Prima pagină » Local » Monopol pe piața de energie electrică din România. Consiliul Concurenței a demascat înțelegerea marilor companii de a acapara cel mai important sector energetic
Monopol pe piața de energie electrică din România. Consiliul Concurenței a demascat înțelegerea marilor companii de a acapara cel mai important sector energetic

Monopol pe piața de energie electrică din România. Consiliul Concurenței a demascat înțelegerea marilor companii de a acapara cel mai important sector energetic

05 iun. 2020, 04:00,
Vlad Alexa, în Local

Consiliul Concurenței a realizat un raport privind rezultatele investigației pe piața energiei electrice din România, care a fost acoperită de un monopol vreme îndelungată. Mai mulți producători și furnizori de energie au fost sancționați după ce ar fi făcut înțelegeri pentru a acapara acest sector în momentul în care piața a fost liberalizată. În acest fel, micile companii private care au încercat să dezvolte afaceri pe piața energiei au întâmpinat dificultăți majore care au dus rând pe rând la falimentarea lor

Consiliul Concurenței a realizat un raport asupra pieței de energie electrică din România și a demascat un monopol pe care mai multe companii l-au pus peste cel mai important sector energetic al țării. Mișcările au fost făcute între marile companii care produceau sau furnizau energie electrică în momentul în care piața a fost liberalizată complet pe parcursul ultimilor ani. Astfel, din analiza preliminară efectuată de autoritatea de concurență, a reieșit faptul că există suspiciuni cu privire la încălcarea unor articole din Legea concurenței de către companiile Hidroelectrica SA, Energy Holding SRL, Alpiq Romindustries SRL, Alpiq Romenergie SRL, Alro SA, Elsid SA, Electrocarbon SA, Menarom PEC SA, Luxten Lighting Company SA, Electromagnetica SA și Energy Financing Team (Switzerland) AG.
Firmele menționate funcționează pe piața producerii și comercializării de energie electrică, iar majoritatea sunt clienți ai companiei de stat Hidroelectrica SA, principalul producător de energie din România.

„Consiliul Concurenței a emis Decizia nr. 82 privind constatarea încălcării Legii concurenței și sancționarea întreprinderilor Hidroelectrica SA, Energy Holding SRL, Alpiq Romindustries SRL, Alpiq Romenergie SRL, Alro SA, Elsid SA, Electrocarbon SA, Menarom PEC SA, Luxten Lighting Company SA, Electromagnetica SA, Energy Financing Team (Switzerland) AG. Consiliul Concurenței a constatat faptul că încheierea și derularea acestor contracte a avut ca efect blocarea pieței pentru alți furnizori și producători de energie electrică și consumatori eligibili, conducând la îngreunarea procesului de dezvoltare a pieței în perioada liberalizării sectorului. Totodată, Consiliul Concurenței a constatat faptul că unii parteneri contractuali ai Hidroelectrica SA și-au exercitat în comun puterea de cumpărare pe perioada derulării contractelor în discuție, coordonându-și comportamentul concurențial și stabilind condițiile de tranzacționare, inclusiv prețul”, se menționează în raportul Consiliului Concurenței asupra pieței de energie electrică din România.

Au monopolizat condițiile de tranzacționare, inclusiv prețurile pentru energia electrică

Având în vedere structura pe piața de energie din România, momentul la care au fost încheiate contractele pe termen lung ale Hidroelectrica SA, durata acestora, poziția pe piață a părților implicate și termenii contractuali, s-a considerat că existența și derularea acestor contracte a influențat semnificativ concurența pe piața de energie electrică la nivel național.

„Astfel, Energy Holding SRL, Alpiq Romindustries SRL și Alpiq Romenergie SRL și-au coordonat comportamentul pe parcursul derulării contractelor pe termen lung încheiate cu Hidroelectrica SA pentru a stabili condițiile de tranzacționare, inclusiv prețurile aferente. Același comportament a fost constatat și pentru Elsid SA și Electrocarbon SA, existând dovezi privind stabilirea în comun a condițiilor contractuale cu Hidroelectrica SA”, se mai menționează în raportul Consiliului Concurenței.

Piața energiei din România este total diferită de cea din Uniunea Europeană

Astfel, suspiciunea privind existența pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România a unei poziții dominante de monopol, deținute de companiile aflate în portofoliul Departamentului pentru Energie, reprezintă o îngrijorare pentru Consiliul Concurenței, întrucât, odată cu trecerea companiilor în discuție din portofoliul Ministerului Economiei în portofoliul Departamentului pentru Energie, atribuțiile de administrare ale acționarului majoritar au fost întărite.

„Totodată, s-a constatat că structura pieței producerii de energie electrică din România este atipică în raport cu structura piețelor de energie electrică din statele membre, producătorii care participă la acoperirea curbei de sarcină având în portofoliu, de regulă, tehnologii ce folosesc o singură sursă primară de combustibil. Spre deosebire de producătorii din România, grupurile de societăți energetice ce activează la nivelul statelor membre dețin în portofoliu un mix de tehnologii, apreciindu-se că acest fapt le permite să-și gestioneze mai eficient resursele și să-și acopere mai bine riscurile”, se mai precizează în raportul Consiliului Concurenței asupra pieței de energie electrică din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *