Prima pagină » Eveniment-Social » „Monoxila Moldovei”, barca medievală descoperită în albia râului Moldova, expusă la Palatul Culturii din Iași
„Monoxila Moldovei”, barca medievală descoperită în albia râului Moldova, expusă la Palatul Culturii din Iași

„Monoxila Moldovei”, barca medievală descoperită în albia râului Moldova, expusă la Palatul Culturii din Iași

31 iul. 2024, 11:59,
BZI.ro, în Eveniment-Social

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași anunță introducerea în circuitul de vizitare de la Palatul Culturii a unui excepțional obiect de patrimoniu: „Monoxila Moldovei”, barca medievală descoperită în albia râului Moldova, în august 2018.

Evenimentul inaugural va avea loc duminică, 4 august 2024, începând cu ora 16.00, în spațiul Muzeului de Istorie a Moldovei de la Palatul Culturii, în prezența Ralucăi Turcan, ministru al Culturii.

„Monoxila Moldovei” – barca medievală descoperită în albia râului Moldova

Rezultat al unei descoperiri întâmplătoare a localnicilor din Soci, comuna Miroslovești, județul Iași, barca realizată prin scobire dintr-un singur trunchi de copac a fost salvată grație unei colaborări de excepție între Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Recuperarea patrimoniului care supraviețuiește de-a lungul secolelor în sol sau în apă, în afara campaniilor organizate de specialiști în acest scop, este o chestiune de responsabilitate socială, de implicare a comunității și de mândrie civică. Extragerea din mediul în care s-au păstrat până la descoperire presupune un proces de conservare-restaurare ce include operațiuni de o mare complexitate, menite să împiedice degradarea accelerată, iminentă în contextul schimbării condițiilor de microclimat.

În acest context, monoxila a stat aproximativ șase ani sub supravegherea atentă a restauratorilor de la Centrul de Cercetare și Restaurare – Conservare a Patrimoniului Cultural din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, făcând obiectul intervențiilor specifice pentru stabilizarea obligatorie a materialului organic. „Expunerea acestei piese de excepție permite publicului un contact direct cu ceea ce însemna dinamica vieții în veacurile trecute. Acum câteva sute de ani, mijloacele de existență erau cu totul altele, oamenii care asigurau transportul, fie ei negustori sau simpli cărăuși, își petreceau aproape toată viața pe drumuri, iar astfel de ambarcațiuni erau esențiale pentru a asigura fluxul economic al unei regiuni”, subliniază Andrei Apreotesei, manager al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași.

Confecționată din lemn de plop tremurător, cu o vechime de aproximativ 500 de ani, monoxila ce poate fi admirată la Palatul Culturii este cea mai mare ambarcațiune de acest tip găsită până în prezent pe teritoriul Moldovei istorice (din stânga și din dreapta Prutului). Având dimensiuni impresionante, atât ca lungime, de aproape 9 m, cât și ca lățime și ca înălțime a bordajului, barca expusă pe holul Muzeului de Istorie a Moldovei se clasează între primele cinci descoperite în întreg spațiul cultural românesc.

Cercetări întreprinse de specialiștii Muzeului Etnografic al Moldovei sugerează că monoxila a fost parte a unui pod plutitor folosit în perioada secolelor XVI – XVII, pentru traversarea râului Moldova, principală axă de comerț la acea vreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
31 iulie 2024
31 iulie 2024