Prima pagină » International » Mona Lisa, la un pas de o „relocare temporară” în Italia. Controversa care aprinde spiritele culturale

Mona Lisa, la un pas de o „relocare temporară” în Italia. Controversa care aprinde spiritele culturale

27 ian. 2025, 13:40,
Simona Ciobanu în International

Muzeul Louvre din Paris a recunoscut dificultățile întâmpinate de vizitatori în aprecierea capodoperei „Mona Lisa” în condițiile actuale, ceea ce a amplificat cererile de a „repatria” faimoasa pictură a lui Leonardo da Vinci în Italia.

Francesca Caruso, șefa secției de cultură din Lombardia, a declarat că regiunea este pregătită să găzduiască celebra lucrare. Ea a sugerat Milano ca locație ideală, având în vedere legătura istorică dintre oraș și Leonardo, care a trăit și creat acolo timp de 25 de ani. Printre operele realizate în Milano se numără faimoasa frescă „Cina cea de Taină” și alte lucrări ce demonstrează geniul său.

Caruso a subliniat că expunerea temporară a picturii la Milano ar putea coincide cu Jocurile Olimpice de iarnă din 2026, atrăgând un val uriaș de turiști. Ea a propus locații prestigioase precum Biserica Santa Maria delle Grazie, deja echipată pentru conservarea frescelor, sau Pinacoteca di Brera.

Mona Lisa, la un pas de a se întoarce în Italia

Un raport intern al muzeului, adresat ministrului francez al culturii, Rachida Dati, relevă necesitatea unei renovări de amploare, estimate la 500 de milioane de euro. Printre problemele menționate se numără pereții umezi, aglomerația excesivă și semnalizarea inadecvată, ceea ce face ca experiența vizitatorilor să fie departe de standardele dorite. Sursa principală a preocupărilor este chiar „bijuteria coroanei” muzeului – Mona Lisa – vizitată zilnic de aproximativ 30.000 de persoane.

Laurence des Cars, directoarea Louvre-ului, a subliniat într-un memoriu că opera iconică este „ridicată la rang de icoană”, dar publicul rareori reușește să îi aprecieze adevărata valoare artistică din cauza aglomerației.

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum coiful de aur de la Coțofenești, datând din secolele V-IV î.Hr., și trei brățări dacice din aur, parte a tezaurului național românesc, au fost furate dintr-un muzeu din Olanda.

Tabloul, comandat în 1503 de Francesco del Giocondo, a intrat în colecția regală franceză datorită regelui Francisc I, care l-a invitat pe Leonardo în Franța în 1516. Totuși, există mituri conform cărora portretul ar fi fost luat forțat din Italia, inclusiv în timpul campaniei lui Napoleon.

Apelurile pentru restituirea picturii au fost recurente. Cel mai faimos incident s-a produs în 1911, când un italian, Vincenzo Peruggia, a furat tabloul din Louvre, pretinzând că acționează din patriotism. După ce opera a fost recuperată în Florența, a fost clarificat statutul său legal de proprietate franceză.

În 2023, o cerere de restituire formulată de organizația International Restitutions a fost respinsă de instanțele franceze.

Reacții mixte la propunerea Italiei

Francesca Caruso insistă că nu cere restituirea permanentă a operei, ci doar o colaborare temporară. Totuși, inițiativa ei a fost întâmpinată cu scepticism. Massimiliano Tonelli, directorul revistei Artribune, a catalogat propunerea drept o „manevră superficială” pentru câștigarea sprijinului politic local. „Toată lumea știe că Mona Lisa nu va părăsi Franța”, a declarat Tonelli.

Pe de altă parte, Natalia Guicciardini Strozzi, descendentă a Lisei del Giocondo, a sprijinit ideea, afirmând că aceasta ar oferi o oportunitate mai multor oameni de a admira celebra lucrare.

Deși relocarea temporară a Mona Lisei rămâne improbabilă, dezbaterea scoate în evidență nevoia de investiții majore în conservarea și prezentarea capodoperelor artistice. Vizita planificată a președintelui Emmanuel Macron la Louvre sugerează o recunoaștere a problemelor semnalate și o posibilă soluționare a acestora. Indiferent de rezultat, Mona Lisa continuă să fie un simbol al rivalităților și colaborărilor culturale dintre Franța și Italia.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
TVA mai mare la viitoarea locuinţă, de la 1 august: Românii pierd o cameră sau mai așteaptă un an pentru avans
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
Mihaela Rădulescu, coincidență stranie. Este legat de doi bărbați
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Indemnizația de hrană, doar pentru salariații cu venituri sub 6.000 lei net. Care este plafonul lunar
Dailybusiness.ro
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
RomaniaTV
Statul ia banii românilor de pe card de pe 1 august 2025. Suma disponibilizată, 500 de lei sau 100 de euro!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 iulie 2025
28 iulie 2025