Prima pagină » National » Motivul pentru care Maria Diana a fost atacată de ursul ucigaș

Motivul pentru care Maria Diana a fost atacată de ursul ucigaș

11 iul. 2024, 10:09, 5 ,
în National

După tragedia din 9 iulie, s-a aflat motivul pentru care Maria Diana a fost atacată de ursul ucigaș. Duritatea atacului ursului a uluit chiar și echipele de salvare. Ei înșiși au fost puși în pericol și nu au reușit să recupereze victima până când animalul nu a fost eliminat. Experții au elucidat cauzele comportamentului agresiv al ursului.

O tragedie cutremurătoare a lovit România marți, 9 iulie. Maria Diana și prietenul ei se aflau pe un traseu montan din Bucegi, iar tânăra a dorit să exploreze poteca spre cascada Urlătoarea din Valea Spumoasă. Din păcate, destinul le-a rezervat o întâlnire terifiantă cu un urs. Animalul a atacat-o pe Maria Diana, prinzând-o de picior și târând-o periculos de aproape de marginea prăpastiei. Prietenul ei a alertat imediat echipele de urgență prin apel la 112, dar intervenția rapidă nu a mai putut salva viața tinerei. La sosirea salvatorilor, victima era deja decedată.

Motivul pentru care Maria Diana a fost atacată de ursul ucigaș

Maria Diana nu a avut nicio posibilitate de a se apăra în fața ursului care a atacat-o în zona turistică Jepii Mici. Atât ea, cât și iubitul ei au urmat instrucțiunile agenților de la 112, însă nu au reușit să îndepărteze animalul. Ursul a rămas agresiv chiar și când au sosit salvatorii.

„A fost un pericol real și pentru salvatorii montani. Ursul se afla la 10 metri de ‘pradă’ și a vrut să atace salvatorii montani. Era foarte violent! Ursul a fost împușcat de cei responsabili și a putut fi recuperat corpul victimei. Nu ne-am mai confruntat în ultimii 10-15 ani cu o situație așa gravă. Noi credem că ursul era turbat pentru că, de obicei, el nu atacă așa, fără motiv. Nu era ursoaică cu pui, era un urs mai tânăr, presupun că era turbat, altfel nu ne explicăm violența atacului.”, a declarat Dan Banu, șeful Salvamont Prahova.

Ce spun experții în comportamentul urșilor

Ioan Mihai Pop, specialist în comportamentul urșilor, a explicat că aceștia atacă doar când se simt în pericol. De regulă, atacurile urșilor nu sunt letale, însă în cazul tinerei ucise la Jepii Mici, terenul dificil și lipsa unor refugii adecvate au făcut imposibilă evitarea animalului.

„În general, urșii atacă atunci când se simt amenințați și de multe ori atacă fără să finalizeze atacul. De fapt, cele mai multe atacuri sunt cele așa-zise atacuri false, când nu se finalizează atacul. Problema o face ca locul atacului să fie un loc în care să nu ai niciun potențial de a evita atacul, nu ai unde să te ascunzi, nu ai unde să fugi. Dacă ursul pornește către tine dintr-o poziție dominantă, atunci vine spre tine, nu ai unde să te ascunzi. Pe Jepii Mici, dacă s-a întâmplat în zona unde urcarea e aproape verticală, efectiv nu ai unde să te ferești”, a spus Ioan Mihai Pop, specialist în urși, potrivit cancan.ro.

La câteva zile de la tragicul eveniment, s-a aflat motivul pentru care Maria Diana a fost atacată de ursul ucigaș.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
10 august 2024
10 august 2024