O statistică recentă a arătat motivul real pentru care românii își dau demisia! Mai bine de 50% dintre angajații români demisionează din cu totul alt motiv, care abia acum a ieșit la iveală. Nu este vorba despre bani.
Motivul real pentru care românii își dau demisia!
Puține persoane știu adevăratul despre motivul pentru care angajații demisionează de la locul de muncă. Un studiu recent a arătat că peste jumătate dintre români (51%) au demisionat la un moment dat, din cauza unui mediu toxic la muncă, timp în care media globală se situează la 44%. Datele centralizate ale Randstad România Workmonitor 2025 relevă faptul că, în 2025, siguranţa locului de muncă şi echilibrul între profesie şi viaţa personală sunt considerate mai importante decât salariul de către angajaţii români.
51% dintre români (comparativ cu 44% la nivel global) au demisionat la un moment dat din cauza unui mediu toxic, procent în creştere de la un an la altul. De asemenea, mai mult de jumătate dintre Mileniali şi din Generaţia Z spun că sunt gata să renunţe la job dacă nu sunt mulţumiţi de condiţiile de muncă. Interesant este faptul că pentru anul 2025, peste jumătate dintre români s-au arătat dispuşi să renunţe la locurile de muncă dacă se află întru-un mediu toxic. Un alt motiv pentru care angajații își dau demisia este și pentru că nu pot evolua la locul de muncă.
,,Într-un peisaj profesional aflat într-o continuă schimbare, oportunităţile de învăţare şi dezvoltare au devenit factori decisivi în alegerea şi păstrarea locului de muncă. 46% dintre angajaţi ar demisiona dacă nu ar avea acces la programe de dezvoltare profesională, care să îi susţină în viitor, în cariera lor, subliniind importanţa participării la cursuri şi la programe menite să le îmbunătăţească abilităţile. 67% dintre angajaţi apreciază că angajatorul lor îi sprijină în dezvoltarea competenţelor pentru viitor, inclusiv în domeniul inteligenţei artificiale, iar 74% se simt pregătiţi să utilizeze tehnologii avansate în rolurile lor profesionale.”, se menţionează în raport.
Demisia din răzbunare, un fenomen în rândul tinerilor
O tendință recentă va afecta piața muncii din România. Tot mai mulți tineri ,,demisionează din răzbunare.” Nemulțumiți de sarcini extrem de grele, de imposibilitatea de avansare în carieră sau de salarii mici, angajații aleg să demisioneze fără să se gândească la consecințele plecării lor din companiile în care lucrează. Specialiștii de pe piața muncii sunt de părere că 2025 ar putea fi anul demisiilor din răzbunare.
Angajații tineri demisionează cu ușurință dacă sunt nemulțumiți la locul de muncă și unii nu sunt dispuși să stea nici în preaviz sau să ajungă la o înțelegere cu angajatorul. Fenomenul este îngrijorător pe piața muncii pentru că va crește numărul de tineri șomeri. România se confruntă cu problema tinerilor care nici nu studiază și nici nu lucrează. Mai mult, a apărut un nou fenomen, cel al demisiilor din răzbunare. Angajații tineri renunță cu ușurință la locul de muncă dacă apar nemulțumiri salariale, nemulțumiri legate de program sau de posibilitățile de avansare în carieră. Acest fenomen va afecta piața muncii din România în 2025.
Un raport recent a arătat că angajații își dau demisia dacă mediul de lucru este toxic. Nu salariul se află pe primul loc când vine vorba de motivele pentru care oamenii demisionează.