Prima pagină » Actualitate » Moţiunea de cenzură va fi depusă joi în Parlament. Iată toate detaliile – LIVE VIDEO

Moţiunea de cenzură va fi depusă joi în Parlament. Iată toate detaliile – LIVE VIDEO

20 aug. 2020, 11:34,
George Cristian în Actualitate
Moţiunea de cenzură va fi depusă joi în Parlament. Iată toate detaliile - LIVE VIDEO

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc astăzi într-o şedinţă extraordinară, şedinţa în care va fi citită moţiunea de cenzură în Parlament. Conform programului celor două camere din Parlament, moţiunea de cenzură va fi prezentată joi în Parlament la ora 12.00.

12.20 Se citește textul moțiunii de cenzură

UPDATE 12.00: A inceput ședința extraordinara a celor două camere reunite

Moţiunea de cenzură va fi depusă joi în Parlament

Birourile permenante au decis luni, 17 august 2020 ca moţiunea de cenzură să fie depusa joi, 20 august 2020 în Parlament. Decizia privind convoarea celor două camere a fost semnată de preşedinţii celor două forurui legislatice, ambii din PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor şi Robert Cazanciuc, şeful Senatului.

Moţiunea de cenzură intitutalata: ” Guvernul PNL – de la pandemie la pandemita generalizata” a fost semnată de 205 senatori şi deputaţi.

PSD doreşte înlăturarea Guvernului Orban

Conform moţiunii de cenzură, PSD considera ca reprezentanţii guvernului Orban şi-au pierdut credibilitatea în fata aleşilor din cauza modului în care aceştia au gestionat pandemia.

Un capitol din moţiune este dedicat restricţiilor contradictorii impuse cetăţenilor romani. Conform textului, un alt motiv pentru care Guvernul Orban a pierdut, iremediabil, încrederea cetăţenilor, este reprezentată şi de faptul că Guvernul Orban a luat decizii contradictorii referitoare la restricţiile impuse cetăţenilor.

Devalizarea bugetului de stat de către PNL, este un alt capitol din moţiunea de cenzură depusă de PSD. Conform declaraţiilor liderilor formaţiunii politice, PNL a devalizat bugetul de stat a României pe perioada pandemiei

Nu în ultimul rând, social-democraţii susţin că „nivelul de trai al populaţiei s-a prăbuşit”, iar „oamenii au pierdut tot ce câştigaseră în guvernarea PSD”. Conform semnatarilor moţiunii, „Guvernarea PNL a readus austeritatea, sărăcia şi cercul vicios al salariilor mici”.

Contradicţii referitoare la depunerea moţiunii de cenzură

Tema depunerii moţiunii de cenzură a stârnit numeroase reacţii în spaţiul public. Guvernul PNL, în frunte cu Ludovic Orban susţine faptul că există un conflict constituţional în depunerea moţiunii de cenzură. Acesta a declarat că va sesiza Curtea Constituţională.

„Analizăm posibilitatea de a invoca un conflict juridic de natură constituţională privitor la depunerea moţiunii de cenzură în vacanţa parlamentară. În 30 de ani nu s-a întâmplat aşa ceva. Niciun partid politic nu a depus o moţiune de cenzură în vacanţa parlamentară, sau în sesiunea extraordinară”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu considera că s-a ajuns prea departe

Liderul interimar al PSD susţine că Guvernul Orban trebuie dat jos pentru că s-a ajuns prea departe. Aceste crede că devalizarea bugetului de stat a fost prima preocupare a liberalilor atunci când au pus mâna pe putere. În altă ordine de idei, Ciolacu considera că un alt motiv pentru care liberalii au pierdut credibilitatea este acela că, pe perioada stării de urgenţă, şi nu numai, au luat măsuri contradictorii referitoare la interdicţiile impuse de romani.

”Conform Constituţiei, avem 5 zile pentru a se citi moţiunea, lucru pe care o să îl facem joi, respectiv mâine, iar după trei zile Biroul Permanent reunit va stabili ziua votului. Am văzut că este o nouă temă, dacă va ataca Guvernul ca şi conflict între instituţii, să vedem dacă face Guvernul acest lucru şi, în funcţie de acest lucru, să stabilim şi data votului. Se poate discuta moţiunea, dar în comparaţie cu preşedintele României şi primul ministru, eu respect deciziile CCR. Este o putere în stat şi astfel de decizii nu se comentează, se pun în aplicare. Am discutat cu colegii mei şi a rămas că vineri ne vom întruni din nou şi vom decide politic cum este cel mai bine. Există şi această variantă, există şi varianta de a merge la vot cât mai repede”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3, miercuri seară.

Ce prevede textul moţiunii de cenzură

„Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe care l-au forţat să respecte reguli şi restricţii, pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă! O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie. O naţiune întreagă l-a văzut pe şeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanţare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populaţie obligaţia de a purta masca în spaţiile închise!

O naţiune întreagă a văzut bairamul dat de Virgil Guran în luna mai, petrecerea lui Rareş Bogdan cu 100 de invitaţi din restaurantul deschis special la Cluj, şueta politică organizată de ministrul Costel Alexe cu 100 de liberali înghesuiţi fără măşti în salonul unui alt restaurant de la Iaşi. Acestea sunt contraexemplele pe care românii le-au văzut”, arată social-democraţii în textul moţiunii de cenzură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *