Mâine este 9 martie. În calendar, în dreptul zilei de 9 martie scrie Sf. 40 de mucenici. Este, aşadar, ziua în care mâncăm mucenici. În unele zone din ţară li se spune sfinţişori. Dacă pe 8 martie, femeile sunt sărbătorite, se zice că pe 9 martie, bărbaţii beau 40 de păhărele. Până la acestea, haideţi să vedem câteva rețete de mucenici cu nucă.
Aceştia se prepară doar o singură dată pe an, cu ocazia zilei de 9 martie. Atunci, în calendar sunt menţionaţi cei 40 de sfinţi din Sevastia. Mucenicii sau măcinicii se prepară în formă de 8, întrucât această cifră simbolizează echilibrul.
În zona Dobrogei, mucenicii sunt mai mici şi se fierb în apă cu scorţişoară, zahăr şi nucă, simbolizând lacul în care cei 40 de sfinţi au fost aruncaţi. Hai să vedem câteva reţete.
Mucenici copţi, cu nucă şi miere
Mucenicii se prepară din aluat de cozonac. Sunt fragezi, dulci şi bine însiropaţi.
Ingrediente:
- 700 gr făină
- 1 plic de drojdie uscată
- 3 ouă
- 300 gr de zahăr
- 140 ml apa caldă
- 140 ml lapte cald
- 120 ml de ulei
- un praf de sare
Pentru sirop:
- 5 linguri de zahăr
- 270 ml de apă
- 1 lingura de esenţă de rom
Pentru decor:
- miere
- nucă măcinată
Mod de preparare:
Mai întâi amestecă drojdia cu apă caldă şi cu puţin zahăr. În alt bol amestecă 160 gr zahăr, laptele, 2 ouă, uleiul şi sarea. Omogenizează, după care încorporează făina. Frământă aluatul bine. E gata în momentul în care se desprinde foarte uşor de pereţii bolului. Lasă aluatul să crească, acoperit cu un prosop, într-un loc călduţ.
Cât timp creşte aluatul, prepară siropul. Pune apa şi zahărul la fiert. După ce dă câteva clocote, ia de pe foc, adaugă esenţa de rom şi amestecă.
Scoate aluatul din bol şi împarte-l în bile mici. Întinde fiecare bile în bastonaşe, din care mai apoi modelează mucenicii în formă de 8. Tapetează o tavă cu hârtie de copt. Pune mucenicii în ea, lasă-i în jur de 15-20 de minute, apoi unge-i cu ou şi bagă-i în cuptorul încins. Mucenicii se coc la foc mediu. Sunt gata când au o culoare aurie.
Scoate-i apoi, lasă-i puţin la răcorit, după care trece-i întâi prin sirop, apoi prin miere şi presară nucă măcinată peste ei.
Mucenici cu nucă de post
Pe aceştia îi poţi prepara mai ales atunci când ziua de 9 martie pică în Postul Paştelui sau într-o zi de post (luni, miercuri, vineri).
Ingrediente:
- 750 gr făină
- 550 ml apă
- 170 ml ulei
- 200 g zahăr pudră
- un praf de sare
- esenţa de vanilie
- coajă de lămâie / portocală
- 1 plic drojdie uscată
Pentru uns:
- 100 g nucă
- 80 gr miere de albine
Mod de preparare:
Prima dată se prepară aluatul. Se amestecă drojdia cu apa călduţă şi cu o lingură de zahăr. După ce se omogenizează, se adaugă uleiul, jumătate din cantitatea de făină, restul de zahăr, coaja de portocală, esența de vanilie şi sarea. Amestecă foarte bine, ca să se omogenizeze. Pune apoi restul de făină, în ploaie. Frământă până obţii un aluat compact. Acesta trebuie lăsat să crească în jur de 50 de minute, într-un loc călduţ.
Modelează apoi mucenicii din aluat şi pune-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bagă-i în cuptor încins la 175 de grade Celsius, în jur de 10 minute. Apoi acoperă-i cu altă hârtie de copt şi redu temperatura până la 160 de grade Celsius. După încă 5-7 minute sunt gata. Topeşte mierea şi unge-i cu ea, după care presară nucă din belşug.
Mucenici cu nucă de cocos
Această reţetă este identică cu prima (mucenici cu nucă şi miere). Singura diferenţă este că, la final, în loc de nucă clasică, se presară din belşug nucă de cocos peste sfinţişori. Bineînţeles, dacă vrei, poţi pune şi nucă, şi nucă de cocos. Ca să aibă gust şi mai bun, mucenicii copţi se trec mai întâi prin sirop. Acesta se face din apă, zahăr, miere de albine şi esenţa de vanilie.
Mucenici cu nucă şi scorţişoară
Modul de preparare este identic cu cel de la prima reţetă. Bineînţeles, mai vem şi varianta de mucenici ca în Muntenia.
Ingrediente:
- 300 gr mucenici cumpăraţi (din categoria celor mici, cât o linguriţă)
- o linguriţă de scorţişoară măcinată
- 55 gr nucă tăiată mai mare
- 75 gr nucă măcinată
- 1.5 litri de apă
- 120 gr zahăr
- un plic de zahăr vanilat
- o linguriţă de esenţă de rom
- un sfert de linguriţă de sare de mare
Mod de preparare:
Fierbe mai întâi mucenicii. Nu uita să pui în apă puţină sare şi coaja de la o porticala sau de la o lămâie, împreună cu zahărul vanilat şi zahărul clasic. În momentul în care apa dă în clocot, pune mucenicii şi lasă-i să fiarbă la foc mediu. Sunt gata în momentul în care se ridică la suprafaţă, adică în maxim 30 de minute.
Atunci se încorporează esenţa de rom. După 2-3 minute se scot mucenicii din apă, se pun într-un castron şi se presara peste ei scorţişoară şi nucă măcinată.