Prima pagină » International » Motivul pentru care filmele cu supereroi ar putea fi de fapt bune pentru societate

Motivul pentru care filmele cu supereroi ar putea fi de fapt bune pentru societate

21 oct. 2024, 16:00,
Simona Ciobanu în International

Supereroii nu doar salvează lumea ficțională, ci influențează și comportamentele din realitate. Un studiu publicat în The Journal of Psychology în august a descoperit că filmele cu supereroi pot încuraja comportamente prosociale, adică acțiuni care îi ajută pe ceilalți sau societatea în ansamblu.

Cercetătorii au investigat modul în care filmele pline de acțiune și violență afectează spectatorii din perspectiva empatiei și a raționamentului moral. Studiul a inclus două experimente pe 400 de participanți brazilieni, împărțiți în grupuri experimentale și de control. Cei din grupul experimental au vizionat o scenă din „Batman v Superman: Dawn of Justice” în care Batman salvează o femeie din mâinile răufăcătorilor. Grupul de control a urmărit un videoclip neutru cu forme colorate.

Ulterior, participanții au fost supuși unei sarcini prosociale – distribuirea de ciocolată altor participanți – și au fost evaluați în funcție de nivelurile de empatie, măsurate pe trei dimensiuni: afectivă (împărtășirea sentimentelor altuia), cognitivă (înțelegerea sentimentelor) și asociativă (raportarea la sentimentele altora).

Filmele cu supereroi ar putea fi de fapt bune pentru societate

Rezultatele au arătat că cei care au vizionat scena cu Batman au prezentat niveluri mai ridicate de empatie, în special empatie asociativă, înțelegând de ce eroul a recurs la violență pentru a salva pe cineva. Totuși, acest grup nu a oferit semnificativ mai multă ciocolată decât grupul de control. În schimb, scorurile generale de empatie au fost mai ridicate în grupul care a urmărit scena cu supereroi.

În al doilea experiment, cercetătorii au explorat justificarea morală a violenței. Participanții au considerat acțiunile lui Batman justificate, ceea ce a influențat comportamentele lor prosociale.

Studiul a relevat și unele limitări, cum ar fi posibile distrageri în timpul vizionării videoclipurilor și faptul că distribuirea de ciocolată nu este neapărat o măsură suficientă a comportamentului prosocial din viața reală.

Deși un studiu anterior a arătat că filmele cu supereroi pot avea efecte negative, cum ar fi creșterea agresivității și scăderea concentrării, acest nou studiu sugerează că ele au și potențialul de a stimula empatia și comportamentele prosociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 octombrie 2024
21 octombrie 2024