Prima pagină » Titlurile zilei » Monument istoric, sufocat de un proiect imobiliar pe strada Lascăr Catargi din centrul Iașului! O angajată de la Totalgaz Industrie, combinată cu fiul patronului, vrea un bloc cu 4 niveluri – FOTO

Monument istoric, sufocat de un proiect imobiliar pe strada Lascăr Catargi din centrul Iașului! O angajată de la Totalgaz Industrie, combinată cu fiul patronului, vrea un bloc cu 4 niveluri – FOTO

24 aug. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Un teren de pe strada Lascăr Catargi, din Iași, tranzacționat în 2017, este propus pentru un imobil de locuințe colective. Inițiatorul e Roxana Răgneală, partenera de viață a lui Cătălin Pârău, fiul patronului de la Totalgaz Industrie, societate aflată în insolvență. Banii familiei Pârău ies la iveală, dar pe numele femeii

Proiectele imobiliare sufocă monumentele istorice din centrul Iașului. O propunere venită din partea unei afaceriste urmează să fie supusă unei dezbateri publice organizate de Primăria Iași, pe data de 29.08.2022, ocazie cu care vecinii pot depune obiecțiuni, dacă sunt nemulțumiți de proiectul inițiat. Conexiunile duc direct spre familia afaceristului Ioan Pârău care controlează societatea Totalgaz Industrie SRL, aflată în insolvență. Revenind la proiect, este vorba de un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) inițiat de Roxana Răgneală, originară din Făgăraș, județul Brașov, în vârstă de 39 de ani, ce are calitatea de asociat în societățile Schild SRL și Rosand Company SRL. Pe o suprafață de teren de doar 353 de metri pătrați este propusă construirea unei clădiri cu regimul de înălțime S+P+1E+2E retras. Terenul este identificat pe strada Lascăr Catargi, nr. 29B. Funcțiunea propusă în acest moment este de locuință și birouri.

Conform indicatorilor urbanistici propuși, procentul de ocupare a terenului va fi de 50 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului de 0,96. Rezultă o suprafață desfășurată de 338 de metri pătrați, ceea ce reprezintă mai degrabă o caracteristică pentru o locuință colectivă, unde ar putea fi amenajate cel puțin 4 apartamente, în cea mai căutată zonă din oraș. Mai mult, proiectul ar urma să fie edificat la 4 metri de Casa „Petre Andrei”, prezentă pe lista monumentelor istorice. Asta înseamnă că este nevoie și de avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI).

Monument istoric, sufocat de un proiect imobiliar pe strada Lascăr Catargi, anunțat de partenera moștenitorului Totalgaz Industrie

Implicată în activități IT, în CV-ul Roxanei Răgneală apare că a colaborat mai bine de 12 ani, până la începutul anului 2022, cu compania Totalgaz Industrie din Iași, unde a avut rolul de expert IT. În firmă a fost adusă de Cătălin Pârău, fiul lui Ioan Pârău, patronul companiei. Surse din anturajul femeii au arătat că se află într-o relație cu fiul afaceristului, iar cei doi, împreună cu Ion Pârău, conduc efectiv societatea. A fost prezentată de colegii de la Totalgaz Industrie ca având un statut aparte în companie. Cele două firme, unde Roxana Răgneală apare ca asociată, au ca obiect de activitate „consultanță” în domeniul IT, dar cifrele financiare sunt nesemnificative. De precizat că terenul de pe Lascăr Catargi a fost achiziționat de Roxana Răgneală în cursul lunii noiembrie 2017. Amplasat în zona „zero” a Iașului, terenul poate valora cel puțin 1000 de euro/metru pătrat. Suprafața a fost cumpărată de la fosta proprietară, Anca Kasper.

Din informațiile deținute, profitul obținut de Roxana Răgneală din activitatea personală nu justifică achiziția din centrul Iașului. De precizat că pe strada Lascăr Catargi Primăria Iași a propus reglementarea traficului în zonă, prin instituirea unui sens unic. Ideea va fi analizată în cadrul Comisiei de Circulație. Circulația ar urma să se desfășoare dinspre sediul ISU spre Spitalul „Sf. Spiridon.”

Fiul lui Ioan Pârău recunoaște că este implicat în proiectul imobiliar

Contactat telefonic, Cătălin Pârău a confirmat inițiativa de pe Lascăr Catargi. „Da, este o locuință”, a spus fiul patronul Totalgaz Industrie. Întrebat despre relația cu Roxana Răgneală, proprietara terenului, Cătălin Pârău, nu a mai fost sincer.

„Nu comentez”, a spus bărbatul, după care a întrerupt convorbirea.

Apelată telefonic, Roxana Răgneală nu a răspuns pentru a oferi detalii despre proiectul imobiliar și despre proveniența banilor cu care s-a achiziționat terenul.

Monumentul istoric sufocat de un proiect imobiliar lansat pe strada Lascăr Catargi, din centrul Iașului, de iubita lui Cătălin Pârău, fiul patronului Totalgaz Industrie, nu este singurul exemplu din oraș.

Comentarii
  • Pacat ca proiectul il face un arhitect specialist in protejarea monumentelor….

  • Proiectul imobiliar e de fapt o casa.
    Mare chestie. Mare stire.

  • Chirica, când intri la pușcărie ? Ca ai sluțit tot orașul cu blocurile tale .

    La pușcărie bai

  • O mizerie de ziar care hraneste cu laturi opinia publica. Speculații, minciuni, șantaj.

  • Legea 422/2000 instituie o zona de protectie cu o raza de 100 m in jurul monumentelor istorice, dar la Iasi coruptia e in floare si nimeni nu mai respecta chestia asta. Nu poti construi S+P+1E+2E, casa si birouri (plus locurile de parcare aferente) langa o cladire monument istoric (care are doar parter, din cate se pare) decat daca dai spagi la greu si la comisia de monumente, si la primarie, dar tot o ilegalitate ramane.

  • Total anormal sa construiesti o astfel de cladire la cativa metri de cele invecinate, in zona de case, pe o strada unde nu se poate parca. Continua politica de distrugere a oricarui spatiu verde si de constituire a unor aglomerari urbane, pe vechile strazi ale orasului.

  • Mirlania, distrugerea orașului, acțiunea unor acefali lacomi continua! Mergeti inconștienți spre dezastru turlanilor!!

  • Dl primar cand opriti NESIMTIREA IN CONSTRUCTII …CASA BLOCURI NUMAI ASA CEVA SE VEDE IN IASI ,,,,CASELE SUNT CASE ,,,BLOCURILE LA LOCUL LOR

  • este o constructie care are spatii comerciale si locuinte comune, nu se potriveste zonei care are case cu parter maxin un nivel ,cu gradini si spatiu verde.prin marimea constructiei se renunta la o suprafata verde importanta pentru sanatatea iesenilor

  • Scaraotzchi pe pamant !!!!!!!!!!

  • Care e monumentul sufocat ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *