Reclamațiile ieșenilor depuse la instituțiile de mediu vizează mormanele de gunoaie, zgomotul și mizeriile de la blocurile dezvoltatorilor imobiliari care nu respectă legislația de mediu. Zeci de reclamații au fost depuse, în ultimele două luni, la Agenția pentru Protecția Mediului și la Garda de Mediu
Ieșenii au depus zeci de reclamații la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) și la Garda de Mediu. Nemulțumirile localnicilor sunt cele referitoare la mormanele de gunoaie, atât din zona metropolitană, cât și din comunele mai îndepărtate din județul Iași. De asemenea, ieșenii spun că nu se respectă normele privind zgomotul și că dezvoltatorii imobiliari poluează și nu respectă legislația de mediu. În ultimele două luni, au fost depuse 60 de sesizări la ambele instituții de mediu. Petițiile s-au referit și la nerespectarea măsurilor de protecție a mediului de către agenții economici care au produs praf, zgomot, mirosuri, dar și deversări ilegale de ape uzate, mai ales în șantiere. Un procent de 30 la sută din sesizările ieșenilor fac referire la gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor, iar altele se referă la conflicte între vecini, pe teme de protecția mediului, cele mai multe din mediul rural, cum ar fi cele generate de tăierea arborilor. Ieșenii au depus zilnic reclamații în anul 2022.
Reclamațiile ieșenilor depuse la instituțiile de mediu vizează poluarea
Mai mult, a crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeuri sau le elimină în spații neautorizate, fapte care se constituie și ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice (amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice). Comisarii de mediu au aplicat amenzi în valoare de 1,3 milioane de lei, în anul 2022, cele mai multe fiind pentru poluarea generată de depozitarea necontrolată a deșeurilor.
Primăriile din Iași, amendate pentru poluare
Multe dintre amenzi au fost aplicate primăriilor din Iași, pentru că încalcă legislația privind protecția mediului. Din cele 58 de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Iași, 40 de primării au fost sancționate cu 56 de amenzi, în valoare de 603.000 de lei. Controalele desfășurate s-au referit la verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, localităților și căilor de comunicație, verificarea măsurilor stabilite anterior, verificarea măsurilor privind combaterea buruienii ambrozia, verificarea sesizărilor, verificarea măsurilor stabilite în Planul de calitate a aerului și în Planul de menținere a calității aerului, precum și verificarea modului de implementare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor din județul Iași. Amenzile aplicate de comisarii de mediu sunt cuprinse între 5.000 și 40.000 de lei, cele mai multe nereguli fiind descoperite la primăriile care nu au atins target-ul de colectare selectivă și care nu au colectat deșeurile abandonate pe câmpuri.
Reclamațiile ieșenilor depuse la instituțiile de mediu vizează și mirosurile din anumite zone din oraș.