Prima pagină » Economic Local » Mormane de gunoaie aruncate în Bălțați, Iași! Garda de Mediu s-a autosesizat. Specialiștii spun că a crescut numărul reclamațiilor privind aruncarea deșeurilor în zonele nepermise

Mormane de gunoaie aruncate în Bălțați, Iași! Garda de Mediu s-a autosesizat. Specialiștii spun că a crescut numărul reclamațiilor privind aruncarea deșeurilor în zonele nepermise

19 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Unul dintre localnicii din satul Sârca, comuna Bălțați, județul Iași, a trimis pe adresa redacției „BZI” mai multe imagini cu mormane de gunoaie aruncate în zone nepermise. O parte dintre acestea au fost arse pe un câmp, fumul fiind vizibil de la depărtare. Comisarii de mediu vor verifica zona unde s-au aruncat gunoaiele, iar cei care au încălcat legislația de mediu riscă amenzi drastice

Mormane de gunoaie au fost aruncate pe un câmp din satul Sârca, comuna Bălțați, județul Iași. În imaginile trimise pe adresa redacției se observă că o parte dintre acestea sunt incendiate, astfel că fumul poate fi văzut de la depărtare. Arderea deșeurilor fără autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) este strict interzisă. Cei care sunt prinși că nu respectă legea riscă sancțiuni drastice. Acestea sunt cuprinse între 3.000 și 6.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice. Specialiștii de mediu au aplicat amenzi de aproximativ 100.000 de lei, în anul 2020, pentru arderile necontrolate de deșeuri, un fenomen tot mai întâlnit în Iași, în ultimii ani.

Comisarii de mediu erau solicitați aproape zilnic, mai ales în perioada verii, pentru arderile necontrolate de deșeuri atât din arii protejate, cât și pe terenuri proprietăți private. Aceste acțiuni ilegale reprezintă un pericol real și imediat asupra sănătății umane, iar fumul rezultat din arderea deșeurilor diverse are proprietăți extrem de toxice, expunând riscului de afecțiuni pulmonare (inclusiv cancer) în primul rând copiii și bătrânii, susțin specialiștii de mediu. Din numărul total de reclamații depuse în primele 3 luni din acest an, la sediul APM și Garda de Mediu Iași, 35 la sută dintre acestea fac referire la depozitarea și arderea ilegală de deșeuri.

Gheorghe Bacușcă: „Noi avem pagina de facebook activă, primim imagini, video de la cetățenii care reclamă astfel de situații”

Arderile ilegale reprezintă o sursă de poluare, motiv pentru care specialiștii de mediu recomandă celor care văd astfel de situații să depună reclamații la APM sau Garda de Mediu.

„Noi avem pagina de facebook activă, primim imagini, video de la cetățenii care reclamă astfel de situații. Ne deplasăm cât de repede putem, poate reușim să-i prindem chiar în momentul în care aruncă gunoaiele cu mașina. Au mai fost situații de acest fel”, susține Gheorghe Bacușcă, comisar-șef în cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași.

Atât firmele, cât și persoanele fizice vor trebui să colecteze separat biodeșeurile și să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea firmelor autorizate să le colecteze. Mai exact, trebuie colectate separat deșeurile biodegradabile, precum fructele și legumele alterate, așa cum se procedează cu hârtia, plasticul, metalul și sticla. Primăriile trebuie să pună la dispoziția oamenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor prelua aceste resturi ca să le transforme, ulterior, în compost pentru agricultură.

Primarii din Iași au montat camere de supraveghere pentru a prinde localnicii care aruncă gunoaiele

Biodeșeurile, potrivit Legii nr. 181/2020, sunt cele provenite din grădini și parcuri, de la alimente, din bucătăriile gospodăriilor private, din birouri, cantine, restaurante, comerțul cu ridicata, de la firmele de catering și magazinele de vânzare cu amănuntul, deșeurile similare ce provin din unitățile de prelucrare a produselor alimentare. Primarii din județul Iași au montat camere de supraveghere în mai multe comune din Iași după ce în ultimii doi ani au primit amenzi usturătoare de la comisarii de mediu. Pentru a prinde persoanele care aruncă gunoaiele oriunde, autoritățile din județ au investit într-un sistem de supraveghere video. Rezultatele se văd chiar și la numai câteva luni de la montarea camerelor. Primăriile Moțca, Miroslovești și Hălăucești, dar și orașul Hârlău au scăpat de amenzile Gărzii de Mediu Iași, care în ultimii doi ani a aplicat sancțiuni în valoare de jumătate de milion de euro pentru gunoaiele aruncate în locuri nepermise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *