Prima pagină » Titlurile zilei » Motivarea judecătorilor în dosarul ”Albumul”! Cum a primit Cristian Adomniței, fost șef CJ Iași, peste 3 ani de pușcărie?
Motivarea judecătorilor în dosarul ”Albumul”! Cum a primit Cristian Adomniței, fost șef CJ Iași, peste 3 ani de pușcărie?

Motivarea judecătorilor în dosarul ”Albumul”! Cum a primit Cristian Adomniței, fost șef CJ Iași, peste 3 ani de pușcărie?

01 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Judecătorii au emis motivarea în cazul condamnării lui Cristian Adomniței, fostul președinte al CJ Iași, în dosarul ”Albumul”. Cristian Adomniței a fost condamnat la 3 ani și două luni de închisoare cu executare

Motivarea în cazul lui Cristian Adomniței, fostul șef al Consiliului Județean (CJ) Iași, în dosarul ”Albumul”, a fost făcută publică la 1 an și 4 luni de la emiterea sentinței. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au explicat în detaliu cum s-a ajuns ca fostul șef al CJ Iași și complicii lui să fie condamnați la închisoare cu executare. Magistrații au arătat cum Cristian Adomniței s-a făcut vinovat de favorizarea făptuitorului și de fals intelectual.

Cum arată motivarea în cazul lui Cristian Adomniței, în dosarul ”Albumul”?

În perioada martie-aprilie 2015, Cristian Adomniței, cu intenție directă, le-a ajutat pe Teodora Jinga (fost director la Direcției Proiecte şi Dezvoltare Durabilă) și Carmen Irimescu (fost șef serviciu Parteneriate şi Proiecte din cadrul Direcției Proiecte şi Dezvoltare Durabilă), să acopere cu documente false recepționarea unor albume de prezentare a județului Iași. Adomniței, pentru a evita descoperirea infracțiunilor de fals intelectual şi abuz în serviciu, pe care acestea le-a săvârșit, a amânat misiunea de audit care urma să se facă în acest caz.

Este vorba de recepția a 1.000 de albume de prezentare a județului Iași, 1.000 de broşuri, 1.000 de DVD-uri, filmul de prezentare al judeţului Iaşi (o parte), machetele cu proiectul conceperii şi design-ului albumelor de prezentare ale județului Iași, cu o valoare totală de 213.005 lei, pe care firma Laser CO SRL, administrată de Letiția Popa, nu le predase Consiliului Județean Iași.

Presiuni la adresa auditorilor din Consiliul Județean Iași

Cristian Adomniței era obligat să ceară acea misiune de audit și să le tragă la răspundere pe cele două angajate. Însă, pentru a evita tragerea la răspundere penală a celor două, în baza unei înțelegeri, a căutat să amâne finalizarea misiunii de audit. Mai mult, a căutat să creeze aparenţa că toate materialele prevăzute în contract au fost predate în termenul contractual. CJ a întors 948 de albume către firma Laser Co SRL pentru a fi modificate, dar și pentru a da timp firmei în cauză să realizeze şi să predea efectiv materialele pe care nu le făcuse niciodată.

Fostul șef al CJ Iași a făcut presiuni și intimidări la adresa auditorilor din cadrul instituției pentru a-i determina să amâne clarificarea situației executării contractului. Mai mult, Adomniței i-a pus în ipostaze umilitoare, reproșându-le acestora modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat fără aprobarea sa la sediul firmei Laser Co SRL, cerându-le să înceapă misiunea de audit la Direcția Proiecte şi Dezvoltare Durabilă ulterior datei de 5 iulie 2015. În acel moment, Adomniței era plecat în Danemarca, la Aalborg, într-o deplasare.

Adomniței a acoperit frauda făcută de angajatele CJ Iași

Adomniței era obligat să sesizeze organele de anchetă penală împotriva celor două angajate. Totuși, fostul șef al CJ Iași a căutat să le acopere pe acestea.

”Observând că auditorii nu cedează şi intenționează să continue auditul, le-a precizat expres că reprezentanții Direcției Proiecte şi Dezvoltare Durabilă le vor pune la dispoziție documente justificative care să ateste primirea şi modul de utilizare a tuturor materialelor de promovare din contract, justificând astfel întreaga sumă platită. Cristian Adomniței a refuzat să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la frauda comisă, deşi i s-a adus la cunoștință, în mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia şi i s-a solicitat, în mod expres, să sesizeze organele de urmărire penală, preferând să se implice activ în acoperirea cu acte false a faptelor comise, în loc să procedeze de îndată la sesizarea organului de urmărire penală şi să ia măsuri”, se arată în motivare.

Aeroportul Iași apare în motivarea judecătorilor în dosarul ”Albumul”

Adomniței a căutat să bage în albumele de promovare imagini cu Aeroportul Internațional Iași și astfel a cerut reactualizarea acestora.

”A semnat procesul-verbal înregistrat cu nr. 63/11.02.2015, atestând astfel, în mod mincinos, faptul că, la data respectivă, un număr de 948 albume de prezentare a județului Iași au fost restituite de CJ Iași către S.C. Laser Co SRL, în vederea actualizării gratuite a acestora cu unele fotografii şi date privind Aeroportul Internațional Iași. A refuzat să avizeze formularul de constatare şi raportare a iregularităţilor (FCRI) nr. 8347/20.03.2015, inculpatul hașurând cuvântul «Avizat» din cuprinsul acestuia, şi solicitându-le expres auditorilor să modifice constatările, precizându-le acestora că nu se poate ca documentul să rămână în modul în care era întocmit.”

Adomniței le-a acoperit pe cele două angajate

Și asa nu este tot. Fostul șef al CJ Iași a căutat mereu să le acopere pe Teodora Jinga și pe Carmen Irimescu. În plus, Adomniței a dispus numai ca Direcția Proiecte şi Dezvoltare Durabilă să pună la dispoziţia auditorilor documentele necesare în vederea clarificării situaţiei prezentate în cuprinsul formularului de constatare. Doar că acele documente erau false și, prin acestea, s-a încercat justificarea întregii sume plătite de CJ Iaşi, de peste 400 de mii de lei.

Ce conținea contractul derulat cu firma Laser Co SRL?

Laser Co SRL trebuia să realizeze (concepţie şi design) un catalog de prezentare al judeţului Iaşi în limba română şi în limba engleză şi tipărirea acestuia în 1.000 de exemplare (servicii având o valoare de 169.000 de lei), dar și tipărirea unei broşuri, bilingve, cu proiectele CJ Iaşi, în 1.000 de exemplare (servicii având o valoare de 16.700 de lei). Firma trebuia să tipărească un calendar de evenimente al judeţului Iaşi, corespondent anului 2014, în 1.000 de exemplare (servicii având o valoare de 8.400 de lei), dar și tipărirea unor mape de prezentare a judeţului Iaşi, în 1.000 de exemplare (servicii având o valoare de 8.400 de lei), tipărirea unor hărţi turistice ale judeţului Iaşi, în 5000 de exemplare (servicii având o valoare de 42.000 de lei), precum și multe altele.

Contract măsluit pe banii județului Iași

Privitor la atribuirea contractului către Laser Co SRL Iaşi de către membrii comisiei de evaluare s-a dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor într-un dosar separat.

”Se arată prin rechizitoriu că societatea comercială a obţinut pe nedrept contractul. Potrivit prevederilor documentației de atribuire, candidații erau obligați să facă dovada deținerii personalului cheie implicat în contract: expert fotograf, expert procesare computerizată imagini şi coordonator activitate. Expertul fotograf trebuia să dețină diplomă de fotograf, iar expertul în procesarea computerizată imagini şi coordonator activitate trebuia să fie absolvent de studii superioare. Și asta nu este tot: ”Expertul fotograf trebuia să dețină diplomă de fotograf, iar expertul în procesarea computerizată a imaginilor trebuia să fie absolvent de studii superioare, cu specializarea fotografie. Ambii trebuiau să aibă o experiență anterioară de cel puțin cinci ani şi să fi fost implicați anterior în derularea a cel puțin unui proiect similar. Pentru a crea aparența îndeplinirii cerințelor minime de calificare de către firmă, inculpata Letiția Popa a întocmit şi a prezentat autorității contractante-Consiliul Judeţean Iaşi documente false, în lipsa cărora ar fi fost descalificată”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Întâlnire la un restaurant pentru acoperirea fraudei

După ce auditorii au descoperit frauda, Adomniței și celelalte angajate implicate în dosar au început, în cursul lunii martie 2015, să efectueze demersuri în vederea întârzierii punerii la dispoziția auditorilor a documentelor. Toți aceștia au încercat să obțină timp necesar pentru ca Laser Co SRL să poată executa şi livra materialele de promovare şi pentru a putea plăsmui documente care să ateste că obiectele fuseseră predate în luna decembrie 2013.

”Astfel, imediat după ce auditorii au efectuat verificările la sediul firmei, în aceeaşi zi, 05.03.2015, inculpata Teodora Jinga i-a transmis inculpatului Cristian Adomniței un SMS, prin care îi solicita să se vadă cu acesta atunci când se întoarce în ţară. În urma mesajului primit, inculpatul Cristian Adomniței, după ce a revenit în ţară, în ziua de 06.03.2015, după aterizarea aeronavei, s-a deplasat direct în incinta restaurantului «Oedosushi» din Iaşi, stradela Sărărie, nr. 45, unde, în condiții de confidenţialitate, a avut o întâlnire cu numitele Teodora Jinga și Carmen Irimescu, ocazie cu care au purtat o discuție cu privire la problemele generate de verificările efectuate de Serviciul de Audit Intern din cadrul CJ, stabilind organizarea unei ședințe la sediul CJ Iași la data de 09.03.2015, la care să participe şi auditorii”, se arată în motivare.

Acte false în biroul lui Adomniței, de la CJ

În ziua de 27.03.2015, inculpatul Cristian Adomniței a contactat-o telefonic pe Teodora Jinga, despre care știa că dorește să se întâlnească cu el. Din discuţia purtată de cei doi rezultând că este vorba despre o chestiune urgentă, cu privire la care inculpata i-a cerut sprijinul preşedintelui CJ Iaşi. La o discuție cu auditorii, Adomniței a încercat să le explice că a întors albumele pentru că vrea să vadă în ele și poze cu pista de la aeroport. Adomniței şi-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că ”repararea” situației durase atât de mult:

”Bă, deci nu înțeleg, adică, după septembrie, când s-o făcut pista, la sfârșitul lui august s-o făcut pista, da? Din septembrie puteau repara. Suntem, în puii mei, în martie”.

Se arată că la data de 30.03.2015, în timpul discuţiei purtate cu auditorii, Cristian Adomniței avea pe masa sa de lucru, în birou, un biblioraft conţinând documentele false, care au fost ulterior identificate cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate la data de 15.04.2015. Adomniței a deținut actele false până în ziua de 15 aprilie 2015, când, cu ocazia efectuării percheziției în biroul său, au fost găsite pe masa de lucru, la vedere.

Cum a fost condamnat Cristian Adomniței?

Instanța a arătat și motivele care au dus la condamnarea lui Cristian Adomniței, fostul șef al CJ Iași.

”Reiterează instanţa cu privire la cele invocate în cauză că nu există în cazul acestor materiale efectuată vreo recepţie-valabilă-cantitativă şi calitativă, astfel că aceste materiale, nefigurând ca fiind recepţionate de către achizitor. Debitul principal de 213.005,71 de lei reprezentând prejudiciul (primar) cauzat părţii civile, prin nepredarea a 5 repere, plătite integral de către achizitorul Consiliul Judeţean Iaşi-rămâne neschimbat. În ce priveşte celelalte materiale de promovare (celelalte 11 repere), instanţa arată că, raportat la limitele obiectului sesizării, acestea nu fac obiectul analizei în cauza de faţă. Privitor la cel 748 de albume de prezentare a judeţului Iaşi pe care prestatorul le-a predat la CJ Iaşi la data de 15.06.2015, instanţa face trimitere la cele expuse cu privire la starea de fapt, reţinând, în sinteză, că aceste produse nu au fost recepţionate de CJ Iaşi şi nici nu mai pot fi recepţionate”, se arată în decizia care a dus la condamnarea în primă instanță a lui Adomniței la 3 ani și două luni de închisoare.

Pedepse cu închisoarea pentru toți cei din dosar

Cristina Teodora Jinga a fost condamnată la 4 ani și nouă luni de închisoare pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și instigare la fals intelectual în formă continuată. De asemenea, Carmen Ingrid Irimescu a primit o pedeapsă de 4 ani și 4 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și complicitate la fals intelectual. În plus, Letiția Elena Popa a fost condamnată la 4 ani și 7 luni de temniță pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnatură privată.

Mai mult, firma Laser Co SRL a primit o amendă penală de 165.000 de lei. În motivarea judecătorilor, făcută în dosarul ”Albumul”, se arată și că Cristian Adomniței poate face recurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *