Prima pagină » Actualitate » Moţiunea de cenzură va fi citită joi în Parlamentul României! A existat cvorum în ședința de BPR
Moţiunea de cenzură va fi citită joi în Parlamentul României! A existat cvorum în ședința de BPR

Moţiunea de cenzură va fi citită joi în Parlamentul României! A existat cvorum în ședința de BPR

09 sept. 2021, 10:46,
în Actualitate

Conform datelor existente până la această oră, parlamentarii au votat pentru ca moţiunea de cenzură să fie citită în cursul zilei de astăzi, la ora 16.00. De această dată, BPR a avut cvorum necesar pentru a adopta o asemenea dispoziţie.

Acest lucru reprezintă o premieră în ultima săptămână pentru că până la această dată au existat mai multe ședințe dar care au fost boicotate de către cei din PNL și PSD.

Moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR va fi citită joi în Parlamentul României

Conform voturilor date de parlamentarii prezenți în BPR, moțiunea de cenzură va putea fi citită joi în Parlamentul României. Acest lucru reprezintă o victorie a celor de la USR-PLUS și AUR în contextul în care până acum toate ședințele au fost anulate din lipsa de cvorum.

George Simion, președintele AUR declara la ultima ședință că boicotarea moțiunii de cenzură este o procedură neconstituțională și că afectează grav democrația din România. Acesta le imputa parlamentarilor PNL și celor din PSD pentru faptul că împiedică constituirea unei ședințe.

Sunt prezenţi doi membri din Biroul Permanent din AUR, 5 de la USR, 1 de la PNL. Ceilalţi sunt cu domnul Cîțu şi încearcă să blocheze moţiunea de cenzură. Domnii președinți de la Senat şi Camera Deputaţilor au anunţat că vor depune moţiunea. Este dreptul nostru de a depune moţiunea de cenzură. Nu este posibil aşa ceva. Este a 4-a şedinţa în care domnii de la PSD lipsesc. În momentul acesta se va trimite moţiunea spre Guvern pentru că asta e calea legală. Aşteptam termenele. Moţiunea se citeşte în maxim 5 zile de la depunere iar în maxim 3 zile se votează. După miniştri USR-PLUS trebuie să plece miniştrii PNL și UDMR. Trebuie să-și facă datoria constituţională. Ordinea de zi este moţiunea de cenzură. Plenul Parlamentului poate stabili această ordine de zi. Trebuie să se voteze în Parlamentul României o moţiune de cenzură, chiar dacă nu avem o majoritate. Este incredibil, este un precedent periculos unde vor unii să ajungă pentru ca să îl salveze pe Florin Cîțu. a declarat George Simion, copreședintele AUR

Ludovic Orban avea de gând să citească moțiunea de cenzură în Parlamentul României

Pe de altă parte, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că se încearcă o încălcare a constituției iar din aceste considerente va trimite direct la Guvern moțiunea de cenzură. De altfel, împreună cu Anca Dragu, președintele Senatoului României, Ludovic Orban a convocat ședința de plen reunit în Parlament. Acesta a declarat că ar fi încălcat constituția dacă nu ar fi făcut acest lucru. Totuși, Orban a menționat faptul că textul moțiunii poate fi citit chiar dacă nu există cvorum în Parlament și că ordinea de zi nu poate fi dictată de președintele Camerei Deputaților:

Nu sunt la curent cu astfel de propuneri. Moțiunea nu poate fi amânată până la calendele grecești. Constituția dă termen maxim de cinci zile. Decizia CCR invocă celeritatea în dezbatere și supunere la vot. Constituția și deciziia CCR se aplică și dacă există precedente anterioare și ulterioare. Sub nicio formă, pentru Florin Cîțu nu ar fi un câștig amânarea moțiunii până după Congres. Acolo votul se dă pe fiecare candidat. Eu sunt în calitate de președinte al Camerei, mă ghidez după Constituție și după principiile statului de drept. Dacă nu e cvorum, ședința nu se poate desfășura. Nu e nevoie de cvorum la citirea moțiunii, e necesar cvorumul numai la ședințe la care se adoptă legi”, a declarat Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *