Prima pagină » National » Motivul pentru care premierul Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza: „O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă”
Motivul pentru care premierul Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza: „O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă”

Motivul pentru care premierul Florin Cîțu l-a demis pe Octav Bjoza: „O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă”

16 mart. 2021, 11:35,
Elena Nicoleta BUJOR în National

Premierul României, Florin Vasile Cîțu, a transmis marţi, 16 martie 2021, faptul că l-a demis pe Octav Bjoza din funcţie deoarece a pus în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încercat să pună pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România. Gestul făcut de Bjoza este unul periculos şi o încercare de a mistifica istoria, spune Florin Cîțu.

„O societate democratică și civilizată, cum este România, rămâne ferm angajată în condamnarea Holocaustului și a oricărei forme de stigmatizare etnică, socială sau religioasă. Este angajamentul fără echivoc al statului român, iar în calitate de prim-ministru, îl voi apăra cu toată convingerea. A pune în discuție dimensiunile Holocaustului și a încerca să pui pe umerii comunității evreiești aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci și un gest periculos pentru valorile democratice”, transmite Florin Cîțu.

Florin Vasile Cîțu: „Un afront şi o mare nedreptate față de toţi cei care au suferit”

Cîțu consideră că poziția lui Octav Bjoza referitoare la Legea 232/2020 a reprezentat „un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului”.

„Încercarea de a justifica și de a aduce argumente pentru ca urmașii criminalilor de război, naziștilor sau fasciștilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr.232/2020) este un afront și o mare nedreptate față de toți cei care au suferit din cauza ororilor comunismului și Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câștigate și apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale și de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foştilor Deţinuţi Politici și Victime ale Dictaturii din România”, conchide premierul.

Cine este Octav Bjoza. Preşedintele ADFPR, a fost demis din funcţia de subsecretar de stat

Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, a fost demis din funcția subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989. Decizia semnată de Florin Cîţu a fost publicată în Monitorul Oficial al statului român.

Octav Bjoza, care e din anul 2009 președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România (AFDPR), a fost numit, din data de 1 octombrie 2014, în funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML, fostul Secretariat de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor – SSPR), în subordinea Secretariatului general al Guvernului.

După ce fostul secretar de stat al SSPR, Adrian Sanda, a fost arestat preventiv, în dosarul privind acordarea ilegală de titluri de revoluţionar, în luna noiembrie a anului 2016, premierul României de la acel moment, Dacian Cioloș, l-a demis și, potrivit deciziei, „subsecretarul de stat Octav Bjoza exercită atribuțiile secretarului de stat al Secretariatului până la numirea conducătorului instituției, în condițiile legii”. A îndeplinit funcția de secretar de stat vreme de doi ani, revenind din 2018 la cea de subsecretar.

În prima zi de mandat ca președinte, 22 decembrie 2014, Klaus Iohannis l-a decorat pe Octav Bjoza cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, afirmând că prin acest gest recunoaște și onorează „sacrificiul și curajul de care au dat dovadă femeile și bărbații care au suferit și pierit pentru libertate în vremea comunismului și în zilele din decembrie ’89”.

În 2013, Octav Bjoza a primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”. Brașoveanul a fost invitat la Castelul Peleș, de către Regele Mihai, decorația fiindu-i acordată tot în numele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *