Prima pagină » Economic Local » Momentele grele prin care au trecut ieșenii concediați după ani de muncă. „A venit patroana și ne-a anunțat că vrea să închidă”. Au încercat mai multe luni să își caute un nou loc de muncă
Momentele grele prin care au trecut ieșenii concediați după ani de muncă.

Momentele grele prin care au trecut ieșenii concediați după ani de muncă. „A venit patroana și ne-a anunțat că vrea să închidă”. Au încercat mai multe luni să își caute un nou loc de muncă

07 iun. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Sute de ieșeni s-au angajat în acest an în diverse domenii de activitate, după ce au fost concediați din firmele unde au muncit mai mulți ani. Un inginer și o vânzătoare din Iași povestesc despre momentele grele prin care au trecut după ce au fost disponibilizați din cauza pandemiei COVID-19 și cât a durat până și-au găsit un nou loc de muncă

În anul 2021 s-au angajat 626 de persoane care au fost concediate din cauza pandemiei COVID-19 sau au vrut să își schimbe domeniul de activitate. Unul dintre inginerii din Iași, care a rămas fără locul de muncă și și-a găsit altul, pe un post similar, este Ionuț Miron.

„Am fost angajat timp de aproape 4 ani în compania care a făcut reduceri de personal. Ne-au dat afară pe o parte dintre noi pentru că nu mai aveau comenzi din afară, din cauza pandemiei. Ne-au dat salarii compensatorii, am stat acasă 6 luni, după care am început să îmi caut ceva să muncesc, tot pe ceea ce făceam eu. Am observat că patronii vor să ne ia de fraieri. Sunt locuri de muncă, dar prost plătite și cu pandemia au profitat și au scăzut salariile.

Eu luam aproape 4.000 de lei, pe lună, iar când m-am dus la interviuri, pentru posturi similare, îmi dădeau cel mult 3.000 de lei. Păi cum să vrea lumea să lucreze dacă nu este plătită corect? Unul care nu are calificare, ca mine, cât ia? 1.000 de lei pe lună? Știu că a fost greu pentru toată lumea, pentru patroni, dar nu suntem nici noi de aruncat”, susține Ionuț Miron, fost inginer, care a reușit să se angajeze pe poziția de coordonator recepție marfă.

„Nici aici nu e neapărat ce aș fi vrut eu, dar mă bucur că nu stau acasă și pot să-mi întrețin familia. La vârsta mea, 43 de ani, e bine că muncesc și nu iau șomaj”, mai spune Ionuț Miron.

Casieră din Iași: „A venit patroana și ne-a anunțat că vrea să închidă magazinul pentru că nu mai are bani să plătească chiria, să ne dea salariul”

Mihaela Rotaru, o tânără din Iași care a fost angajată ca vânzătoare la un magazin de haine, povestește despre experiența prin care a trecut în ultimele luni.

„Eu am muncit 3 ani ca vânzătoare la un magazin de haine. Eram două fete care făceam cu schimbul. Patroana venea destul de des la noi să vadă cum merge treaba, ne mai ajuta cu marfa. Eram mulțumită de ceea ce făceam acolo. Salariul era 2.000 de lei, pe lună. Într-o zi a venit patroana și ne-a anunțat că vrea să închidă magazinul pentru că nu mai are bani să plătească chiria, să ne dea salariul. Am mai stat o lună și apoi a închis tot. Am lichidat stocul și am vândut tot din magazin până am plecat”, spune Mihaela Rotaru.

Ieșeanca spune că a vrut să plece să lucreze în străinătate, însă s-a răzgândit.

„O cunoștință care era în Italia mi-a zis să mai aștept, că nici la ei nu e bine, sunt în șomaj tehnic, stau acasă de câteva luni. Am stat și eu în șomaj vreo 3 luni, dar nu ne mai ajungeau banii și am început să îmi caut și eu ceva. Am mers la vreo 3 interviuri, dar abia la al patrulea interviu m-am angajat casieră la supermarket”, spune Mihaela Rotaru.

Sute de ieșeni și-au găsit un nou loc de muncă în anul 2021

Potrivit datelor furnizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, în anul 2021 s-au angajat 626 de persoane, în diverse domenii de activitate. Statisticile arată că în firmele din domeniul alimentar au fost făcute cele mai multe angajări, fiind vorba de un sfert din numărul persoanelor care și-au găsit un nou loc de muncă, în acest an. De asemenea, firmele din domeniul securității au avut nevoie de personal și au angajat, în medie, între 2 și 4 persoane în fiecare companie. Un alt domeniu unde s-au făcut angajări în ultimele luni este cel al construcțiilor, unde se caută în continuare muncitori calificați sau necalificați, dar și ingineri. Firmele care efectuează lucrări de construcții în Iași au angajat, în medie, între 5 și 7 persoane. Patronii care fac angajări spun că ieșenii sunt disperați să-și găsească un nou loc de muncă.

Ieșenii se pot angaja cu ajutorul diplomei obținute de la AJOFM

Ieșenii care vor să urmeze cursurile de reconversie profesională organizate de AJOFM Iași se pot înscrie la Centrul de Recalificare al instituției. O condiție obligatorie pentru a urma gratuit aceste cursuri este ca ieșenii să fie șomeri. Cei care vor să devină specialiști în agricultură, resurse umane, coafeze, manichiuriste sau electricieni și specialiști în construcții se pot înscrie la cursurile organizate de AJOFM Iași. Numai în anul 2020 au parcurs aceste cursuri 220 de persoane, un sfert dintre acestea fiind pentru coafeză și manichiuristă. Aproape toate aceste ieșence s-au angajat după ce au trecut și de proba practică, una dintre ele fiind Elena Știrbu. Cursurile durează 3 luni, iar cei care se înscriu la AJOFM pot face practică la firma unde pot fi angajați cu contract de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`