Prima pagină » Cultural » Carte » „Mortul învingător”, de Adrian Păunescu. Previziunea şocantă a marelui scriitor

„Mortul învingător”, de Adrian Păunescu. Previziunea şocantă a marelui scriitor

01 oct. 2020, 10:36,
în Cultural

În poezia sa „Mortul învingător”, Adrian Păunescu vorbeşte despre un decedat care este votat de oameni. Deşi totul pare incredibil situaţia se potriveşte de minune cu ceea ce s-a întâmplat la Deveselu. Cazul întâlnit acolo a fost discutat în întreaga ţară ba chiar şi în străinătate.

Vă reamintim că duminică, la alegerile locale, sătenii din localitatea olteană l-au votat ca primar pe Ion Aliman, care decedase cu două săptămâni înainte de vot.

Ce scor a obţinut Ion Aliman

Aliman, primarul care a murit de coronavirus, candida acum pentru al treilea mandat iar numele său nu a putut fi eliminat de pe buletinele de vot.

Acesta a obţinut 1.020 de voturi din cele 1.600 exprimate. „Cu el am votat. Cu cine? Cu ăsta mortu’. Dar dacă toată lumea l-a vrut în continuare?”, au explicat sătenii din Deveselu, care s-au dus la cimitr să sărbătorească. Cazul de la Deveselu a fost anticipată de celebrul poet Adrian Păunescu, care a decedat în 2010 în poezia „Mortul învingător”.

„Mortul învingător”, de Adrian Păunescu, o poezie extrem de actuală

În poezia „Mortul învingător”, Adrian Păunescu vorbește despre un decedat care este votat de oameni. “Ce ţară, ce morală, ce prăpăd/Un fapt de viaţă mai grozav ca toate/Un mort este votat majoritar/Şi-n clasament pe toţi cei vii îi bate/Aşa a fost şi este şi va fi/Conflictul de-ntuneric şi de groază/Un mort învinge pe cei vii la vot/Şi ei aproape cred că îi trişează/Şi, vai, absurde autorităţi/Se strâng buluc şi judecă drăceşte/Şi îl declară pe învinsul lui/Învingător, doar pentru că trăieşte”, sunt primere versuri ale poeziei.

„Şi mortului ce i-a învins pe vii/Nici nu au apucat să-i facă groapă/Şi-n primăria lui de-nvingător/E ordin că petrecerea să-nceapă/Şi proştii râd, în nebunia lor/Întărâtaţi de liniştea nocturnă/Şi unul zice: hai să-l îngropăm/La locul care-i place lui, în urnă/Ce ţară, ce morală, ce prăpăd/Politică de-a pururi surdo-mută/Învingătorul se întoarce-n sat/Dar voturile lor nu-i mai ajută/Probabil, e-o parabolă, aici/Chiar dacă nu o pomeneşte cartea/Trăim învinşi în fiecare zi/Iar, ca să biruim, plătim cu moartea.”, se încheie poezia lui Adrian Păunescu.

Ultimă poezie scrisă de Adrian Păunescu «De la un cardiac, cordial»”

Adrian Păunescu a scris în 31 octombrie 2010, de pe patul de spital, poezia „De la un cardiac, cordial”, un mesaj în care îndeamnă oamenii să-şi poarte de grijă, să-şi păzească „şi inima, şi gândul”. Redam mai jos poezia acestuia care este la fel de cutremuratoare ca si „Mortul învingător”.

„De-aicea, de pe patul de spital / Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider ca e-un gest profund moral / Cuvântul meu la voi să mai ajungă.
Mă monitorizează paznici minimi / Din maxima profesorului grijă,
În jurul obositei mele inimi / Să nu mă mai ajungă nicio schijă.
Aud o ambulanţă revenind / Cu cine ştie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind / Cu care se tratează cicatricea.
Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei / Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină anii grei / Spitalul de Urgenţă implorându-l.
Eu vă salut de-a dreptul cordial / De-a dreptul cardiac, precum se ştie,
Recunoscând că patul de spital / Nu-i o alarmă, ci o garanţie.
Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani / Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dă-mi, Doamne, viaţa, încă nişte ani / Şi ţării mele minimă dreptate!„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *