Prima pagină » Local » „Moșii de vară”: ce fac creștinii ortodocși în această zi pentru sufletele celor decedați

„Moșii de vară”: ce fac creștinii ortodocși în această zi pentru sufletele celor decedați

11 iun. 2022, 00:01, 1 ,
în Local

„Moșii de vară” sunt sărbătoriți anul acesta în data de 11 iunie, cu o zi înainte de Rusalii. Cu acest prilej, în Biserica Ortodoxă, sunt celebrate slujbe de pomenire pentru cei trecuți în neființă. Astfel, sunt rostite în amintirea părinților, moșilor și strămoșilor rugăciuni și cântări, pentru ca aceștia să se bucure de darurile Duhului Sfânt, a cărui pogorâre este prăznuită în ziua următoare, duminică, 12 iunie,

În Biserica Ortodoxă, ziua de sâmbătă a fost consacrată pomenirii morților. Două dintre sâmbetele de peste an sunt dedicate în mod special pomenirii tuturor morților. Astfel, în sâmbăta dinaintea duminicii lăsatului sec de carne, a Înfricoșatei Judecăți, și în sâmbăta dinaintea duminicii Pogorârii Duhului Sfânt, în Sâmbăta Rusaliilor se fac slujbe și se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă. Ambele zile de pomenire sunt cunoscute în popor ca „Moși”, cea dintâi este numită „Moșii de iarnă”, cea de-a doua fiind cunoscută drept „Moșii de vară”.

o imagine cu mai multe colive

În Biserica Ortodoxă, ziua de sâmbătă a fost consacrată pomenirii morților. Două dintre sâmbetele de peste an sunt dedicate în mod special pomenirii tuturor morților

Tradiții și obiceiuri în ziua în care se creștinii ortodocși sărbătoresc  „Moșii de vară”

o imagine cu mai multe morminte dintr-un cimitir

De „Moși”, în cimitire au loc adevărate ritualuri de pomenire. Pentru aceasta, în prealabil, mormintele sunt curățate și împodobite cu flori de tei și frunze de nuc. De asemenea, pe toată durata ceremoniei, pe mormintele celor decedați ard lumânări și candele

În tradiția populară, se crede că sufletele morților părăsesc morminte în Joia Mare și sunt libere timp de 50 de zile, urmând să se întoarcă la ceruri în sâmbăta de dinainte de Rusalii. Pentru ca această trecere să se facă fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor celor morți. Astfel, împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și pregăteau pomeni fastuoase. Aceste obiceiuri se practică și în prezent.

În această zi, se obișnuiește să se dea de pomană. Creștinii ortodocși merg la biserică de dimineață, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie și pentru a da de pomană pentru persoanele decedate. La sate, oamenii obișnuiesc să împartă bucate sărmanilor și străinilor, nu doar rudelor.

În cimitire au loc adevărate ritualuri de pomenire. Pentru aceasta, în prealabil, mormintele sunt curățate și împodobite cu flori de tei și frunze de nuc. De asemenea, pe toată durata ceremoniei, pe mormintele celor decedați ard lumânări și candele.

Există și o serie de tradiții și superstiții legate de „Moșii de Vară”. Se crede că în această sâmbătă, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri, deoarece prin aceste zone bântuie duhurile rele. În această zi, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că astfel bucatele date de pomană nu vor mai ajunge la cei răposați.

 o imagine cu credinciosi care iau parte la o slujba

Creștinii ortodocși merg la biserică de dimineață, pentru a lua parte la Sfânta Liturghie și pentru a da de pomană pentru persoanele decedate

Ce alimente se dau de pomană pentru sufletele celor decedați

o imagine cu pomeni

De regulă, de „Moși”se dau de pomană alimentele preferate ale persoanei decedate

De regulă, se dau de pomană alimentele preferate ale persoanei decedate. Alimentele sunt date de pomană în diverse vase: căni, farfurii sau pahare. Bătrânii dau de pomană în vase de lut lapte sau vin. Se spune că bucatele date de pomană trebuie să fie calde, deoarece mirosul acestora îi bucură pe cei decedați. De aceea, în anumite zone ale țării, “Moșii” se numesc și “Aburel”. Creștinii merg, la biserică, cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare. Totodată, se mai obișnuiește să se dea de pomană ceapă verde şi usturoi, pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat gospodarii. Se crede că persoanele care cinstesc, an de an, suita celor trei sărbători: „Moşii”, Rusaliile şi Sărbătoarea Sfintei Treimi vor fi mai sănătoase, sufleteşte şi trupeşte.

Pentru sufletele celor decedați, se poate rosti următoare rugăciune:

„Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămoșilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în Rai. Îngroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, ca să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu.

Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, ca să mă bucur de Fața Ta. Așa, Doamne, primește umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la înălțarea Ta Te-au văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă ruga Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociți pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviință. Nu încetați a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoșii să câștige iertare, săracii ajutorul, întristații mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și închinăciune în veci. Amin!”

Se crede că în cazul în care pentru cei decedați nu este dat de pomană cu prilejul  „Moșilor de vară”, sufletele lor nu vor fi împăcate, urmând să se răzbune pe cei din familie.

Comentarii
  • IPS Marele Alb

    Cum ce fac crestinii ortodoxi ? gheau tata zioa, gioleaza si isi dau cu pau in cap unu la altu pi la tara !, ca aistia di oras ieu droguri. sa omoara pi strazi si se ard in cur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025