Prima pagină » Actualitate » Mor pe capete din cauza nepăsării! Multe dintre ieșence refuză testul medical care le-ar putea salva viața! Medicii trag un semnal de alarmă
Mor pe capete din cauza nepăsării! Multe dintre ieșence refuză testul medical care le-ar putea salva viața! Medicii trag un semnal de alarmă

Mor pe capete din cauza nepăsării! Multe dintre ieșence refuză testul medical care le-ar putea salva viața! Medicii trag un semnal de alarmă

06 dec. 2019, 04:00,
Bianca Ciubotariu, în Actualitate

Mii de femei mor anual din cauza cancerului de col uterin. Multe dintre ieșence nici nu au știut că există acest test care le-ar putea salva viața. Ba mai mult, nu au fost niciodata la ginecolog.

O femeie în vârstă de 50 de ani a ajuns la Maternitatea „Cuza Vodă” după ce medicul de familie i-a prescris o trimitere la ginecolog. Aceasta prezenta semne că ar exista o problemă medicală care ține de competența medicilor ginecologi. Ajunsă în cabinetul medicului, femeia a menționat faptul că în 50 de ani, ea nu-și făcuse niciodată testul de depistare a cancerului de col uterin. În urma rezultatelor testului, medicii au depistat că aceasta avea leziuni maligne la nivelul uterului. Dacă nu ar fi ajuns la timp, medicii nu ar fi putut să-i acorde o ultimă șansă. Ca ea sunt alte sute sau chiar mii de ieșence. Medicii trag un semnal de alarmă și susțin că testul Papanicolau a salvat mii de vieți și că este la îndemâna oricărei femei.

Semnal puternic de alarmă!

Un studiu recent arată că aproximativ 2.000 de românce mor anual din cauza cancerului de col uterin. Deși este ușor să ajungi în cabinetului unui medic care ar putea recolta un test de depistare a cancerului și este și gratuit, un număr semnificativ de ieșence nici nu au auzit vreodată de posibilitatea unei astfel de testări. Medicii care se ocupă de recoltarea testului Papanicolau au tras perdelele cabinetului și au decis să vorbească. În semn de conștientizare a gravității cancerului de col uterin, aceștia au ales să povestească care este viziunea ieșencelor asupra testului Babeș Papanicolau.

„Avem femei vârstnice care nu au făcut niciodată un test Papanicolau. Când intră în cabinet, au reacții de repulsie, simțindu-se inconfortabil. Vorbim aici nu numai de femeile din mediul rural, ci și de cele din mediul urban. Am salvat multe vieți, doar prin depistarea la timp a leziunilor pe col, care erau predispuse să devina maligne”, spune dr. Irina Cațighera, specialist în planificarea familială la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Ieșence tinere care nu au auzit!

Nu doar femeile vârstnice nu au auzit de testul de depistare a cancerului de col uterin. Sunt ieșence tinere care, din lipsa informației sau a neglijenței, nu au făcut și nu au auzit de testul Papanicolau. Doar în urma prezentării unor simptome medicului de familie, acestea au fost îndrumate către un cabinet ginecologic.

„Credem că multe femei nu conștientizează importanța depistării la timp a leziunilor pe col. Chiar dacă leziunea nu este malignă, un test le-ar putea pune în gardă că trebuie să țină sub control și să se prezinte mai des la ginecolog, pentru a evita diagnosticul de cancer. Ne bucurăm totuși că există o creștere a numărului de pacienți care ni se adresează, dar, totodată, sunt încă prea puțiă”, mai spune dr. Irina Cațighera.

Este gratis! Trebuie doar să vrei!

Femeile cu vârstele cuprinse între 25 și 65 de ani au gratuitate la testul Papanicolau. În urmă cu ceva timp, femeile care doreau un astfel de test trebuiau să se adreseze doar Institutului de Oncologie, singurul dotat cu aparaturi specifice. De curând, și Maternitatea „Cuza Vodă” primește paciente, fără a sta ore întregi în așteptare. Până în iulie anul acesta, testul Papanicolau se făcea doar cu trimitere de la medicul de familie. Acum însă, orice femeie care dorește un astfel de test poate merge la orice oră în Maternitate, iar medicii se vor ocupa de procedurile necesare.

„La început, aveam doar câteva paciente care veneau la noi pentru testul Papanicolau. Acum însă, avem aproximativ 200 pe lună. Orice femeie poate intra în Maternitate și poate cere un astfel de test. De specificat este faptul că este gratuit, doar o dată la cinci ani. Cine dorește să-l repete, va plăti în jur de 50 de lei”, încheie dr. Cațighera.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *