Ministrul Educației, Monica Anisie, vine cu precizări legate de desfășurarea orelor. Monica Anisie a declarat că în fiecare clasă va fi instalat un laptop sau o cameră pe care o vor folosi profesorii, elevii sau personalul unității de învățământ – bibliotecari, informaticieni sau laboranți.
„Va fi un laptop al clasei. Asta depinde de fiecare unitate de învățământ. Acel laptop va rămâne instalat în acea clasă. El este pregătit la începutul orelor și doar vine profesorul în sala de curs. Aceasta este recomandarea pe care noi am dat-o.
În toată această perioadă și cât am răspuns personal la linia Telverde pe care o avem la Ministerul Educației dar și cât am discutat cu inspectori și directori, am recomandat ca profesorul să fie, în această perioadă ajutat și de personalul unității de învățământ“, a declarat Monica Anisie.
Monica Anisie vine cu precizări legate de desfășurarea orelor: „Profesorii pot fi ajutaţi la lecții online de bibliotecari“
Ministrul Educației susține că pentru a-i ajuta pe profesori în desfășurarea orelor, aceștia pot apela la bibliotecari, informaticieni sau laboranți.
„Avem în unele unități de învățământ fie bibliotecar, fie profesorul documentarist, informaticieni, laboranți care, în această perioadă pot ajuta. În majoritatea școlilor există și biblioteca școlară și postul de bibliotecar. Cum în această perioadă știm foarte bine că ordinul comun interzice copilului să mai intre în contact cu foarte multe persoane, ei merg direct în spațiul acesta al clasei, avem o grupă de elevi și o sală de clasă, nu vor mai putea să meargă la bibliotecă, deci în sensul acesta colegii noștri îi vor putea ajuta pe profesori“, a precizat Monica Anisie.
Cine are acces la laptopurile din clase
În ceea ce privește laptopul care ar trebui să fie în fiecare clasă, ministrul Educației spune că poate fi utilizat de mai multe persoane, inclusive de elevi, cu mențiunea că trebuie dezinfectat.
„Ar trebui să nu fie decât o singură persoană. Atâta timp cât sunt profesori care se schimbă la fiecare oră, există posibilitatea să lucreze la laptopul respectiv mai mult de o persoană. Dar trebuie neapărat să fie dezinfectat după ce este folosit. Laptopul dar și mâinile. E bine să știe copiii că de fiecare dată când ating o altă suprafață decât suprafața băncii în care stau să se dezinfecteze. Și să țină cât mai departe distanța de colegi, de profesori… Știu că este dificil, mai ales la copii mici care își doresc o îmbrățișare, care vin către cadrele didactice“, a menționat Monica Anisie.
Fără festivități de începere a anului școlar
Ministrul Educației a cerut școlilor să evite organizarea festivităților de deschidere a anului școlar.
„Acele festivități de deschidere să fie evitate, să nu îi mai expunem în plus pe elevi și pe părinți. Le recomand să fie precauți, să încerce să evite o altfel de festivitate, dar dacă doresc să o facă în spații deschise, punând scaune pentru fiecare elev în parte, să se pătreze distanța”, a mai spus Monica Anisie.
În ceea ce privește decizia privind începerea școlii, Monica Anisie susține că aceasta este luată de direcțiile de sănătate publică. Întrebată care este recomandarea ei pentru școlile care nu au toaletă, Anisie a spus că acestea ar trebui să continue învățarea online.