Ionela Mihuleac, o artistă din Iași și-a construit casa visurilor ei! Întreaga construcție este realizată din lut și nisip, cu un model inspirat de acum 7.000 de ani. Micul castel de lut, vestit în comuna Cucuteni din Iași, este un mic colț de rai, unde toți cei care trec prin zonă se opresc să-l admire
La câțiva kilometri de Iași, în faimoasa comună Cucuteni, tronează o casă de poveste cum rar îți este dat să vezi în zona noastră. Construcția a durat șase ani, și a fost realizată doar din materiale naturale, nisip, apă și lut, exact ca acum 7.000 de ani. Ideea acestei locuințe spectaculoase a fost a ieșencei Ionela Mihuleac, de profesie artist plastic. Aceasta și-a dorit un loc deosebit, unde să își desfășoare activitatea, dar și unde să locuiască. Rezultatul a fost unul spectaculos.
„Sunt și am fost mereu extrem de pasionată de ceramică și de tot ce înseamnă această artă. Aveam șapte ani când umblam prin satul meu natal, Cucuteni, alături de arheologi, în căutarea de rămășițe ale obiectelor istorice tipice zonei noastre. Pasiunea asta și iubirea pentru ceramică o am în genă, fiind născută în acest loc plin de istorie. Nu mai am pe nimeni în familie cu o astfel de pasiune. Povestea acestei case este una foarte veche și lungă. Eu locuiam în municipiul Iași, dar veneam și lucram foarte mult aici în sat și mi-am dorit să am un loc al meu, în Cucuteni unde să mă simt acasă și unde să îmi pot desfășura activitatea cu prelucrarea lutului. În 2004 am pus mâna prima dată pe lut și am văzut cât de minunat este”, a declarat Ionela Mihuleac, artist plastic Cucuteni, Iași.
Casa de lut construtită după model vechi de 7.000 de ani din Iași a costat mai puțin de 100.000 de euro
Construcția impresionantă este estimată de către proprietară la o valoare sub 100.000 de euro. Casa are aproximativ 200 de metri pătrați și este formată din trei camere la parter și două mici dormitoare la mansardă. Curtea este una de poveste, plină cu flori, un foișor și un mini muzeu. Totul este atât de fascinant încât nu poate fi trecut cu vederea.
„Au fost mulți ani în care mi-am desfășurat activitatea în tot felul de spații improvizate prin sat. Improvizam tot felul de lucruri, aduceam apă cu cisterna, pentru că nu era apă, pentru a putea lucra. Într-o zi am spus stop și mi-a venit ideea construirii acestui spațiu. Găsisem o oportunitate, un proiect pe fonduri europene, să construiesc un spațiu special pentru ce aveam eu nevoie. Așa am început, am lucrat aproape doi ani la acest proiect, dar, într-un final, am renunțat la fonduri, pentru că ce voiam eu să construiesc nu corespundea cerințelor proiectului și am început să fac singură tot. Am cărat lut, nisip, apă, am pus stâlpii din lemn și am început să construim. Mi-am dorit foarte mult să fie în stilul caselor vechi, dar nu știam cum o să arate la final. A durat șase ani construcția, pentru că a fost mai greu cu banii, eram nevoită să mă împrumut. Am lucrat la construcția casei alături de câțiva meșteri din sat care mai știau să facă astfel de construcții. Nu am făcut calcule, dar m-a costat mai puțin de 100.000 de euro”, a spus Ionela Mihuleac, artist plastic din Cucuteni, Iași.
Trecătorii se opresc să facă poze cu casa construită din lut
De locul de poveste din comuna Cucuteni se pot bucura toții copiii pasionați de sculptură și ceramică. An de an, acolo, Ionela Mihuleac organizează simpozioane și tabere de sculptură. Zeci de copii învață în cadrul taberelor istoria comunei Cucuteni și arta sculpturii și olăritului.
„Sunt 20 de ani de când mă ocup de copii, de tabere, de tot ce înseamnă această artă. Sunt 20 de ani plini cu povești și momente frumoase. În fiecare an, în fiecare vară, organizez aici un simpozion de sculptură, unde vin grupuri de copii și stau câte o săptămână. Totul a devenit o tradiție. Eu doar din asta trăiesc dintotdeauna, din ceramică, olărit, tabere și doar cu asta mă ocup. Locuiesc singură și mi-e foarte bine așa. Nu închiriez casa, însă mereu am vizitatori. Într-un timp, veneau și noaptea, mă trezeam cu ei în curte când stăteam liniștită în foișor. Ei nu știau că aici este casa mea unde locuiesc, credeau că e muzeu și doreau să facă poze”, a încheiat Ionela Mihuleac, artist plastic din Cucuteni, Iași.
N-are prispa si nu-i bine. Prispa are rolul ei : fereste de umezeala peretii de lut.
7.000 de ani???? Interesanta casa preistorica …
Nu prea se pliaza pe evoluția omului preistoric totusi
Mihuleac?????? E rudă cu celebtul scriitor chiloțar Cătălin Mihuleac, geniul de neînțeles al Bahluiului citadin? Penița tocită din iridiu aurit a prozei decapitate de metafore ,zăcătoare prin Copou și mai nou prin Franța?????
Felicitări! Lucrurile faine, deosebite în țara noastră sunt făcute doar de privați…
Statul doar încasează biruri de la plebe și funcționarii lui sunt preocupați doar să fure, nicidecum să conserve sau să construiască ceva…
7000 de ani?????? Inaintea lui Hristos??????? Hmmmmm, din ce documente s-a inspirat pentru materialele folosite? Cele mai vechi documente sunt atestate cam cu 3000 ani inainte de Hristos… Deci?????? Greu cu verificarea informatiei, dragi jurnalisti!
Probabil autorul nu stie că în județul nostru casele la țară sunt în majoritate de lut…
Casele la țară în județ sunt majoritatea de lut. Deci ne permitem… Articol prost documentat.
Andreea Pădurescu – Reporter de 2 lei , model de 7000 de ani … trebuie sa mai studiezi istoria lumii intai si dupa aia sa scrii tampenii de astea , altii care habar nu au poate te cred si se tampesc si ei ca tine .
Dute si fa scoala de jurnalistica si poate inveti ceva bun acolo
Reporter de 2 lei , mars la scoala si invata si dupa aia scrie articole tampite
La noi in boston mai toate casele sunt asa. Insa in Iasi am vazut un lucru uimitor: niste oameni statea in fata unei usi inchise, avea buton si beculet. A apasat butonul, s-a aprins un bec si apoi usa s-a deschis. Oamenii a intrat. Usa s-a inchis. Beculetul s-a aprins, era si niste numere acolo. Si dupa aia iar s-a deschis usa si au iesit alti oameni de acolo.
N-am mai vazut asa ceva.
Ce e ?
Targul de Ceramica organizat la Iasi este ” ceramica Cucuteni 5000″casa aceasta este o copie a unei case de 7000 de ani? Bunica mea a construit o casa din valatuci in 1915,in 1965 a fost demolata si a construit una din chirpici care rezista si astazi.
in jur de 100.000 de euro? Pai acum vreo 6 ani costa pana in 10.000 de euro. Constructie impresionanta, in ce? Cucutenienii aveau si case cu etaj, unde la parter erau tinute animalele si la etaj stateau ei cu familia. Deci, draga artista in lut, informeaza-te!!
nu mai postati mesajul meu anterior. Am vazut alte fotografii cu aceasta casa, si am vazut ca are etaj.
Multe papadii….
Cât de prost sa fii sa crezi gogomania cu 7.000 de ani.
Felicitări Doamnei Mihuleac pentru că si-a urmat pasiunea și a reușit să facă această casă minunată! Ar fi o lume mai buna daca toți ne-am urmări visurile si am lasa invidia deoparte.
A costat mai putin de 100k Euro….pe bune…. daca taranii isi construiau case de 100K euro erau tari….
Ce legătură are o moșie boierească cu o cultura preistorica de acum 7000 de ani în urma, nu ai proprietatea termenilor
Comuna Cucuteni la cativa km de Iasi? Sa mori tu ca sunt cativa km pana dincolo de Tg Frumos? Nici pana la Cucuteni de Letcani nu sunt doar cativa km. Vai de scrisul tau….
Măi Andreea, ești proastă tare.