Prima pagină » Titlurile zilei » Morminte, vechi de sute de ani, descoperite lângă orașul Iași! Echipa de profesioniști care le-a găsit avertizează că totul riscă să dispară – GALERIE FOTO

Morminte, vechi de sute de ani, descoperite lângă orașul Iași! Echipa de profesioniști care le-a găsit avertizează că totul riscă să dispară – GALERIE FOTO

07 sept. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

O nouă descoperire istorică, veche de sute de ani, făcută de o echipă de profesioniști în apropierea orașului Iași. La sfârșitul lunii august și începutul lui septembrie 2021 au fost reluate investigațiile arheologice sistematice în binecunoscutul sit pluristratificat din localitatea Costești, județul Iași. Aici au fost descoperite inclusiv morminte de acum sute de ani. Aici au fost identificate 8 complexe adâncite care aparțin orizonturilor cucuteniene de locuire din sit (anii 4.400 – 3.900 înainte de Cristos).

„Având în vedere gradul de deterioarare a acestui sit arheologic, care a furnizat date arheologice deosebit de importante și un bogat patrimoniu, reiterăm necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de protecție, pentru oprirea eroziunii active, care avansează an de an”, avertizează prof. dr. Sergiu Enea

La sfârșitul lunii august și începutul lui septembrie 2021 au fost reluate investigațiile arheologice sistematice în binecunoscutul sit pluristratificat din localitatea Costești, județul Iași. Aici au fost descoperite și morminte de acum 6.000 de ani. Este vorba de o nouă campanie de cercetări în situl de la „Costești-Cier/Lângă Școală”. După o întrerupere obiectivă, în anul pandemic 2020, la sfârșitul lunii august și începutul lui septembrie 2021 au fost reluate investigațiile arheologice sistematice în binecunoscutul sit pluristratificat de la Costești-Cier/Lângă Școală, care a furnizat, în cele opt campanii anterioare (2012-2019), importante informații și complexe, împreună cu un bogat patrimoniu mobil atribuit fazelor A3 și B1 ale culturii Cucuteni (circa 4.400 și 3.900, înainte de Cristos), comunităților Horodiștea-Erbiceni faza a II-a (secolele 33-30 înainte de Cristos) și Evului Mediu timpuriu (secolele VIII-X/XI), precum și 55 de morminte medievale târzii (sec. XVI-XVII), dintr-o necropolă sătească.

În apropiere, în vatra satului Pietrișul de Sus, se cunosc complexe și materiale arheologice medievale, din secolele XV-XVII/XVIII, perioda din care datează și primele atestări documentare ale satelor Chetriș (Pietriș) și Costești (Costeștii-Răzeși)

În apropiere, în vatra satului Pietrișul de Sus, se cunosc complexe și materiale arheologice medievale din secolele XV-XVII/XVIII, periodă din care datează și primele atestări documentare ale satelor Chetriș (Pietriș) și Costești (Costeștii-Răzeși).

„Cercetările din acest an au vizat cunoașterea situațiilor arheologice din partea de Vest și Sud-Vest a sitului propriu-zis, dincolo de șanțul de apărare, unde existau indiciile extensiei locuirilor, în diferite perioade istorice «protoistorice și istorice». În noile secțiuni săpate au fost identificate 8 complexe adâncite, care aparțin orizonturilor cucuteniene de locuire din sit, cu caracteristici și funcționalități gospodărești, deoarece au servit ca gropi de împrumut/extragere argilă pentru confecționarea ceramicii și a lutuielilor pentru construcții, reutilizate apoi pentru adunarea resturilor menajere”, arată responsabilul de șantier, prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.

Au fost descoperite ceramică, unelte și arme de silex și piatră, statuete antropomorfe și zoomorfe

De asemenea, a fost scoasă la iveală și o groapă-cuptor, pentru arderea/coacerea ceramicii, de la care s-a păstrat, în porțiunea săpată, doar partea inferioară, și o altă groapă mare (aflată în curs de cercetare), în care s-au descoperit resturile osteologice ale unui animal erbivor de dimensiuni mari, aflate în conexiune anatomică, care pune problema unor posibile practici rituale.

„Deocamdată, descoperirile mobile (ceramică, unelte și arme de silex și piatră, statuete antropomorfe și zoomorfe) sunt foarte puține în aceste complexe. Acest fapt poate întări, încă o dată, caracterul gospodăresc, nemijlocit utilitar al unora dintre aceste amenajări. Importante sunt, însă, datele referitoare la completarea planimetriei sitului și utilizarea/gestionarea spațiului construit/locuit și a celui adiacent, certificându-se, încă o dată, complexitatea organizării habitatului cucutenian, în toate fazele de dezvoltarea ale acestei culturi”, reliefează prof. dr. Sergiu-Constantin Enea.

Având în vedere gradul de deteriorare a acestui sit arheologic, specialiștii arată necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de protecție

Cercetările din acest an au reunit un colectiv de specialiști și voluntari de la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu-Frumos (dr. Sergiu-Constantin Enea, responsabilul cercetărilor arheologice, director și profesor de Istorie), cercetător științific dr. Felix Adrian Tencariu «ArheoInvest din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași», împreună cu studenții de la Universitatea „Cuza” din Iași și conf. univ. dr. habilitat Dumitru Boghian, de la Școala Doctorală de Științe Socio-Umane din cadrul UniversitățIi „Ștefan cel Mare” din Suceava, beneficiind de sponsorizarea primită din partea organizației „Societas Pro Patrimonium” din Târgu-Frumos. Sprijinul logistic al autorităților locale din cadrul Unității Administrative Teritoriale (UAT) Costești, respectiv primarul Aurel Doacă și viceprimar Stelică Palade.

„Având în vedere gradul de deteriorare a acestui sit arheologic, care a furnizat date arheologice deosebit de importante și un bogat patrimoniu, reiterăm necesitatea întreprinderii unor măsuri urgente de protecție, pentru oprirea eroziunii active, care avansează an de an”, avertizează prof. dr. Sergiu Enea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025