Prima pagină » Local » Monopol pe serviciile de consultanță! Firmele lui Andrei Tabarcea au primit de la Primăria Lungani peste 1,4 milioane de lei din contracte

Monopol pe serviciile de consultanță! Firmele lui Andrei Tabarcea au primit de la Primăria Lungani peste 1,4 milioane de lei din contracte

09 oct. 2024, 02:00,
Alexandra MAISNER în Local

Pentru contractele încredințate direct, fără licitație, firmele controlate de Andrei Tabarcea au încasat de la Primăria Lungani peste 1,4 milioane de lei

Afaceristul Andrei Tabarcea primește contracte, prin încredințare directă, pe bandă rulantă de la Primăria Lungani, condusă de primarul Virgil Ioan Corobuță. Societățile Ademis Impex S.R.L. și Aventis Management S.R.L., controlate de Andrei Tabarcea, sunt printre colaboratorii preferați de Administrația publică locală din Lungani, județul Iași.

Monopol pe serviciile de consultanță! Firmele controlate de Andrei Tabarcea au încasat de la Primăria Lungani peste 1,4 milioane de lei

Mai mulți afaceriști locali au acaparat contractele de consultanță din comunele județului Iași. Printre aceștia se numără și Andrei Tabarcea care deține Ademis Impex S.R.L. și Aventis Management S.R.L., ambele se ocupă cu activități de consultanță și management.

Astfel, în Primăria Lungani, afaceristul primește, prin încredințare directă, zeci de contracte care au ca obiect ori prestarea serviciilor de consultanță pentru managementul achizițiilor, ori servicii auxiliare achiziției.

Concret, anul acesta, Ademis Impex S.R.L. a încheiat 2 contracte primite prin încredințare directă. Primul se referă la contractarea unor servicii auxiliare, în valoare de 30.000 de lei, fără TVA. Achiziția directă a fost inițiată pe data de 20.02.2024, la ora 10:16, iar oferta a fost acceptată în aceeași zi, la ora 11:17. Al doilea contract a avut același obiect, tot servicii auxiliare, valoarea a fost de 25.000 de lei, fără TVA. Achiziția directă a fost inițiată pe data de 7.02.2024, la ora 12:19, iar oferta a fost acceptată în aceeași zi, la ora 13:07.

Anul trecut, Ademis Impex S.R.L., controlată de Andrei Tabarcea, a mai încheiat un contract cu Primăria Lungani. Acesta a avut ca obiect consultanța în management, în vederea implementării unui proiect de investiții din localitate, cu o valoare de 112.000 de lei, fără TVA. Achiziția directă a fost publicată pe SEAP, pe data de 27.01.2023, iar oferta a fost acceptată în aceeași zi, la ora 16:40.

În anul 2021, Ademis Impex S.R.L. a semnat cu Primăria Lungani 3 contracte pentru serviciile de consultanță. Pe data de 1.10.2021, achiziția directă a fost publicată pe data de 1 octombrie 2024, iar oferta a fost acceptată a doua zi, valoarea acestuia a fost de 20 de mii de lei, fără TVA. Un alt contract a fost semnat între Primăria Lungani și Ademis Impex S.R.L., în luna august 2021, cu o valoare de 10 mii de lei, fără TVA. Concret, achiziția directă a fost publicată pe data de 3.08.2021, iar oferta a fost acceptată pe data de 6.08.2024.

Andrei Tabarcea a primit de la Primăria Lungani, și în luna ianuarie 2021, un contract prin încredințare directă, cu valoarea de 135 de mii de lei, fără TVA. Achiziția a fost lansată pe data de 14.01.2021, iar oferta a fost acceptată a doua zi.

Și în anul 2020, Andrei Tabarcea a încheiat 2 contracte cu Primăria Lungani, ambele au avut același obiect – serviciile de consultanță. Mai exact, pe data de 9.09.2020, a fost inițiată achiziția directă, iar pe data de 11.09.2020, oferta a fost acceptată, valoarea acesteia a fost de 20 de mii de lei, fără TVA.

Primăria Lungani a mai inițiat o cumpărare directă pe data de 27.01.2020, la ora 16:29, privind contractarea serviciilor de consultanță cu o valoare de 110.000 de lei, fără TVA. Oferta a fost acceptată în aceeași zi, la ora 16:54.

Este important de știut faptul că Ademis Impex S.R.L., firmă administrată de Andrei Tabarcea, este prezentă în portofoliul colaboratorilor din Primăria Lungani, cel puțin, din anul 2018, atunci când platforma Sistemului de Achiziții Publice a fost lansată. Astfel, în perioada anilor 2018 – 2019, Ademis Impex S.R.L. a primit nu mai puțin de 211.300 de lei, fără TVA, din contractele primite direct.

Amintim aici că Andrei Tabarcea a primit de la primăria Tătăruși zeci de contracte cu o valoare de aproximativ 2 milioane de lei.

Aventis Management S.R.L. a intrat la portofoliul de colaboratori ai Primăriei Lungani din anul 2022

Andrei Tabarcea a înființat firma Aventis Management S.R.L. în anul 2022, aceasta a fost agreată imediat de Primăria Lungani, drept dovadă, în același an, a încheiat cu Administrația publică locală 4 contracte „livrate” prin încredințare directă. Concret, după 30 de zile de la înființare, Aventis Management S.R.L. a primit un contract în valoare de 75.000 de lei, fără TVA, pentru serviciile de consultanță. Achiziția directă a fost inițiată pe SEAP, pe data de 23.03.2022, la ora 19:14, iar oferta a fost acceptată în aceeași zi, la ora 10:59. Pe data de 19.09.2022, Primăria Lungani a mai inițiat o achiziție directă la ora 9:04, iar oferta a fost acceptată la ora 12:04. Aventis Management S.R.L. a mai primit un contract în luna octombrie 2020, cumpărarea directă a fost inițiată de Primăria Lungani pe data de 29.09.2022, iar a doua zi, oferta a fost acceptată.

Pe data de 4.10.2022, Administrația publică locală din Lungani a mai publicat o cumpărare directă la ora 12:09, iar în mai puțin de 30 de minute, oferta celor de la Aventis Management S.R.L. a fost acceptată.

În total, în anul 2022, anul în care societatea a fost înființată de Andrei Tabarcea, a încasat din bugetul local al Primăriei Lungani nu mai puțin de 262.000 de lei, fără TVA.

Aventis Management S.R.L. a mai încheiat și în perioada anilor 2023 – 2024 contracte cu Administrația publică locală din comuna Lungani, județul Iași. Valoarea totală a acestora este de 521.000 de lei, fără TVA.

Concret, în perioada anilor 2018 – 2024, Andrei Tabarcea a încasat, prin intermediul celor două firme de consultanță, de la Primăria Lungani 1.497.000 de lei, fără TVA, adică 1.781.668 de lei cu TVA inclus.

Primarul comunei Lungani, Virgil Ioan Corobuță: „Nu am apucat să cunosc pe altcineva, a lucrat și cu fostul primar”

Primarul comunei Lungani, din județul Iași, Virgil Ioan Corobuță, a declarat că Andrei Tabarcea este un colaborator vechi în primărie, iar acesta „l-a preluat” de la fostul primar. Mai mult, Corobuță a susținut că nu știe cum se realizează achizițiile directe în comuna pe care o conduce.

„Nu știu să vă spun, în 2018, el (n.r. – Andrei Tabarcea) a lucrat și când a fost fostul primar. Datorită faptului că ei au mers, toate proiectele pe care le-am făcut cu dânșii (n.r. – Ademis Impex și Aventis Management) și tot ce au făcut sunt finalizate și au fost aprobate. Eu nu am apucat să cunosc pe altcineva, pe el l-am cunoscut, pe domnul Ciopate. Dar el (n.r. – Andrei Tabarcea) a lucrat cu fostul primar. Cerem oferte și de la alte firme, sigur că da, vă fac legătura cu domnul Ionuț Ionescu care se ocupă de achiziții, înaintea lui, a fost o domnișoară, Andreea, eu nu știu ce să vă spun”, a declarat Virgil Ioan Corobuță, primarul din Lungani.

Reporterii BZI au discutat și cu Ionuț Ionescu, angajatul primăriei care se ocupă de achizițiile directe din localitate. Acesta a fost evaziv în declarații, dând impresia că nu cunoaște aspecte privind organizarea procedurilor de achiziții directe. Însă, acesta a precizat că Andrei Tabarcea negociază avansul pe care îl primește la fiecare contract de consultanță.

„Cum a ajuns să colaboreze, păi, mi-a dat oferte, bănuiesc că a avut oferta cea mai mică. Eu am preluat, din septembrie 2023, achizițiile publice, înainte, a fost colega mea care s-a ocupat de achiziții publice. Nu știu dacă venea dumnealui (n.r. – Andre Tabarcea) sau nu venea, ceream oferte, bănuiesc că și colega mea cerea oferte din mai multe locuri, iar oferta dumnealui a fost cea mai avantajoasă. În principiu, ce ține de proiectele cu fonduri nerambursabile, se dă un avans, din ce știu, pentru depunerea proiectului, iar diferența, în momentul în care se declară eligibil proiectul, adică nu se oferă toți banii înainte. În ceea ce privește avansul, de obicei, cădem de comun acord, mai negociem, ceva de genul. În principiu, eu am luat proiectele deja în derulare, nu știu să vă dau informațiile exact, eu am aproape un an de zile aici, proiectele sunt deja în desfășurare, nu am niciun proiect nou depus. Ca procedură, primăria cere oferte, noi mai primim oferte și pe e-mail, sunt tot felul de prestatori de servicii care ne trimit, în mod regulat, oferte și noi luăm oferta cea mai mică, ca să zic așa, cum spune legea”, a declarat Ionuț Ionescu, responsabil achiziții publice.

Ademis Impex deține o platformă online dubioasă

Este important de precizat faptul că firma Ademis Impex S.R.L. deține și o platformă online, însă pe site apare doar o simplă prezentare a societății.

Este interesant modul în care primăriile din județ aleg să încheie contracte cu o firmă care nu are publicat niciun portofoliu de lucrări, în condițiile în care, prin platformele online, firmele de consultanță, de proiectare sau de construcții își pot face reclamă, dar, și mai important, aceste site-uri sunt cartea de vizită a companiilor.

Ținând cont de faptul că societatea Ademis Impex S.R.L. deține un site obscur, fără informații relevante privind serviciile de consultanță pe care le oferă – informații referitoare la succesul privind finanțările câștigate prin proiectele realizate –, se ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care primăriile din județ – în acest caz, Primăria Lungani – au ales un asemenea colaborator.

Din cauza acestor aspecte, putem înclina să credem că în spatele acestor contracte sunt, de fapt, interesele primarilor și ale administratorilor firmelor de consultanță care au găsit în achizițiile directe forma cea mai sigură de rotunjire a veniturilor.

Pentru contractele încredințate direct, fără licitație, firmele controlate de Andrei Tabarcea au încasat de la Primăria Lungani peste 1,4 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`