Prima pagină » National » Motivele pentru care chiriașii sunt refuzați de proprietarii de apartamente. La ce trebuie să fie atenți cei care își caută o locuință
Motivele pentru care chiriașii sunt refuzați de proprietarii de apartamente. La ce trebuie să fie atenți cei care își caută o locuință

Motivele pentru care chiriașii sunt refuzați de proprietarii de apartamente. La ce trebuie să fie atenți cei care își caută o locuință

03 sept. 2024, 13:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Mulți vor să afle motivele pentru care chiriașii sunt refuzați de proprietarii de apartamente. Chiriașii caută oferte avantajoase, însă și proprietarii vin cu regulile lor. Iată la ce trebuie să fie atenți cei care își caută o locuință.

Motivele pentru care chiriașii sunt refuzați de proprietarii de apartamente

Chiriașii trec printr-o adevărată provocare atunci când își caută o locuință. Mulți vor un apartament în zone bune, la preț avantajos și caută să aibă cât mai multe facilități. La rândul lor, și proprietarii vin cu propriile reguli pentru chiriași. Cert este că au crescut nu doar prețurile, ci și standardele.

Cel mai des refuz este primit de chiriașii care au animale de companie, în special câini mari și periculoși. Legea nu spune că proprietarii nu au dreptul să te refuze. Există însă două excepții, dacă persoana care caută o locuință este nevăzătoare și are un câine special sau dacă animalul de companie este terapeutic și se prezintă proprietarului o adeverință specială de la psiholog sau psihiatru.

Nu doar chiriașii care fumează sau au animale de companie pot fi refuzați de către proprietarii de apartamente. Cei care dau semne că au probleme cu alcoolul sau substanțele interzise pot fi refuzați cu vehemență și nu vor fi acceptați să fie chiriași.

Ce trebuie să știe cei care își caută o locuință

Un studiu recent a arătat câți bani sunt dispuși să plătească chiriașii pentru o locuință. Mulți își doresc să dea lunar cel mult 30% din veniturile pe care le obțin pentru închirierea unei locuințe. Există însă și cazuri în care viitorii chiriași se gândesc să plătească sume care depășesc o jumătate din salariu pentru a-și găsi locuința dorită. 32% dintre cei care au luat parte la sondaj sunt de părere că este necesară semnarea unui contract cu un preț avantajos pe care l-ar putea obține din partea proprietarului, în timp ce alți 5% nici nu iau în calcul contractul de închiriere. Mulți renunță la contract și aleg să se mute în altă parte dacă prețul e mai avantajos.

Chiriașii nu se uită doar la bani când vine vorba de o locuință. Aceștia își doresc să aibă acces ușor la mijlocele de transport, să aibă loc de parcare asigurat, să aibă apartamentul cu anumite dotări și multe altele, în funcție de preferințe. Cei mai norocoși chiriași reușesc să-și găsească locuința potrivită de la a doua vizionare, dar în 84% din cazuri aceștia au nevoie de până la 5 vizionări pentru a lua o decizie. Alți 11% merg și la 10 vizionări până când găsesc exact locuința dorită.

Specialiștii în domeniul imobiliar au precizat că la începutul acestui an cererea de închiriere pe piața imobiliară este mult mai mare decât oferta. Orașele cu cele mai mari chirii, în 2024, la apartamentele cu 2 camere, sunt București și Cluj-Napoca. Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cererea de închiriere a locuințelor este mai mare decât oferta, ceea ce duce la o creștere a prețurilor chiriilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`