Compania rusă Gazprom a anunțat astăzi, 15 iunie, că își va reduce cu încă o treime livrările de gaze către Europa, prin gazoductul Nord Stream 1. Giganticul rus susține că a fost nevoit să oprească un echipament al companiei germane Siemens, la o zi după ce a avut loc o primă reducere drastică.
Gazprom a oprit funcționarea unei alte turbine de gaz marca Siemens de la stația de comprimare Portovaya, de unde este alimentat Nord Stream. Producția acestuia va fi redusă începând de mâine de la 100 la 67 de milioane de metri cubi pe zi. Ieri, 14 iunie, Gazprom anunțase deja o primă scădere de la 167 la 100 de milioane de metri cubi. Compania a explicat această decizie prin lipsa de compresoare tip Siemens, care îi împiedică să pună în funcțiune toate unitățile sale de comprimare a gazului.
Livrările zilnice au scăzut cu aproape 60% prin conducta care leagă Rusia de Germania
Acțiunile din ultimele zile ale companiei ruse conduc la o scădere de aproape 60% a livrărilor zilnice prin conducta Nord Stream, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. În timp ce Gazprom a justificat aceste reduceri prin motive tehnice, Berlinul a denunțat miercuri, înainte de anunțarea celei de-a doua reduceri, o „decizie politică” a Moscovei, într-un context de tensiuni ridicate cu țările occidentale din cauza conflictului din Ucraina.
Exporturile de gaze rusești către Europa au scăzut în mod constant de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, în timp ce Uniunea Europeană încearcă să scape de dependența energetică față de Rusia.
Veniturile Rusiei nu au fost afectate de sancțiunile impuse
Gazprom a declarat miercuri că exporturile către țările din afara Confederației Statelor Independente, un grup de nouă foste republici sovietice, au scăzut cu 28,9% în perioada 1 ianuarie – 15 iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Dar veniturile Rusiei nu au fost afectate, datorită creșterii prețurilor la gaze. Kremlinul continuă să spună că deciziile liderilor europeni afectează în primul rând propriile lor populații.
În ultimele săptămâni, Gazprom a oprit livrările de gaze către mai mulți clienți europeni care au refuzat să plătească în ruble. Ca răspuns la sancțiunile impuse de UE în urma ofensivei Rusiei în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a cerut ca cumpărătorii de gaz rusesc din țările „neprietenoase” să plătească în ruble din conturile din Rusia, în caz contrar riscând să fie privați de livrări, în ciuda contractelor de plată în euro sau dolari.
O serie de clienți europeni au refuzat. Gazoductul Nord Stream livrează gaz rusesc în Germania prin Marea Baltică, în două secțiuni de 1.224 de kilometri fiecare. Acesta a fost pus în funcțiune în 2012, după o investiție de aproape 7,4 miliarde de euro. Potrivit datelor companiei care operează gazoductul, 59,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale au fost exportate din Rusia către Europa prin Nord Stream în 2021.