Prima pagină » Actualitate » Moțiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode a picat în Parlament

Moțiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode a picat în Parlament

19 oct. 2022, 12:17,
în Actualitate

Astăzi, 19 octombrie 2022, moțiunea simplă depusă împotriva ministrului de Interne Lucian Bode a picat în Parlament. Camera Deputaților a respins cererea depusă de 55 de parlamentari de la USR. S-au înregistrat 88 de voturi „pentru”, 162 „contra”, iar 6 deputați nu au votat deloc.

Moțiunea simplă „Siguranță și încredere sau debandadă și furt? Ministru Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat” a fost inițiață de 55 de deputați USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. Prin moțiunea simplă, semnatarii au cerut ca ministrul Bode să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reușit să reformeze instituția.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode a picat

Ședința în plen a fost condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Moțiunea trebuia să fie dezbătută încă pe 11 octombrie, însă la solicitarea ministrului de Interne, care era preocupat cu un contract pentru achiziția de nave multirol, aceasta a fost amânată.

Lucian Bode, Ministrul de Interne, a declarat că această moțiune simplă inițiată de USR și semnată de parlamentari împotriva sa este „o șaorma cu de toate”. Acesta era convins că moțiunea nu va trece și a promit că va arăta ce face Ministerul de Interne, amintind și de pașii spre aderarea la Schengen.

Moțiunea simplă a fost votată în timp ce sindicaliștii protestau în fața Ministerului de Interne. Aceștia au ieșit la manifestație pentru respectarea legii.

„Aşa cum v-am informat anterior, poliţiştii vor fi din nou în stradă pentru a solicita plata drepturilor salariale restante pe care Guvernul României a considerat de bunăcuviinţă să le îngheţe. Astfel, sub pretextul că aplicarea legii salarizării nu este posibilă, în timp ce alte categorii socio-profesionale au beneficiat în acest timp de diverse majorări salariale, constatăm că se împlinesc 2 ani de când drepturile noastre salariale restante au fost îngheţate. În aceste condiţii, Sindicatul EUROPOL continuă seria de proteste prin care nu revendicăm majorări salariale, ci doar respectarea legii şi acordarea restanţelor ce ni se cuvin, întrucât ne-am săturat efectiv să fim fraierii de serviciu ai sistemului bugetar care primesc din când în când promisiuni deşarte sau doar firimituri”, au declarat sindicaliştii.

Scandalul cu BMW-uri, readus în discuție de parlamentari

Parlamentarii care au depus moțiunea simplă împotriva ministrului Bode au considerat că singura sa realizare la postul de conducere ar fi „achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis”. Lucian Bode a reiterat că achiziția de autospeciale marca BMW pentru Poliția Română a fost una legală și a menționat că la prima licitație nu s-a prezentat nimeni, iar la a doua – doar un singur contractant.

„Mi s-a păcut normal să trimit Corpul de Control să verifice cum s-a realizat achiziţia de maşini. Concluziile le-am prezentat, legate de necesitatea achiziţiei care este una reală şi evidentă, legată de faptul că toată documentaţia tehnică a fost întocmită şi agreată de Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, respectiv a avut girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii. Întregul proces de achiziie publică s-a derulat de IGPR, autoritatea contracantă cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate. Având toate avizele instituţiilor abilitate. În consecinţă, vorbim de o licitaţie corectă”, a declarat Ministrul de Interne, Lucian Bode.

Astfel, moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne Lucian Bode a picat. Aceasta nu a fost susținută de Camera Deputaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *