Prima pagină » National » Monica Anisiei, despre examenul de titularizare: „A fost suspendat până la momentul încetării stării de alertă”
Monica Anisiei, despre examenul de titularizare:

Monica Anisiei, despre examenul de titularizare: „A fost suspendat până la momentul încetării stării de alertă”

23 iun. 2020, 23:22,
Antonia Ceausu în National

Monica Anisiei, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că examenele de titularizare vor fi reluate la finalul stării de alertă. De asemenea aceasta a afirmat că cele pentru definitivat vor avea loc în luna iulie.

„Examenul de titularizare a fost suspendat până la momentul încetării stării de alertă. Cadrul legal impunea Ministerului Educaţiei să ia această măsură. După cum bine se ştie, prin Legea 55 a fost introdus de grupul parlamentar PSD un articol, articolul 27 alineatul 3, prin care s-a impus autorităţii publice sau instituţiei publice să nu mai poate organiza niciun fel de concurs.

Asta a însemnat să suspendăm acest examen de titularizare pentru profesori şi imediat ce va înceta starea de alertă şi vom avea posibilitatea susţinerii acestui examen, o să îl susţinem. Aş vrea însă să spun cadrelor didactice că examenul pentru definitivare în învăţământ rămâne valabil şi se va susţine în data de 22 iulie. Este important, profesorii trebuie să ştie că vom continua cu examenul pentru definitivat şi examenele pentru gradele didactice”, a declarat Monica Anisie.

Monica Anisie, despre distanțarea socială: „Școlile nu oferă această posibilitate“

Monica Anisie, ministrul Educației, a vorbit despre faptul că, în România, sistemul școlar nu poate susține o distanțare fizică eficientă. Tocmai de aceea trebuie discutat deja scenariul pentru noul an școlar.

„După ce încheiem examenele naționale, trebuie deja să gândim scenariul pentru noul an școlar.

În funcție de evoluția epidemiei la nivelul țării noastre, va trebui să gândim măsurile cele mai bune pentru elevi și pentru profesori.

Includem între aceste măsuri distanțarea fizică. Este adevărat, infrastructura școlară la acest moment nu oferă posibilitatea distanțării ca la examenele naționale. Trebuie să ne gândim cum am putea pune în practică o astfel de situație”, a declarat Monica Anisie.

Monica Anisie, despre perioada de vară

Pe perioada vacanței de vară, după încheierea examenelor, Ministerul Educației va lucra la pregătirea reluării cursurilor în septembrie, în funcție de regulile pe care le va impune evoluția situației epidemiologice.

Ministrul Anisie a dezvăluit și lecția care a fost învățată la minister în urma acestei experiente a pandemiei.

„Sunt colegi de la Ministerul Educației care sunt mai tradiționaliști, dar ne-am adaptat cu toții. Elevii au învățat că se poate continua învățarea și de acasă. Și că vor putea să desfășoare și lecții în format online. Iar profesorii au învățat că trebuie să participe la o formare serioasă în următoarea perioadă, pentru a putea, dacă cumva vom avea un al doilea val, să realizeze lecții online atractive pentru elevi”, a precizat Anisie.

Nu s-a vorbit despre înghețarea anului

Anisie a menționat că nu a fost luat în calcul scenariul de anulare a examenelor finale. Nici despre înghețarea anului școlar nu s-a discutat.

În ceea ce-i privește pe elevii care dau Bacalaureatul, ministrul dă asigurări că universitățile își vor face calendarele de admitere astfel încât să permită și participarea celor de la etapa specială.

Pentru cei care doresc să meargă să studieze în străinătate, ministrul a spus că a discutat cu omologii din celelalte state europene și s-a ajuns la un acord pentru un calendar comun, care să dea șanse egale pentru înscriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
23 august 2024
23 august 2024