Prima pagină » Sanatate » Mononucleoza la copii. Cum se manifestă această afecțiune și cât de periculoasă este?

Mononucleoza la copii. Cum se manifestă această afecțiune și cât de periculoasă este?

02 ian. 2023, 14:11,
BZI.ro, în Sanatate

Mononucleoza la copii este o boală infecțioasă acută cauzată de virusul Epstein-Barr. Boala se caracterizează prin modificări ale hemogramelor generale, afectarea ganglionilor limfatici, a ficatului, dureri de gât și febră.

Boala este cauzată de virusul Epstein-Barr, un membru al familiei herpesvirusurilor. Este limfotropă, adică afectează țesutul limfatic, în special țesutul nazofaringian, ceea ce determină semnele caracteristice ale bolii. Infecția copiilor sub 5 ani cu virusul Epstein-Barr atinge 50% în țările dezvoltate, dar infecția poate fi asimptomatică sau în forme mai ușoare. Infecția are loc prin picături în aer, adică strănut sau tuse. De asemenea, acesta poate fi luat prin contact, sărut, folosirea acelorași jucării sau obiecte de uz casnic. Transmiterea de la mamă la făt este, de asemenea, posibilă în timpul sarcinii sau al nașterii și poate duce la anomalii intrauterine. Transmiterea prin transfuzii de sânge este, de asemenea, posibilă. Transmiterea prin apă și alimente este puțin probabilă, dar nu poate fi exclusă. Perioada de incubație variază între 5 zile și o lună și jumătate.

Mononucleoza la copii. Teste necesare pentru identificarea bolii

Principalele simptome ale bolii includ o creștere a temperaturii corporale din prima zi a bolii. Apar simptome de intoxicație, copilul simte o slăbiciune, dureri de corp, dureri articulare și musculare, frisoane, dureri de cap, oboseală și somnolență.

Din momentul infectării mulți copii simt durere în gât, limfadenopatie generalizată, mărirea tuturor grupurilor de ganglioni limfatici și afectarea ficatului. De asemenea, mulți au erupții cutanate.

Pentru diagnosticarea bolii se folosesc metode de laborator și instrumentale. Diagnosticul de laborator permite prezența anticorpilor IgM, IgG împotriva VCA și a anticorpilor IgG împotriva EA. De asemenea, testul arată prezența virusului în sânge, salivă sau țesut limfatic prin reacția în lanț a polimerazei.

Tratamentul afecțiunii. Când este necesară internarea în spital?

Tratamentul bolii implică un regim de măsuri și utilizarea de medicamente. Tratamentul de regim presupune restricționarea activității fizice și o alimentație strictă. Adică limitarea alimentelor prăjite, condimentate, extractivelor, precum bulionul sau ciorbele tari.

Tratamentul farmacologic este prescris de un medic după compararea datelor clinice, a rezultatelor testelor de laborator și instrumentale și include medicamente antipiretice, antihistaminice pentru mâncărimi severe ale erupției cutanate. În caz de infecție bacteriană, se recomandă prescrierea de medicamente antibacteriene din grupul macrolidelor, cefalosporine.

În formele severe ale bolii este indicată spitalizarea cu administrarea ulterioară de corticosteroizi. Prezența complicațiilor necesită, de asemenea, tratament spitalicesc cu terapie patogenetică adecvată. Medicul stabilește indicația pentru internarea în spital.

Consecințele bolii. De ce este important să cerem ajutorul unui specialist la timp?

Complicațiile bolii pot fi cauzate atât de virus, cât și de o infecție cu bacterii. Virusul poate afecta sistemul nervos, copilul manifestân meningită seroasă, encefalită, nevrită craniană, sindrom Guillain-Barré, polinevrită sau mielită transversă.

De asemenea, este afectat ficatul, apare hepatita, este supusă riscului inima și, în unele cazuri, splina se poate rupe dacă este foarte mare. Creșterea ganglionilor limfatici intratoracici poate cauza obstrucția căilor respiratorii.

Pe lângă afectarea organelor, mononucleoza infecțioasă are complicații hematologice, cum ar fi anemia hemolitică autoimună, granulocitopenia sau purpura trombocitopenică. Flora bacteriană poate fi prezentă sub formă de pneumonie.

Printre efectele pe termen lung ale manifestării bolii mononucleoza la copii este indicat să subliniem riscul de cancer al nazofaringelui, laringelui, rinichilor, sistemului nervos și organelor hematopoietice. Având în vedere aceste informații, este necesar să fim vigilenți cu privire la mononucleoza infecțioasă ca manifestare a infecției cu virusul Epstein-Barr și să solicităm în timp util ajutor medical de la un specialist calificat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *