Prima pagină » Local » Momentul adevărului pentru patronii din Iași! Vor încasa sau nu câteva milioane de euro în următoarea perioadă? Surprizele din dosarele trimise către autorități schimbă tot ceea ce știau până acum
Momentul adevărului pentru patronii din Iași! Vor încasa sau nu câteva milioane de euro în următoarea perioadă? Surprizele din dosarele trimise către autorități schimbă tot ceea ce știau până acum

Momentul adevărului pentru patronii din Iași! Vor încasa sau nu câteva milioane de euro în următoarea perioadă? Surprizele din dosarele trimise către autorități schimbă tot ceea ce știau până acum

11 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Local

Ieri a fost ultima zi de depunere a dosarelor de către angajatorii din Iași care au închis afacerile din cauza pandemiei de coronavirus și au trimis angajații în șomaj tehnic. Săptămâna viitoare vor intra în conturile lor peste 20 de milioane de lei, bani care vor fi apoi împărțiți angajaților. Aceștia trebuie să știe că vor încasa primii banii doar pentru acea perioadă din luna martie când a fost declarată stare de urgență și au făcut demersurile necesare obținerii indemnizației de șomaj. „Numărul de zile pentru care angajatorii solicită șomaj tehnic aferent lunii martie 2020 se calculează începând cu data suspendării contractului individual de muncă în REVISAL”, susțin specialiștii.

În numai câteva zile, patronii ieșenii care dețin PFA-uri, I.I-uri sau cei care practică profesii liberale vor avea în conturi peste 20 de milioane de lei. Banii reprezintă indemnizațiile pentru persoanele trimise în șomaj tehnic sau care au suspendat activitatea în urma declarării stării de urgență. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în perioada 1-10 aprilie au fost 2.570 solicitări corecte și complete de acordare a șomajului tehnic din partea agenților economici pentru 15.980 salariați. De asemenea, în aceeași perioadă, potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecții Sociale, la Iași s-au înregistrat 1.975 de solicitări de acordare a indemnizației lunare pe perioada stării de urgență.

Banii vor fi doar pentru jumătate de lună

Angajații din domeniul HoReCA, cei care au fost trimiși acasă în urma ordonanței de urgență din 16 martie, domeniul prelucrării confecțiilor, comerț cu amănuntul, saloanele de înfrumusețare, persoanele cu profesii liberale, așteaptă nerăbdători ca statul să le vireze primii bani în conturi. Angajatorii au specificat perioada pentru care solicită indemnizația de la stat, astfel că aceștia vor primi banii pentru jumătate de lună, perioada 16-31 martie, cât timp nu au avut activitate, sau pentru o perioadă chiar mai scurtă de atât, în funcție de fiecare situație în parte.

Contractul trebuie suspendat în REVISAL

Specialiștii din cadrul AJOFM Iași spun că banii vor intra cât mai repede în conturi. Astfel, ieșenii ar putea avea sumele în conturi până la Paște.

„La Iași am finalizat toate verificările pentru cererile deja înregistrate și suntem pregătiți să facem plățile către angajatori imediat ce vor fi alimentate conturile de cheltuieli cu această destinație. Facem un apel către angajatori să respecte următoarele prevederi legale: numărul de zile pentru care angajatorii solicită șomaj tehnic aferent lunii martie 2020 se calculează începând cu data suspendării CIM în REVISAL, doar cu art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii”, a declarat Adriana Sîrghie, purtător de cuvânt al AJOFM Iași.

Fiecare angajat va primi jumătate din salariul lunar

Cei aproximativ 18.000 de ieșeni care au depus dosarele vor încasa jumătate din salariul net de 2.291 de lei, pentru perioada aferentă lunii martie. Pentru salariații care câștigă mai mult de 3.918 lei brut pe lună, adică 2.291 de lei în mână și care sunt trimiși în șomaj tehnic, angajatorii sunt obligați să suporte diferența până la 75 la sută din salariul brut total al angajatului, așa cum prevede Codul Muncii.

„Noi vom primi banii pentru 5 angajați cu care am discutat și le-am spus că cel mai bine e să plece acasă pentru că nu mai primeam comenzi iar ei veneau degeaba la muncă. De unde să-i plătim dacă nu facem vânzare?”, spune Tudor Munteanu, ieșean care deține un fast-food.

Banii în conturi, până de Paște

Specialiștii atrag atenția că au multe dosare care nu conțineau informațiile corecte, astfel că angajatorii ar trebui să fie mai atenți de acum înainte.

„O singură depunere a solicitării este suficientă pentru soluționarea dosarului. În caz de mesaj din partea AJOFM pentru corecții, documentul se va retransmite conform instrucțiunilor din e-mailul primit de la instituție. Maximă atenție la completarea corectă în formulare a conturilor IBAN”, a mai spus Adriana Sîrghie.

Banii de la stat ar trebui să intre în conturile angajatorilor până pe data de 15 aprilie , iar în trei zile de la primirea lor, în conturile angajaților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *