Prima pagină » Eveniment-Social » Momente unice, la festivalul Cucuteni Jazz Fest. Mara Haluga: „Ieșenii ne-au primit cu brațele deschise, venim cu drag oricând suntem invitați”

Momente unice, la festivalul Cucuteni Jazz Fest. Mara Haluga: „Ieșenii ne-au primit cu brațele deschise, venim cu drag oricând suntem invitați”

10 sept. 2024, 02:00,
Andreea STAN în Eveniment-Social

Momente unice, la festivalul Cucuteni Jazz Fest. Ritmurile de jazz s-au împletit perfect cu pașii de dans, iubitorii de muzică de toate vârstele, colinele Iașului și istoria așternută în jurul Muzeului Sitului Arheologic Cucuteni. Totul, într-un decor tradițional ce a reunit mii de suflete sub același cer înstelat

Reporterii BZI s-au deplasat sâmbătă, 7 septembrie 2024, la Cucuteni pentru a trăi o zi din experiența festivalului. Acolo, au găsit sute de oameni care au decis să profite de eveniment pentru a se relaxa departe de aglomerația cotidiană. Echipați cu geci, pături și voie bună, ieșenii au petrecut până la apus și după.

Festivalul Cucuteni Jazz Fest, decorul ideal pentru iubitorii de muzică: „M-am îndrăgostit iremediabil”

Mulți dintre ieșenii prezenți la Cucuteni au aflat despre eveniment de pe rețelele de socializare și au dat sfară în țară. Astfel, din vorbă în vorbă, și-au adunat prietenii și familia, iar unii au pornit la drum cu mașinile personale, în timp ce alții au profitat de autobuzele puse la dispoziție de organizatori. În mod cert, toți iubitorii de jazz au avut ocazia de a se destinde pe ritmurile serii latino într-un program special.

„E foarte «chill» atmosfera. Plănuim să mai venim, este un eveniment minunat la care poți participa cu prietenii. Chiar ne place, este relaxant, reușim să scăpăm de agitația din oraș, asta căutăm, liniște. Nu ne-am fi gândit vreodată că aici, în depărtare, s-ar putea organiza un eveniment de acest gen. Ne-am dori ca la edițiile viitoare să fie un stand cu ceva dulce, dar și niște pături. Acum, am venit cu ele de acasă”, au transmis Anca și Mădălina, două prietene care au participat la festivalul Cucuteni Jazz Fest.

Sutele de ieșeni care au parcurs 50 de kilometri pentru a ajunge pe dealurile din Cucuteni s-au putut bucura înaintea concertelor de atelierele pregătite pentru aceștia. Unele dintre cele mai căutate au fost cele de „Tăiței Colorați în Ritmuri de Jazz”, de olărit sau de Teatru „Evolvio Art”.

Prima trupă ce a inaugurat spectacolul de sâmbătă seară a fost formată din Mara Haluga și Caue de Marinis, din România și Brazilia.

„Este prima dată când venim aici, la Cucuteni, dar este foarte frumos. În primul rând, când am ajuns cu mașina, s-a deschis întregul peisaj în fața noastră, am rămas cu gura căscată. Oamenii ne-au primit cu brațele deschise, organizarea festivalului a fost perfectă, ne-am auzit foarte bine. Suntem mulțumiți de tot ce am găsit aici și venim cu drag oricând suntem invitați. Publicul este foarte cald, am cântat de multe ori la Iași, iar de fiecare dată a fost foarte primitor. Chiar avem câțiva prieteni aici și ne face o deosebită plăcere să ne revedem cu ei. Noi am început să cântăm împreună în 2018, iar mai serios în 2019, dar a venit pandemia între timp. Caue e din Brazilia, ne-am cunoscut aici, când el era în turneu cu o altă trupă. În 2014, am fost pentru prima dată în Brazilia, iar atunci m-am îndrăgostit iremediabil de muzica de acolo, de școlile de samba și mi-am dat seama că asta vreau să fac, să cânt muzică braziliană. Așa am format acest duo”, a povestit Mara Haluga în urma concertului.

Astfel, Mara și Caue au demonstrat faptul că muzica poate depăși atât barierele lingvistice, cât și pe cele culturale, reunind artiști din țări diferite pentru a încânta publicul.

Familia – laitmotivul celei de-a treia ediții a festivalului Cucuteni Jazz Fest: „Visez să venim cu trupa băiatului meu”

În ceea ce privește ediția a III-a a festivalului, cei prezenți, de la organizatori, la artiști și până la public, au mărturisit că este marcată de trei cuvinte, și anume familie, unitate și tradiție.

A doua trupă care a urcat pe scena festivalului Cucuteni Jazz Fest a fost Breeze, fondată de Florin și Ioana Sîia din dorința de a explora ritmicitatea muzicii braziliene.

„Nu am mai fost la Cucuteni până acum, este prima dată și suntem foarte bucuroși. În mod cert, vom reveni la următoarele ediții. Eu visez să venim cu trupa lui Filip (n.r. – Sîia), a băiatului, unde e pianist, e o trupă de funk. Noi mai avem încă două proiecte, cred că ar fi interesant să venim cu ele aici, câte unul în fiecare an. Poate că ajungem chiar la a XXV-a ediție și facem o seară doar cu acestea. Eu sunt ieșean, abia așteptam să vin aici, este minunat. Au venit prietenii noștri aici, la Cucuteni, ca să se bucure de festival și ca să ne fie alături, să ne vadă, nu se așteptau la o asemenea experiență. Uitați cerul, peisajul, vremea, este extraordinar. Am fost și am vizitat, avem parte de o energie incredibilă, care s-a simțit pe scenă. Trupa am fondat-o cu Ioana (n.r. – Sîia) în 2011. Stăteam în mașină și ascultam radio, iar acolo era piesa «Aguas de Março», a lui Tom Jobim și Elis Regina. Ioana era surprinsă de câte strofe are, de melodicitate, iar acolo s-a aprins scânteia și am început să cântăm, să facem acest proiect. Lumea din România începe din ce în ce mai mult să asculte muzică de genul ăsta. Eu sunt bucuros că am reușit să fac asta și cu El Negro (n.r. – formație românească de muzică reggae), am cântat în anii 2000, iar acolo am reușit să dezvoltăm curentul reggae în România, că nu se știa. După, timp de opt ani, am cântat cu Mandinga, am fost niște pionieri care au adus muzica salsa. Apoi, am zis să riscăm și să facem bossa nova și uitați că am reușit”, a mărturisit Florin Sîia, membru și fondator al trupei Breeze, bass/babybass/percuții.

În timpul concertului, Ioana Sîia, vocalista de la Breeze, l-a invitat pe Liviu Mărculescu, organizator și artist, pe scenă pentru a cânta și încânta ieșenii prezenți. În delir, publicul le-a cerut acestora clasicul bis. În următoarele momente, în fața scenei s-au adunat zeci de oameni, de la micuți, la tineri și până la cei mari, ce au început să dea frâu liber sentimentelor și să își exprime bucuria prin mișcări de dans. Instrumentistul a preluat microfonul și i-a delectat pe cei prezenți, făcând un adevărat show alături de cei de la Breeze.

Un moment unic și copleșitor a fost marcat atunci când micuța Maria, fiica lui Florin Sîia, în vârstă de șapte ani, a urcat pe scenă alături de tatăl său. Aceasta a impresionat publicul atât prin curajul de care a dat dovadă, cât și cu vocea.

„M-am simțit bine pe scenă, am mai urcat până acum. Mi-a plăcut foarte mult că oamenii m-au aplaudat. Îmi doresc să fiu cântăreață. Dacă voi fi invitată, voi reveni la Cucuteni”, a spus micuța Maria Sîia în urma concertului trupei Breeze.

Muzică internațională, la festivalul Cucuteni Jazz Fest: „Am parcurs un drum lung, tocmai din Chile”

Spectacolul de sâmbătă seară, 7 septembrie, a fost încheiat de Selvatico, din Chile. Membrii trupei s-au bucurat de oportunitatea de a ajunge pe colinele Iașului și au mărturisit faptul că se simt ca într-o familie datorită publicului prezent.

„Este o experiență minunată. Pentru noi este foarte departe, am parcurs un drum lung, tocmai din Chile. Am găsit o cultură diferită, arhitectură, chiar și vreme diferită, totul. Oamenii sunt foarte primitori, mereu sunt zâmbitori, acest loc este special cu adevărat. Îmi plac românii, mă simt ca în familie. Întotdeauna, când avem un concert, românii vin cu familia. Iubesc asta, voi țineți la tradiție, familia este foarte importantă. Este multă muncă la mijloc pentru a lua parte la un asemenea eveniment, dar noi suntem muzicieni, iar aceste momente sunt cele mai plăcute. Oamenii se bucură de întreaga experiență, de mâncare, de muzică, de locație, de natură. Noi simțim că avem o conexiune cu ei. Ne-ar bucura nespus să revenim la următoarele ediții, dar depinde de cei din organizare”, a declarat Sebastian Garate, toboșar, membru al trupei Selvatico.

Alături de artiștii invitați au contribuit la atmosfera plină de energie a festivalului și ieșenii de toate vârstele. Aceștia au uitat de inhibiții și au dat frâu liber sentimentelor, manifestându-se prin mișcări de dans latino.

„Aici, am observat o echipă foarte frumoasă și deschisă, au o energie molipsitoare. Muzica este perfectă pentru dans, se mișcă șoldurile. Nu am mai văzut niciun eveniment de jazz în Iași, de asta am venit la Cucuteni”, a transmis Carina, o iubitoare de jazz latino.

Festivalul Cucuteni Jazz Fest este un eveniment ce s-a născut într-un loc încărcat de istorie, unde natura și ritmurile muzicii au format o simbioză. La ediția din acest an, festivalul a reunit artiști din cinci țări, evidențiind valori autentice, cum ar fi familie, libertate, tradiție și unitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *