Prima pagină » Actualitate » Momentul exploziei de la staţia de amoniac din cadrul Combinatului Chimic Azomureș – VIDEO

Momentul exploziei de la staţia de amoniac din cadrul Combinatului Chimic Azomureș – VIDEO

07 iul. 2021, 15:14,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

O explozie urmată de incendiu s-a produs în noaptea de marţi spre miercuri la staţia de amoniac 3 din cadrul Combinatului Chimic Azomureş. Deflagraţia a fost surprinsă de o cameră de supraveghere din zona. Un bărbat de aproximativ 50 de ani a suferit o fractură de membru superior.

În urma evenimentului a fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a combinatului, însă autoritățile și operatorul economic dau asigurări că oamenii nu sunt în pericol. Incendiul izbucnit la coloană de sinteză de la instalaţia de amoniac a Combinatului Chimic Azomureş a fost lichidat miercuri dimineața, urmând ca o echipă experţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, condusă de adjunctul inspectorului general, să se deplaseze la Târgu Mureş, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Cetățenii nu au fost puși în pericol, după ce stația de amoniac a explodat

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Mureș au transmis astăzi, 7 iulie 2021, faptul că populaţia trebuie să stea fără griji pentru că nu există niciun pericol. Totuşi a fost activată grupa operativă pentru a gestiona evenimentul.

„Nu se înregistrează emisii de amoniac la nivelul platformei sau în afara ei. (…) Nu există pericol pentru comunitate”, susțin și reprezentanții Azomureș.

Mai mult decât atât, vântul batea dintr-o direcție care a îndepărtat pericolul ca norul cu eventuale noxe degajate în urma exploziei să se îndrepte către municipiul Târgu Mureș.

Operatorii instalaţiei au aplicat procedurile specifice, au izolat din punct de vedere tehnic zona afectată și au oprit în siguranţă instalaţia Amoniac 3.

Cauza exploziei de la Combinatul Chimic Azomureș

Potrivit operatorilor instalaţiei, explozia de la Azomureș a fost cauzată de o fisură a unei conducte care transporta gaz de sinteză la presiune foarte mare. Incendiul a izbucnit în timp ce angajaţii efectuau mai multe manevre de pornire a unei instalaţii de producere a amoniacului:

„Situaţia este acum sub control, este monitorizată de autorităţi, instalaţia unde a avut loc incendiul fiind oprită complet”, dă asigurări Azomureș.

Evenimentul a avut loc la doar câteva zile după ce la Petromidia s-a produs o explozie

Incidentul de la Azomureș a avut loc la doar câteva zile după ce la Petromidia s-a produs o tragedie. Vorbim despre faptul că la Rafinăria Petromidia mai multe persoane au fost rănite și un bărbat a murit. Victimele de la explozia din Năvodari au suferit arsuri grave și au fost transferate la un spital din Germania.

Au fost publicate imagini spectaculoase cu norul de fum care a adus panică printre oamenii care se aflau pe litoralul românesc. Autoritățile au emis la acea dată un avertisment în legătură cu norul care putea ajunge pe plajă și i-a sfătuit pe români să evite zona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *