Prima pagină » WoW! » Sanatate si frumusete » Monica Pop: Ce să porți ca să nu te infectezi cu covid
Monica Pop: Ce să porți ca să nu te infectezi cu covid

Monica Pop: Ce să porți ca să nu te infectezi cu covid

13 nov. 2020, 17:57,
în WoW!

Managerul de la Spitalul de Urgente Oftalmologice din Bucureşti, Monica Pop, dezvăluie metodele prin care te poţi feri de covid. Bineînţeles, masca de protecţie este indispensabilă. Invitată într-o emisiune TV, Monica Pop a avertizat că nasul şi gura sunt câteva dintre cele mai vulnerabile locuri.

Ce trebuie să faci, în afară de a purta masca de protecţie? Conform medicului oftalmolog, este necesar să avem grijă şi de ochi. Şi ei sunt foarte vulnerabili în faţa noului virus. Explicaţia vine ca urmare a prezentării mai multor pacienţi cu diverse forme de conjunctivită. În ciuda diagnosticului, simptomele nu erau normale.

”Nu se gândeşte nimeni dacă e vreo infecţie. Ochii trebuie spălaţi dimineaţa şi seara cu apă şi săpun. Nu ceaiuri, nu substanţe, nimic. Întotdeauna recomand să se poarte ochelari pe stradă, chiar şi atunci când vine vorba de ochelari de soare. Şi ochelarii trebuie şterşi cu alcool, e un mijloc de dezinfecţie, inclusiv rama. E greu la copii, dar ne bazăm pe părinţii care sunt destul de vigilenţi şi le păstrează şi lor metode de igienă”, a spus Monica Pop.

Prezenţa virusului în nazo-faringe este în directă legătura cu ochiul prin intermediul canalului lacrimo-nazal, astfel că, la orice pacient infectat, Covid -19 poate fi prezent în secreţia conjunctivală, devenind cu atât mai posibilă şi periculoasă transmiterea, contaminarea. Deci, e clar, viroza aceasta se poate transmite şi dacă cel infectat se freacă la ochi şi apoi atinge ceva, orice. E un lucru mai puţin cunoscut de publicul larg dar cunoscut de către orice medic practician”, a scris Monica Pop pe Facebook.

Cu alte cuvinte, dacă un pacient cu covid se freacă la ochi şi apoi atinge un obiect, iar o persoană sănătoasă pune mâna pe acel obiect, este destul de mare riscul infectării cu covid.

Obiecte care trebuie purtate obligatoriu

Iată ce spune Monica Pop despre obiectele obligatorii:

”Acesta este motivul pentru care din echipamentul medical de protecţie nu trebuie să lipsească ochelarii speciali sau vizierele. În plus, dacă o persoană infectată strănuta în apropierea uneia care are masca dar nu şi ochelari, o picătură îi poate ajunge acesteia din urmă pe conjunctiva şi de acolo în nazo-faringe.

Legătura anatomică dintre ochi şi nas (canalul lacrimo-nazal) face ca unei persoane care lăcrimează sau plânge, îi curge nasul, lucru ştiut de oricine.

Aceasta din urmă e o cale mai mică de contaminare, dar cea cu prezenţa virusului în secreţia conjunctivală la cei contaminaţi deja, simptomatici sau nu, este considerabilă!”, a avertizat ea.

”Cum se manifestă?”

„Iată cum se manifestă:

  • pot lipsi simptomele conjunctivale, ceea ce nu exclude prezenţa virusului;
  • simptomele: când există, conjunctiva este mai hiperemică (roşie). Deci, în limbaj obişnuit, ochii sunt mai roşii;
  • lacrimare- nu foarte intensă, de obicei dar, oricum, peste normal.

De menţionat că aceste simptome clare apar la cazurile mai severe, dar virusul poate fi prezent pe conjunctiva (la ochi) la orice pacient infectat sau chiar la purtători, cu sau fără simptome”, a scris Monica Pop pe internet.

”Studiile arată că (1/4) un pacient din patru are Covid în secreţia conjunctivală, dar procentul poate fi mai mare. Nu ştiu dacă studiile s-au făcut şi pe purtătorii care, până la sfârşit, nu au dezvoltat boala dar ei pot fi la fel de periculoşi pentru cei din jur.

”Cum ne protejăm?”

Ce este de făcut? Cum ne protejăm şi din acest punct de vedere?

  • ochii trebuie şi ei spălaţi, nu numai mâinile, cu apă şi cu săpun şi şterşi cu un prosop curat, folosit special numai pentru ochi.
  • ochelarii (pentru purtători) spălaţi şi ei seara cu apă şi săpun sau şterşi cu alcool (spirt), uşor.
  • recomand oricui să poarte ochelari pe stradă. Cu dioptriile corespunzătoare pentru cei cu vicii de refracţie sau doar de protecţie, cu lentile plane (fără dioptrii). Și să-i igienizeze cum am spus.
  • instilaţii cu ser fiziologic, apoi ochii şterşi cu comprese sterile de la farmacie sau cu un prosop curat, dacă nu există altă posibilitate.

Tratamentul medicamentos, acolo unde este cazul, revine medicilor de specialitate”, a precizat medicul oftalmolog Monica Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`