Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, referitor la începerea anului școlar, că elevii pot opta pentru învățământul online dacă va considera că așa este mai bine pentru sănătatea copilului. Decizia aparține familiei și medicului de familie.
„Părintele trebuie să să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc, și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online”, a spus Monica Anisie.
Monica Anisie, despre începerea anului școlar: Părintele trebuie să își asume revenirea la cursuri
Minsitrul Educației a vorbit despre declarația pe propria răspundere pe care părinții ar urma să o semneze din toamnă când își trimit copiii la școală. Prin semnarea acelei declartații, părintele trebuie să își asume revenirea la cursuri.
„Această declarație pe care Ministerul Sănătății a pus-o ca parte componentă a documentului respectiv este necesară pentru că și părintele trebuie să își asume alături de școală și de autoritățile locale această revenire la cursuri.
Având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’ sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că din start este părintele de rea credință și aduce copilul bolnav la școală”, a menționat Monica Anisie.
„Anul școlar începe cu ore mai puține!
Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că anul școlar va începe cu reducerea numărului de ore la clasă, cel puțin pentru clasa pregătitoare.
”A fost aprobată în ședința de Guvern o Ordonanță de Urgență prin care am prorogat aplicarea numărului de ore la clasă pentru toate clasele și vom începe acest an școlar cu clasa pregătitoare. Deci începând cu clasa pregătitoare vom reduce numărul de ore la clasă. Și vom prezenta noile planuri cadru pentru învățământul primar. În curând, specialiștii din cadrul Ministerului Educației vor prezenta aceste noi planuri cadru în dezbatere publică”, a declarat Monica Anisie.
Monica Anisie a explicat că unele dintre măsuri au fost puse deja în practică în momentul în care elevii au revenit la cursurile de pregătire pentru examenele naționale sau atunci când s-au desfășurat examenele.
Purtarea măștilor va fi obligatorie pentru elevi și profesori în timpul orelor și în pauze, dacă se află în spații închise sau în spații deschise aglomerate. Măsura se aplică și în internatele instituțiilor de învățământ. În clase, între copii trebuie să fie păstrată o distanță de cel puțin un metru. În fiecare școală trebuie să existe produse de igienă și un spațiu în care să fie izolate eventualele cazuri suspecte de COVID-19. Ministerul Sănătății recomandă decalarea programului, astfel încât elevii să vină la școală, să iasă în pauze și să plece acasă în intervale orare diferite.
Și Klaus Iohannis a declarat că școala trebuie să înceapă pentru că este important pentru copii să învețe, să meargă la cursuri și să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Șeful statului a adăugat că există mai multe proiecte de regulamente în lucru, care vor fi aprobate și făcute publice în scurt timp. Iohannis a subliniat că măsurile nu vor fi complicate, ci vor avea la bază regulile elementare precum purtarea măștii de protecție, distanțarea socială și igiena.