Prima pagină » Culinar » Mucenici moldovenești de post. Rețeta tradițională cu care vei obține niște mucenici gustoși și pufoși

Mucenici moldovenești de post. Rețeta tradițională cu care vei obține niște mucenici gustoși și pufoși

06 mart. 2023, 13:45,
în Culinar

În fiecare an, pe 9 martie, gospodinele pregătesc niște mucenici moldovenești de post. Aceștia se fac după rețeta de odinioară a bunicii, iar dacă ținem cont de câteva trucuri simple, succesul culinar va fi garantat. Iată rețeta tradițională cu care vei obține niște mucenici gustoși și pufoși.

Mucenici moldovenești de post

Sărbătoarea Mucenicilor este cea mai cunoscută sărbătoare a primăverii, prilej pentru gospodine să pregătească niște bucate delicioase. Pe lista preparatelor nelipsite în ziua de 9 martie sunt savuroșii mucenici. Aceștia se fac cu un aluat fraged cu ulei și apă minerală, de post, dar la fel de bine pot fi pregătiți cu un aluat frământat cu lapte.

Pentru a oferi mucenicilor un plus de savoare, se însiropează, se ung cu miere și se pune deasupra nucă măcinată. Rețetele de mucenici diferă în funcție de zonă, iar gospodinele se întrec în tot felul de trucuri pentru a obține la final un adevărat deliciu. Sărbătoarea Mucenicilor corespunde de cele mai multe ori cu Postul Paștelui, așa că doamnele optează pentru rețeta de mucenici moldovenești de post.

Pe lângă acest deliciu, gospodinele mai pregătesc și un cozonac de post cu suc de portocale. Acesta se face foarte ușor, avem nevoie de câteva ingrediente și de un plus de imaginație, iar la final ne vom încânta papilele gustative cu niște mucenici gustoși, aromați și pufoși. Pe lângă mucenicii de post, putem pregăti pentru cei dragi și o negresă de post cu glazură.

Rețeta celor mai buni mucenici

Pentru savuroșii mucenici moldovenești de post vom avea nevoie de 600 g de făină, 25 g de drojdie proaspătă, 300 ml de apă caldă, 50 ml de ulei de floarea-soarelui, 50 g de zahăr, 30 g de zahăr vanilat, 1 linguriță de sare și coaja rasă de la o lămâie, ingrediente necesare pentru aluat. Pentru sirop vom folosi 1 lingură de miere, 1 lingură de sirop și 150 g de nucă măcinată.

După ce se cerne făina foarte bine, se pune într-un vas mare și se face o adâncitură la mijloc. Într-un bol se amestecă drojdia împreună cu o lingură de zahăr și două linguri de apă caldă. După aceea, se toarnă drojdia în vasul cu făină și se lasă drojdia să acționeze timp de 10 minute. Într-un vas separat se pune în apă caldă sarea și restul de zahăr, esența, coaja de lămâie și uleiul. Se amestecă foarte bine până când se dizolvă sarea și zahărul. Se toarnă compoziția peste drojdia activată, apoi se amestecă toate ingredientele și se începe frământarea aluatului până când devine elastic și nu se mai lipește de mâini.

Se lasă aluatul la dospit timp de câteva ore apoi se împarte aluatul în bucăți mici, în număr par. Se modelează fiecare bucată de aluat în șnururi lungi apoi se împletesc câte două șnururi și se formează mucenicii sub forma cifrei opt. Se lipesc capetele libere apoi se așază mucenicii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se pun mucenicii la cuptor și se lasă până când se coc suficient. După ce sunt gata, se scot și se lasă la răcit apoi se pregătește siropul. Se fierbe apa împreună cu zahărul și esența apoi siropul fierbinte se toarnă peste mucenici pufoși. Ulterior, se amestecă puțină miere cu sirop și se ung mucenicii cu această compoziție. La final se pune deasupra nuca măcinată. Cu siguranță vom obține niște mucenici aromați, pufoși și gustoși.

Mucenicii moldovenești de post au o savoare aparte și se fac foarte ușor dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta bunicii. Mucenicii se pregătesc în fiecare an, pe 9 martie, iar gospodinele se întrec în tot feluri de rețete savuroase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`