Prima pagină » International » Motivul pentru care a vrut să-l ucidă pe Donald Trump? Anchetatorii au alcătuit portretul autorului tentativei de asasinare a fostului președinte. Ce au aflat până acum
Motivul pentru care a vrut să-l ucidă pe Donald Trump? Anchetatorii au alcătuit portretul autorului tentativei de asasinare a fostului președinte. Ce au aflat până acum

Motivul pentru care a vrut să-l ucidă pe Donald Trump? Anchetatorii au alcătuit portretul autorului tentativei de asasinare a fostului președinte. Ce au aflat până acum

20 iul. 2024, 21:00, 4 ,
în International

După ce au efectuat peste 200 de interviuri și au analizat telefonul lui Thomas Matthew Crooks și istoricul căutărilor sale pe internet, anchetatorii federali au alcătuit un prim portret al bărbatului care a încercat să îl asasineze pe fostul președinte Donald Trump: era un singuratic inteligent și modest, care era pasionat de arme și nu era deloc deschis în ceea ce privește preferințele sale politice, scrie CNN.

Însă profilul lui Crooks nu a lămurit autoritățile cu privire la motivul atacului său și i-a făcut pe anchetatori să speculeze că intențiile sale ar fi avut mai puțin legătură cu politica, ci ar fi ținut mai degrabă de atacarea celei mai importante ținte din zona în care locuia.

Oficialii avertizează că ancheta se află încă în stadiu incipient. Totuși, din anumite puncte de vedere, Crooks seamănă cu zecile de alți tineri care au făcut ravagii în ultimii ani în SUA cu arme de asalt de calibru mare. El avea puțini prieteni apropiați, mergea des la un poligon local și nu părea să aibă opinii ferme care să sugereze un asasinat din motive politice, potrivit interviurilor efectuate de CNN cu membri ai forțelor de ordine și notelor de la un briefing efectuat de autorități pentru membrii Congresului american.

Pe lângă Trump, Crooks căutase informații despre președintele Joe Biden și avea pe telefon fotografii ale altor figuri proeminente din ambele partide. El a căutat atât locația mitingului lui Trump, cât și pe cea și a viitoarei Convenții Naționale Democrate, care va avea loc între 19 și 22 august, la Chicago, se arată în notele informative, și a descoperit că Trump plănuia să participe la un eveniment care se afla la doar o oră de mers cu mașina de locuința sa din suburbia orașului Pittsburgh.

Acest lucru sugerează faptul că Crooks ar fi vrut să comită un atac armat de mare amploare, iar proximitatea și data la care urma să aibă loc mitingul lui Trump îi ofereau cea mai accesibilă oportunitate, au speculat oficialii federali.

„Chiar dacă nu și-a atins ținta principală, trăgătorul a avut succes din multe puncte de vedere, pentru că a fost aproape să facă ceva ce nimeni nu a mai făcut în ultimele decenii”, a declarat un oficial federal pentru CNN, referindu-se la asasinarea unui candidat la președinție.

Nu este clar dacă Crooks plănuia să comită un atac mult mai amplu și a început cu Trump pentru că aceasta era modalitatea de a obține cea mai mare notorietate.

De asemenea, Crooks căutase informații pe internet despre un alt ucigaș în masă, Ethan Crumbley, care a omorât patru colegi de clasă la un liceu din Michigan în 2021. Căutările despre Crumbley sunt în concordanță cu ceea ce au observat anchetatorii la alți atacatori în masă care se documentează despre persoane pe care doresc să le imite, în parte, ca o modalitate de a-și forma propria idee despre cum să comită un atac de o amploare și mai mare, a declarat oficialul federal.

Există însă și diferențe semnificative între comportamentul lui Crooks și cel al unui atacator în masă obișnuit. În ziua atacului, Crooks pare să-l fi vizat în mod special pe Trump – nu a țintit participanții la miting în încercarea de a ucide cât mai mulți oameni cu putință. Deși avea un dispozitiv explozibil improvizat în portbagajul mașinii sale, nu este clar dacă intenționa să îl detoneze pentru a ucide oameni sau pentru a distrage atenția.

Kathleen Puckett, fost analist comportamental al FBI, a declarat că Crooks părea să aibă mai puțină putere de foc decât mulți trăgători în masă, care utilizează adesea mai multe arme și poartă veste antiglonț.

„Nu mi s-a părut că era pregătit pentru un atac. Mi s-a părut că a profitat de o fereastră în care a văzut o vulnerabilitate, simțind că a trecut neobservat, și că poate să tragă câteva focuri critice”.

Kathleen Puckett:

În plus, spre deosebire de alți atacatori în masă care adesea lasă în urmă mesaje pentru a-și explica atacurile, autoritățile au recuperat până acum puține indicii din dormitorul lui Crooks sau pe internet.

Acest lucru îi frustrează pe experții care încearcă să înțeleagă modul de gândire al atacatorului. Mai mult, Crooks este comparat cu Stephen Paddock, atacatorul care a ucis 60 de persoane în Las Vegas, în 2017. La aproape șapte ani de la cel mai mortal atac armat în masă din SUA, anchetatorii încă nu știu de ce Paddock a apăsat pe trăgaci.

Ca și în cazul masacrului din Las Vegas, „aceasta ar putea fi o situație în care, cu cât știm mai multe, cu atât înțelegem mai puțin motivul exact”, a declarat Juliette Kayyem, fost secretar adjunct în cadrul Departamentului pentru Securitate Internă.

Membrii familiei lui Crooks au declarat anchetatorilor că acesta nu discuta deschis despre politică, iar dovezile recuperate din locuința sa nu au oferit informații suplimentare cu privire la valorile sau ideologia sa politică, potrivit unei informări pe care oficialii FBI și ai Serviciului Secret au oferit-o, miercuri, parlamentarilor americani.

Mary Ellen O’Toole, un fost profiler FBI, a declarat că, pe baza dovezilor adunate până acum, crede că mitingul lui Trump a fost „foarte atrăgător” pentru Crooks, în parte pentru că „era chiar în curtea lui”.

„Acest lucru i-a atras atenția incredibil de mult și l-a catapultat într-un punct în care cred că acesta este motivul pentru care a ales acest lucru”, a speculat ea.

Cu toate acestea, Puckett consideră că acest tip de ucigași, care în mare parte rămân invizibili înainte de atacuri – reprezintă „una dintre cele mai dificile probleme” pentru autorități și a avertizat că autoritățile și publicul nu trebuie să se grăbească să identifice răspunsuri simple cu privire la motivul lui Crooks de a comite atacul.

„Oricare ar fi povestea lui, nu cred că va fi simplistă – va fi complicată”, a spus Puckett. „Nu vrei versiunea simplă. Vrei fiecare detaliu pe care îl poți găsi”.

Comentarii
  • Au fost 2 care au tras.

  • Oare se gasesc si la noi cativa barbati adevarati sa ne scape de gunoaile din politica de Bucuresti care a ruinat aceasta tara ?

  • acarul …Crooks

  • Vreți să aflați motivele ?
    Mergeți la sediul partidului democrap și intrebați pe obama , kamala , pelosi , …., apoi treceți pe la compania blackrock și anchetațil pe larry fink !, e nasol că se pierd niște zeci de miliarde și că o să iasa la suprafața tone de rahat și cancer petrecute in ultimii 4 ani cu senilul in funcție astea sunt motivele ! Și da , au fost mai mulți trăgători !, după cum am scris la inceput in prima știre despre atentat !, copchilu aventurier prost a fost pionul de sacrificiu care deja avea luneta pe el cînd sa suit pe acoperiș !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *