Prima pagină » International » Moscova, blocată de căderi de zăpadă excepţionale – Video
Moscova, blocată de căderi de zăpadă excepţionale - Video

Moscova, blocată de căderi de zăpadă excepţionale – Video

13 feb. 2021, 14:03,
în International

O ‘ninsoare apocaliptică’, potrivit meteorologilor ruşi, a ‘îngropat’ sâmbătă Moscova, sub un strat de zăpadă de 56 de centimetri, a paralizat traficul şi a provocat întârzierea a zeci de zboruri

„În Moscova au căzut 56 de centimetri de zăpadă (…), ultima dată când a nins atât de mult în capitala rusă a fost în martie 2013”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor meteorologice Fobos pentru agenţia de presă RIA. Sursa citată a adăugat că este foarte posibil ca în oraş stratul de zăpadă să ajungă la 60 de centimetri, doborând recordul înregistrat în 1956.

Zeci de zboruri anulate și peste 100 de autoturisme blocate în zăpadă

Totodată, în provincia Moscovei zăpada acumulată ajunge deja la 71 de centimetri, potrivit expertului citat. În capitala rusă a început să ningă abundent de vineri după-masă şi, potrivit experţilor, va continua să ningă sâmbătă şi duminică. Serviciile de transport moscovite au informat că zeci de zboruri au fost anulate sau amânate, iar autorităţile s-au văzut nevoite să vină în ajutorul a 100 de autoturisme şi 387 de camioane blocate în zăpadă pe arterele din oraş, scrie Agerpres.

În pofida mobilizării a 13.500 de maşini de deszăpezit, departamentul de transport din Moscova a făcut apel vineri la locuitori să evite deplasările.

„Există o cantitate mare de zăpadă pe drumuri, ceea ce complică foarte mult traficul”, a declarat municipalitatea, citată de agenţia de presă Interfax, raportând totodată numeroase accidente. La ora 17:00 (14:00 GMT), ambuteiajele din capitală au atins nivelul maxim de 10, potrivit aplicaţiei Yandex Maps, o cifră excepţională într-un oraş renumit pentru blocajele sale de trafic.

În acelaşi timp, temperaturile s-au situat în jurul valorii de -15 grade Celsius

Iarna trecută, în capitală au fost înregistrate maxime record şi foarte puţină zăpadă, însă în acest weekend, meteorologii au prognozat un „armageddon” de fulgi.

Se estimează că stratul de zăpadă ar putea creşte cu 30 de centimetri până duminică, apropiindu-se de recordul de 77 de centimetri înregistrat în 2013. Potrivit viceprimarului Moscovei, Piotr Birioukov, în prezent funcţionează 56 de puncte de colectare a zăpezii şi circa 60.000 de angajaţi au fost mobilizaţi la curăţarea străzilor.

O purtătoare de cuvânt a serviciului meteorologic rus Rosguidromet, Marina Makarova, a declarat pentru AFP săptămâna aceasta că acest episod excepţional de ninsori este în continuarea valului de frig care a lovit Europa de Vest.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`