Motivul pentru care femeile din România nu se mai grăbesc să devină mame este unul surprinzător. Un raport recent arată că femeile decid să aibă copii după vârsta de 35 de ani, iar asta afectează natalitatea. Se nasc tot mai puțini copii în România, arată datele Institutului Național de Statistică. Iată de ce femeile amână tot mai mult să devină mame.
Motivul pentru care femeile din România nu se mai grăbesc să devină mame
Un studiu recent al INS arată că femeile din România decid să aibă un copil la o vârstă înaintată, adesea după 35 de ani. Aproape 150 de mii de bebeluși au venit pe lume anul trecut, cele mai puține nașteri din ultimii 100 de ani. Natalitatea este în scădere și asta pentru că femeile devin mame tot mai târziu și multe cupluri se limitează la a avea doar un copil.
Femeile din România nu se mai grăbesc să facă copii. După ce termină studiile, tinerele se axează mai mult pe carieră, dar sunt și foarte atente la insecuritatea economică. Și alegerea unui partener potrivit, alături de care să-și întemeieze o familie, este una dintre priorități. Cert este că fenomentul afectează natalitatea țării pentru că de la an la an se nasc tot mai puțini copii. Procentul femeilor fără copii variază semnificativ în funcție de regiune. Bucureștiul ocupă primul loc la nivel național, cu aproape una din trei femei cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani fără copii.
Ajutor financiar pentru mamele tinere
Mamele tinere care provin din medii defavorizate vor primi un stimulent financiar. Acestea vor primi un tichet electronic în valoare de 2.000 de lei. Banii pot fi utilizați pentru achiziţionarea elementelor necesare unui trusou în primele trei luni după naştere. Sprijinul financiar se adresează mamelor aflate în situații de dificultate, inclusiv celor fără venituri suficiente, cu dizabilități, în situații critice de viață, fără acte de identitate sau minore. Pentru a accea fondurile de la stat, trebuie ca nou-născutul să nu depășească vârsta de trei luni la momentul solicitării.
De asemenea, Ministerul Familiei încearcă să motiveze tinerele familii cu ajutoare financiare. Este vorba despre programul privind fertilizarea in vitro. Cuplurile care își doresc un copil, dar din motive de sănătate trebuie să recurgă la metode de fertilizare, au parte de o veste bună. Statul român va oferi un sprijin financiar de 15.000 de lei. Acest sprijin va fi oferit sub forma a două vouchere: un voucher în valoare de 5.000 de lei, care acoperă costurile tratamentului medicamentos și un voucher în valoare de 10.000 de lei, care acoperă costurile procedurilor medicale.
Datele furnizate de INS arată că numărul nașterilor este într-o continuă scădere. Cifrele natalității în România sunt alarmante. În 2020, s-a înregistrat cel mai redus număr de nașteri din ultimii 100 de ani. În 2023, numărul nașterilor a fost cel mai mic din ultimii 146 de ani, de când se fac măsurătorile. Datele furnizate de INS arată că în martie 2024 s-a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din ultimii 10 ani.
O statistică recentă arată că femeile amână tot mai mult să devină mame. Principalele motive sunt cele financiare, dar și cele care țin de carieră și de alegerea partenerului potrivit.
Femeile independente nu pot avea copii. Pentru ca degetul nu e fertil.
Mai ales feministele