Prima pagină » Sanatate » Muci verzi. Ce indică culoarea secrețiilor nazale?

Muci verzi. Ce indică culoarea secrețiilor nazale?

29 mart. 2023, 09:42,
în Sanatate

În mod obișnuit, mucii verzi și groși apar de obicei în a 4-a-7-a zi după primele simptome ale unei infecții respiratorii acute. Acesta este un semn bun, deoarece indică faptul că recuperarea este mai aproape. Sistemul imunitar distruge celulele infectate, culoarea verde indică faptul că globulele albe din sânge luptă activ împotriva agenților patogeni, iar îngroșarea indică un conținut ridicat de celule mucoase și imunitare moarte și de microorganisme moarte.

Se crede în mod obișnuit că secrețiile verzi indică doar o infecție bacteriană, dar, de fapt, pot exista cauze diferite. Atunci când inhalezi aer rece, nasul primește lovitura și este locul unde aerul trebuie să se încălzească și să se umezească pentru a ajunge în părțile inferioare ale sistemului respirator. Iritarea mucoasei nazale o face mai vulnerabilă la viruși. Dezvoltarea inflamației stimulează producția de cantități mari de mucus.

Muci verzi. Infecțiile respiratorii care provoacă dezvoltarea acestui simptome neplăcut

În unele cazuri, infecțiilor respiratorii acute i se poate alătura și o infecție bacteriană. Stresul, activitatea fizică excesivă, slăbirea mecanismelor de apărare locale și generale și bolile cronice ale căilor respiratorii superioare pot agrava afecțiunea.

La copii și adulți, nasul care curge verde este cel mai frecvent cauzat de sinuzită, mai exact de sinuzita maxilară, dar și de rinita bacteriană și de adenoidită. Inflamația sinusurilor paranazale este una dintre cele mai frecvente cauze ale secrețiilor nazale verzi.

De obicei, sinuzita maxilară este o complicație a rinitei netratate sau a rinosinuzitei. Astfel, un nas care curge este cel mai frecvent asociat cu infecțiile respiratorii acute. Dacă devine cronică, sinuzita maxilară se agravează odată cu apariția vremii reci.

Alte simptome includ congestie nazală pe una sau pe ambele părți, dureri de cap, slăbiciune, simptome de intoxicație generală. Pacientul suferă de o senzație de presiune, tumescență în zona de sub ochi sau în zona dinților superiori.

Cum să previi complicațiile bolii? Diagnosticul și tratamentul nasului care curge

În timpul zilei, mucoasa se umflă și secrețiile se acumulează în sinusuri. Puteți preveni aceste complicații luând măsuri la primele simptome ale bolii. O modalitate de a preveni complicațiile este utilizarea medicamentelor pe bază de plante. Acestea ameliorează congestia nazală și poate ajuta la prevenirea unor consecințe precum inflamarea sinusurilor.

Rinita bacteriană nu duce, de obicei, la invaliditate, dar este debilitantă prin simptomele sale. Astfel, pacientul suferă de congestie, obstrucție nazală pe una sau pe ambele părți și secreție nazală verde. Uneori, secreția nazală conține dâre sângeroase din cauza tusei frecvente și a afectării mucoaselor. Dacă nasul sângerează abundent, poate fi din cauza polipilor sau a altor mase.

Diagnosticul și tratamentul nasului verde care curge la adulți și copii este efectuat de un otolaringolog. Acesta vă va examina, vă va prescrie o serie de măsuri de diagnosticare și va elabora un plan de tratament adecvat. În cazul în care este necesară o intervenție chirurgicală și specialistul este calificat să facă acest lucru, el sau ea va efectua, de asemenea, intervenția chirurgicală.

Tratamentul pentru muci verzi ar trebui să înceapă cu crearea unor condiții favorabile. Este important să se asigure o temperatură optimă a camerei și o umiditate de aproximativ 60%. Acest lucru poate necesita nu numai o ventilație regulată, ci și utilizarea unui umidificator sau a unei cârpe umede pe calorifer.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025