Prima pagină » International » Mongolia nu intenționează să-l aresteze pe Putin: „Riscă să devină efectiv un complice”
Mongolia nu intenționează să-l aresteze pe Putin:

Mongolia nu intenționează să-l aresteze pe Putin: „Riscă să devină efectiv un complice”

03 sept. 2024, 13:20, 1 ,
Simona Ciobanu în International

Activistii pentru drepturile omului avertizează că Mongolia riscă să devină „complice” dacă nu îl reține pe Vladimir Putin, urmărit internațional pentru crime de război.

Luni, 2 septembrie, președintele rus Vladimir Putin, care este vizat de un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), a ajuns fără obstacole în Mongolia pentru o vizită oficială, relatează POLITICO.

Fiind membră a CPI, Mongolia are obligația legală să respecte mandatele emise de Curte. Atât Uniunea Europeană, cât și Ucraina au reamintit recent Mongoliei această responsabilitate, însă oficialii ruși au declarat că nu sunt „îngrijorați” de vizita lui Putin în această țară.

Mongolia nu intenționează să-l aresteze pe Putin

Mandatul emis de CPI în martie 2023 îl acuză pe Putin de crime de război, legate de deportarea și transferul ilegal a mii de copii ucraineni din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia.

Deocamdată, nu există semne că Mongolia intenționează să-l aresteze pe Putin. Dacă nu va acționa, este posibil ca Mongolia să fie trasă la răspundere pentru inacțiunea sa, a explicat un expert juridic pentru POLITICO.

„Mongolia ar putea fi acuzată de Curtea Penală Internațională pentru nerespectarea obligației de cooperare”, a declarat Tamás Hoffmann, cercetător principal la Institutul de Studii Juridice din Budapesta.

„CPI ar putea decide să trimită cazul în fața Adunării Părților, care ar putea sancționa Mongolia printr-o procedură de neconformitate. Totuși, nu există sancțiuni severe, cum ar fi cele economice, pentru statele găsite vinovate”, a mai spus Hoffmann.

„Mongolia riscă să devină efectiv un complice.”

În 2015, Africa de Sud a refuzat să-l aresteze pe președintele sudanez Omar al-Bashir, urmărit pentru crime împotriva umanității, inclusiv genocid. În 2017, CPI a concluzionat că Africa de Sud nu și-a respectat obligațiile, dar nu a trimis cazul în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Altantuya Batdorj, director executiv al Amnesty International Mongolia, a declarat: „Evitarea arestării unui fugar de către justiția internațională nu doar că obstrucționează actul de justiție. Dacă Mongolia îi oferă lui Putin chiar și un refugiu temporar, aceasta devine efectiv complice la menținerea impunității pentru unele dintre cele mai grave crime prevăzute de dreptul internațional.”

Mongolia, o țară cu o suprafață mare cât jumătate din Europa, dar cu o populație de doar aproximativ 3,4 milioane de locuitori, are legături comerciale importante cu Rusia, care, alături de China, este una dintre cele două țări cu care împarte granițe.

Putin în Mongolia – prima vizită într-un stat membru CPI

Mongolia a semnat Statutul de la Roma, tratatul care stă la baza Curții Penale Internaționale, în anul 2000 și l-a ratificat în 2002.

Conform acestui tratat, statele membre sunt obligate să rețină orice persoană pe teritoriul lor care este vizată de un mandat de arestare emis de CPI, așa cum este cazul lui Vladimir Putin.

Astfel, cele 124 de state membre ale CPI sunt obligate să-l aresteze pe Putin și să-l predea Curții de la Haga dacă acesta pătrunde pe teritoriul lor.

După emiterea mandatului de arestare în martie 2023, Kremlinul a respins categoric acuzațiile CPI împotriva președintelui rus.

Cu toate acestea, timp de aproape un an și jumătate, Putin a evitat cu atenție călătoriile în afara Rusiei, lipsind de la summitul BRICS din Africa de Sud în august 2023 și de la summitul G20 din India în septembrie același an.

Cu toate acestea, el a vizitat China în mai, Coreea de Nord în iunie și Azerbaidjanul la mijlocul lunii august, țări care nu sunt membre ale CPI.

Comentarii
  • Era de asteptat. Mongolia si Rusia negociaza taxele de tranzit pentru Siberia 2, si un pret preferential pentru hidrocarburi. CNN spune ca peste 90% din combustibilul consumat in Mogolia provine din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *