Recent, în zona Bularga, pe strada Al. O. Teodoreanu nr. 6, în spatele blocurilor V1, V2 și V3, au fost efectuate lucrări de reparație la acoperișul unui bloc, iar deșeurile rezultate în urma acestui proces au fost debarasate de mai multe zile în fața parcului copiilor. Locuitorii, deranjați de mormanele de gunoi abandonate în fața parcului din Bularga, au început să se plângă și să ceară remedierea situației.
Deșeurile depozitate pe spațiul public au început să devină o problemă din ce în ce mai mare în ultima perioadă, odată cu începerea verii și a sezonului estival. În afara acestei situații din Bularga, în ultima săptămână au fost semnalate mai multe acumulări de deșeuri, în special în apropierea parcurilor destinate copiilor.
Mormane de gunoi abandonate în fața parcului din Bularga
De când a început sezonul estival, Poliția Locală se confruntă cu extrem de multe cazuri în care unii ieșeni se debarasează de gunoi pe spațiul verde. În zona Bularga, pe strada Al. O. Teodoreanu, în spatele blocurilor V1, V2 și V3, de ceva timp, sunt abandonate deșeurile rezultate în urma lucrărilor de reparație efectuate asupra acoperișului unui bloc din apropiere. Lucrările ar fi fost realizate de cei de la SC Termoservice, care au uitat să colecteze scândurile, cauciucurile și celelalte resturi din zonă. Dincolo de aspectul inestetic, dimensiunea mormanelor afectează circulația ieșenilor din zonă, dar și accesul la parc. Totodată, mormanele constituie un pericol pentru copiii locuitorilor deoarece aceștia se pot răni jucându-se printre ele.
Poliția Locală susține că nu poate interveni deoarece SC Termoservice ar avea contract cu Salubris pentru debarasarea deșeurilor inerte.
„Pe Al. O. Teodoreanu materialele nu sunt depozitate în parcul de joacă, lucrarea este efectuată prin asociația de locatari. Poliția Locală a făcut verificări și SC Royal Cars SRL are contract cu SC Termoservice și au contract cu Salubris pentru deșeurile inerte”, a explicat directorul general al Poliției Locale, Liviu Zanfirescu.
Responsabilitatea pasată între instituții
Salubris S.A., compania care se ocupă de salubrizarea Iașului, susține că are un contract încheiat cu SC Termoservice, dar doar pentru deșeuri menajere și reciclabile. Pentru deșeurile inerte, rezultate din construcții, este necesară încheierea unui contract separat.
„Deocamdată, la noi nu este nicio solicitate de ridicare a deșeurilor din construcții. Sunt mai multe societăți care au încheiate contracte pentru preluarea acestor tipuri de deșeuri. Termoservice are contract cu noi, dar când sunt astfel de lucrări, cei care fac lucrările de construcție trebuie să încheie un contract separat. Contractul pentru deșeuri menajere și deșeuri reciclabile nu are treabă cu contractul de deșeuri inerte. Nu există nicio comandă pentru adresa respectivă. În momentul când vom primi o comandă, vom interveni în zonă”, a explicat Delia Țuiu, reprezentant Salubris S.A.
În mod similar, compania municipală nu a putut interveni nici pentru a colecta mormanul de pet-uri de băuturi alcoolice din apropierea Școlii Alecu Russo, din Nicolina, deoarece acestea erau situate pe proprietatea privată a cuiva. În acea situație, o mămică îngrijorată de sănătatea copiilor ei, dar și de efectul negativ asupra mediului înconjurător a fost cea care a semnalat situația.
Având în vedere că în apropierea acumulării de gunoi se afla o bancă, soluția propusă de Poliția Locală pentru a remedia situația este repoziționarea băncii respective pentru a descuraja cetățenii să se mai debaraseze de deșeuri în acest fel. Rămâne de văzut ce măsuri vor fi luate în privința mormanului de gunoi abandonat din Bularga.