Prima pagină » Razboi în Ucraina » Motivul ilar pentru care soldații ruși s-au rătăcit în Ucraina. Ce s-a întâmplat cu o localitate pe care o căutau aceștia

Motivul ilar pentru care soldații ruși s-au rătăcit în Ucraina. Ce s-a întâmplat cu o localitate pe care o căutau aceștia

13 mai 2022, 12:35,
în Razboi în Ucraina

Scene demne de „cascadorii râsului” după ce s-a aflat motivul pentru care soldații ruși s-au rătăcit în Ucraina, în zona Cernihiv. Armata invadatoare folosește hărți vechi, de prin 1970-1980, iar între timp multe localități și-au schimbat numele. În tot acest timp, războiul continuă în cea de-a 79-a zi, iar ucrainenii au reușit să dea o lovitură dură forțelor rusești – cel puțin 73 de tancuri și blindate au fost distruse la trecerea unui râu pe un pod de pontoane.

În Ucraina, decomunizarea, schimbarea numelor de localități care aveau legătură cu fosta Uniune Sovietică și-a demonstrat eficiența în războiul cu Rusia, scrie cotidianul ucrainean Observatorul. În regiunea Cernihiv, ocupanții ruși s-au rătăcit pentru că ei căutau un sat al cărui nume a fost schimbat în 2016.

Motivul pentru care soldații ruși s-au rătăcit în Ucraina

Consilierul președintelui administrației militare regionale de la Cernihiv, Andrei Podorvan, a vorbit despre asta. Militarii ruși căutau o cale de a ajunge la Cernihiv prin satul Jovtneve, așa cum era pe harta folosită de ei, redenumit de câțiva ani Pokrovske.

„Când rușii au venit în sat și au întrebat oamenii despre numele satului, oamenii de diferite vârste au răspuns diferit. În același timp, rușii înșiși aveau o hartă învechită cu numele Jovtneve. Situația a întârziat câteva ore ofensiva rusă, militarii au rătăcit pe drumurile de acolo și nu au putut înțelege cum de foloseau hărțile anilor 70 și 80”, a spus Podorvan.

Ucraina continuă să rupă toate legăturile cu Rusia și în ceea ce privește denumirile de localități sau străzi. Bulevardul Moscovei și cartierul cu același nume au fost redenumite recent în Harkov, spre exemplu. De asemenea, zeci de străzi, ale căror nume sunt asociate cu Federația Rusă, au fost redenumite în Nipru. Cele mai multe dintre noile nume sunt acum legate direct de istoria orașului ucrainean.

Peste 100 de atacuri ale Ucraine în ultimele 24 de ore

Armata Ucrainei a lansat peste 100 de atacuri cu rachete, artilerie şi avioane împotriva poziţiilor ruse în ultimele 24 de ore, în încercarea de a apăra sudul ţării, bombardat masiv de forţele Rusiei, a informat vineri Comandamentul Operativ Sud al Ucrainei.

Astfel, ruşii au pierdut în ultimele 24 de ore 57 de militari, şase vehicule blindate şi trei motorizate pe frontul sudic, potrivit buletinului de război difuzat de agenţiile locale ucrainene. În regiunea ocupată Herson (sud), comandamentul militar ucrainean a acuzat că ruşii vor să întindă o capcană legislativă, prin convocarea unui pseudo-referendum pentru includerea acestei zone în Federaţia Rusă.

Totuşi, potrivit ucrainenilor, steagurile ucrainene sunt vizibile pe toate străzile din Herson, ca dovadă că populaţia nu acceptă simbolurile, puterea şi stilul de viaţă impuse de duşman. Între timp, în regiunea Nikolaev (Mikolaiv), la est de oraşul-port Odesa, forţele ruse au continuat să bombardeze instalaţii industriale, infrastructura urbană şi suburbană cu artilerie şi lansatoare de rachete.

Prin aceasta, duşmanul vrea să pună presiune psihologică pe civili, încercând să-i oblige să accepte noul sistem (politic şi administrativ) impus de ruşi, potrivit buletinului de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`