Prima pagină » Sanatate » Muci cu sânge? Ce afecțiuni ar putea indica și cum poate fi prevenită recurența acestora
Muci cu sânge? Ce afecțiuni ar putea indica și cum poate fi prevenită recurența acestora

Muci cu sânge? Ce afecțiuni ar putea indica și cum poate fi prevenită recurența acestora

07 dec. 2023, 15:48,
în Sanatate

Mucii sanguinolenți se formează atunci când sângele se amestecă cu mucusul în nas. Mucoasa nazală este delicată și bogată în vase de sânge, iar o simplă zgârietură minoră poate declanșa sângerare. O ruptură a unui vas de sânge în nas poate avea multe cauze, dar cele mai comune includ scobitul nasului sau suflarea agresivă a acestuia. Citește în continuare pentru a afla care sunt cauzele mucilor cu sânge, și cum să previi recurența mucusului sanguinolent.

Ce afecțiuni pot indica mucii cu sânge

Mucii sunt secreții uscate produse de glandele nazale. Pe lângă căptușirea pasajelor nazale, mucusul căptușește și alte suprafețe umede ale corpului, inclusiv sinusurile, plămânii, stomacul, gura și intestinele.
Scopul mucusului este să acționeze atât ca lubrifiant, cât și ca agent filtrant. Ca lubrifiant, furnizează umiditate pentru a împiedica uscarea țesuturilor, în timp ce, ca filtru, oferă protecție organismului. Când inspirăm, nasul nostru filtrează particulele, inclusiv praf, alergeni și patogeni, prin prinderea acestora în mucus. Această prindere împiedică atașarea particulelor de celulele care căptușesc suprafața pasajelor nazale. Astfel, mucusul din nas ne protejează de agenții patogeni și organismele cauzatoare de boli. Mucusul este, prin urmare, crucial în protejarea tractului respirator împotriva infecțiilor.

Mucusul sănătos este transparent, însă atunci când se usucă devine albicios. Atunci când mucusul nazal are o culoare maro sau roșiatică, aceasta poate proveni de la prezența sângelui. Deoarece mucoasa nazală este delicată și conține multe vase de sânge, chiar și o zgârietură sau o fisură minoră poate provoca sângerare.
Printre cele mai comune cauze ale sângerărilor nazale și mucusului sanguinolent se află suflarea agresivă a nasului, scobitul în nas, aerul uscat, prezența unui obiect străin în nas, răcelile și alergiile, leziunile la nivelul nasului.

Unele afecțiuni de sănătate pot cauza, de asemenea, sângerări nazale. Printre acestea se numără tensiunea arterială ridicată, malformațiile vasculare și tulburările legate de coagularea normală a sângelui, cum ar fi hemofilia. Pe lângă acestea, există și medicamente ce pot cauza sângerări nazale, precum medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, anticoagulantele, unele suplimente nutritive, cum ar fi vitamina E și spray-urile nazale cu steroizi. Atunci când mucusul sanguinolent este rezultat în urma unei sângerări nazale, tratamentul implică în primul rând oprirea fluxului de sânge.

Cum poate fi prevenit mucusul sanguinolent

Mucii cu sânge pot fi preveniți cu ajutorul unor măsuri precum dormitul cu un umidificator în cameră pentru a preveni uscarea, evitarea comportamentelor care pot irita nasul, cum ar fi scobitul sau suflarea agresivă a nasului, renunțarea la fumat sau evitarea spațiilor în care se fumează. De asemenea, la recomandarea medicului, se pot administra picături sau spray-uri nazale cu apă sărată.

Mucusul de o culoare anormală poate fi un semn al unei afecțiuni sau boli. Dacă mucii cu sânge persistă sau observați orice schimbare prelungită în aspectul mucusului nazal, precum și durere sau dificultatea de a respira timp de mai mult de 10 zile, contactați imediat un specialist. Pierderea unei cantități mai mari de sânge reprezintă o urgență. Dacă tratamentul la domiciliu pentru oprirea unei sângerări nazale nu funcționează, este momentul să se solicite asistență medicală imediată, în special dacă vă simțiți amețit sau dacă respirația devine dificilă.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Cine este Claudiu Gherguț, marele câștigător al Chefi la cuțite.A fost obligat să...
observatornews.ro
Cât pierde anual România din evaziunea fiscală. Guda: "Sunt mai mulți bani pierduți din furăciune, decât tot programul PNRR"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Schimbare majoră pentru șoferi. Noua limită de viteză pe autostradă
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Mai multe cutremure au zguduit România, în urmă cu scurt timp! Au avut loc unul după altul
Dailybusiness.ro
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`