Prima pagină » National » Moscova susține că SUA a ignorat solicitările Rusiei, cu privire la securitate. Acțiunile NATO sunt considerate inadmisibile

Moscova susține că SUA a ignorat solicitările Rusiei, cu privire la securitate. Acțiunile NATO sunt considerate inadmisibile

27 ian. 2022, 14:39,
BZI.ro, în National

Joi, 27 ianuarie 2022, Moscova a susținut că SUA a ignorat solicitările Rusiei cu privire la securitate şi nu a răspuns pozitiv ”principalei” revendicări ruseşti. Această reacție vine la o zi după ce americanii au răspuns solicitărilor rusiei, țară care se află în centrul crizei ruso-occidentale cu privire la Ucraina şi NATO.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, este de părere că îngrijorările Rusiei sunt ignorate în mod voit. În ciuda acestui fapt, Moscova nu se va grăbi să reacționeze.

SUA a ignorat solicitările Rusiei

Este încă neclar dacă solicitările Moscovei sunt ignorate în mod intenționat.

”Nu putem spune că punctele noastre de vedere au fost luate în calcul sau că există o voinţă de a ni se lua în considerare îngrijorările”, a declarat, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului,. Cu toate acestea, Moscova ”nu se va grăbi” să reacţioneze, a anunţat el. ”Nu vom tergiversa reacţia (…), însă nu ne aşteptăm ca reacţia să vină acum”, a declarat Peskov.

Miercuri, 26 Ianuarie 2022, Statele Unite şi NATO au respins revendicări esențiale ale Rusiei, şi anume o încetare a extinderii Alianţei Nord-Atlantice şi o retragere a desfăşurărilor militare NATO la frontierele din 1997 Cu toate acestea, SUA și NATO au dat asigurări că vor să discute serios cu Rusia despre temerile acesteia la adresa securităţii sale.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat, la rândul său, că documentele oficiale transmise de la Washington nu a transmis un răspuns pozitiv ”principalei” revendicări ruse. Rusia a cerut încetarea procesului de extindere a forțelor NATO, mai ales în Ucraina.

Însă ”există o reacţie care permite să se spere la începutul unei discuţii serioase în probleme secundare”, afirmă într-un comunicat Serghei Lavrov.

Acțiunile NATO sunt considerate inacceptabile

Rusia consideră că expansiunea NATO este inacceptabilă, și ar putea amenința teritoriul rus.

”Problema principală este poziţia noastră clară cu privire la caracterul inacceptabil al continuării expansiunii NATO către est şi desfăşurarea de armament de atac care ar putea ameninţa teritoriul rus”, precizează Lavrov. El denunţă din nou ”expansiunea neînfrânată a Alianţăei” Nord-Atlantice, în pofida unor promisiuni făcute Moscovei în anii ’90. Serghei Lavrov insistă asupra faptului că ”dreptul de a-ţi alege alianţele este în mod clar condiţionat de necesitatea de a ţine cont de interesele de securitate ale oricărui alt stat”, inclusiv ale Rusiei.

În opinia sa, acest principiu este ”în mod voit trecut sub tăcere” de către Occident. ”Noi nu putem accepta o astfel de poziţie”, declară el. Moscova este ”pe cale să studieze răspunsul primit de la americani” şi pe cel primit de la NATO. Lavrov anunţă că decizia finală în răspunsul la aceste documente îi revne preşedintelui Vladimir Putin.

Rusia și Ucraina au ajuns la un consens

Rusia și Ucraina, au căzut de acord că încetarea focului în est trebuie respectată indiferent de divergențele dintre părți. Pentru a împiedica izbucnirea unui război, Ucraina a declarat că este dispusă să negocieze non-stop.

„Am convenit că, indiferent de divergențele referitoare la acordurile de la Minsk care există între Ucraina și regiunile Donețk și Lugansk, încetarea focului trebuie respectată necondiționat, a declarat Dmitri Kozak, negociatorul șef al părții ruse.

Președintele american Joe Biden a declarat că îl poate sancționa pe Vladimir Putin, șeful statului rus, dacă Rusia va ataca Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *