Prima pagină » Actualitate » Moscova limitează livrările de gaze către Transnistria. Gazprom va reduce cantitatea cu 40%

Moscova limitează livrările de gaze către Transnistria. Gazprom va reduce cantitatea cu 40%

01 nov. 2022, 11:23,
BZI.ro, în Actualitate

Transnistria va primi în luna noiembrie cu 40% mai puține gaze faţă de luna ​​octombrie din cauza reducerii livrărilor de gaze ruseşti de la Gazprom, a declarat viceprim-ministrul moldovean Andrei Spînu pe rețelele de socializare. Spînu a precizat totodată că, în luna noiembrie, Gazprom a confirmat livrarea a doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi către Republica Moldova, această cantitate reprezentând 51% din volumele stabilite în cadrul contractului stabilit inițial.

„Acest volum va fi distribuit astfel: 3,4 milioane de metri cubi de gaze pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane de metri cubi de gaze zilnic, pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin, comparativ cu luna ​​octombrie”, a precizat viceprim-ministrul.

Moscova limitează livrările de gaze către Transnistria

Despre reducerea livrării de gaze de către Gazprom cu o treime, la 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi a livrărilor de gaze către Republica Moldova, informația a devenit cunoscută pe la începutul lunii octombrie. Surse din cadrul companiei ruse au explicat reducerea volumului de gaze livrate, invocând refuzul Ucrainei de a accepta livrarea gazelor ruseşti pe la staţia de pompare GIS Sohranivka și încălcarea condițiilor de plată pentru gazele furnizate de către autorităţile de la Chișinău.

În acest context, în Transnistria, din cauza lipsei de gaze, cele mai mari fabrici din regiune, respectiv Uzina Metalurgică din Moldova și Uzina de Ciment Râbnița și-au suspendat activitatea.

La începutul lunii octombrie, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov a spus că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, care sunt livrate în octombrie de Gazprom, vor fi suficiente în sezonul rece pentru malul drept al Nistrului.

„Gazprom împinge autoritățile de la Chișinău să ia o decizie dificilă: să ia tot gazul pentru malul drept și să lase Transnistria fără gaze”, a spus Parlicov, menționând că, din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil de realizat.

Expertul a precizat de altfel că în calculele Rusiei se află o narațiune conform căreia, vor putea să spună că „băieții răi de la Chișinău” au comis „un genocid” împotriva Transnistriei.

Victor Parlicov consideră că acest comportament al Gazprom-ului, care a încălcat practic prevederile contractuale față de Republica Moldova, ar fi parte a unei strategii adoptate la Kremlin pentru a pune în șah Chișinăul.

„[Kremlinul] …ne-a făcut o furcă din care trebuie să alegem între două opțiuni proaste”, opinează expertul.

Proteste de amploare la Chișinău

Într-un context asemănător, amintim că la Chișinău au loc proteste încă din luna septembrie, vis-a-vis de facturile uriașe și prețurile mari la alimente. Totodată, amenii au cerut și demisia președintelui Maia Sandu.

”În Republica Moldova, după cum știm, nivelul de trai era oricum printre cele mai scăzute din toată regiunea. Ca urmare, impactul acestor majorări de prețuri, de la energie la alimente e unul cu adevărat cumplit. Și probabil că lucrurile nu se opresc aici. Să nu uităm că acolo și condițiile meteo, mai ales în sezonul de iarnă, sunt mult mai severe decât în alte țări.

Ca urmare, inclusiv felul în care se va putea lupta cu o iarnă grea înseamnă costuri mari atât pentru Guvern, care își va secătui bugetul, cât și pentru bugetele individuale ale cetățenilor din Republica Moldova. Probabil manifestația de astăzi se va prelungi”, a declarat Adrian Ursu.

Totodată, Republica Moldova și-a manifestat intenția de a vinde gaze românești către Transnistria, dacă regiunea va rămâne fără resurse. Singura condiție ar fi cea în care oficialii regiunii separatiste achită prețul corect. Declarațiile sunt însă destul de bizare, având în vedere că Transnistria este o regiune care este controlată aproape în totalitate de către Rusia.

Cu toate acestea, viceprim-ministrul moldovean a anunțat că Moscova limitează livrările de gaze către Transnistria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *