Prima pagină » Titlurile zilei » Momente sfâșietoare pentru ieșeanul ce a avut două case și care acum locuiește pe străzi! Ioan Lucian Ioniță: „Am mai fost bătut, lovit, însă nu-i nimic”

Momente sfâșietoare pentru ieșeanul ce a avut două case și care acum locuiește pe străzi! Ioan Lucian Ioniță: „Am mai fost bătut, lovit, însă nu-i nimic”

09 nov. 2022, 02:00, 15 ,
Cosmina Puiu, în Titlurile zilei

Ioan Lucian Ioniță este un ieșean ce a studiat la Facultatea de Electrotehnică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității „Gheorghe Asachi“ din Iași, dar care acum locuiește pe străzi, deoarece nu are nicio rudă ce-i poate oferi un acoperiș deasupra capului. Bătrânul nu și-a mai luat pensia din luna august a acestui an și nu are niciun venit pentru a-și asigura un trai decent

Ioniță Ioan Lucian are 68 de ani și a ajuns să locuiască pe străzi, în ciuda faptului că în tinerețile sale a studiat pentru a-și crea un viitor. Viața a luat o întorsătură ciudată pentru acesta și a rămas fără un acoperiș deasupra capului. Bătrânul este optimist și visează că va reuși să nu mai ducă grija zilei de mâine.

„Nu am nevoie de ajutor, mă descurc singur. Am mai acceptat câte ceva de mâncare din partea oamenilor care au mai trecut pe aici, însă altceva nu iau. O să mă descurc singur. Îmi rezolv problemele și voi încerca să muncesc”, mărturisește plin de tristețe bătrânul.

o persoana care traieste pe bancile din parc

Bătrânul este singur pe lume și nu are nici o rudă la care să apeleze

Locuiește pe străzi: „Am avut, dar am pierdut două case!”

o poza cu bancile din Piata Unirii

În aceste momente, băncile din Piața Unirii sunt casa bătrânului

Ioan Lucian Ioniță a fost pasionat de știință și a încercat să evolueze cât mai mult în tinerețile sale, motiv pentru care nu a fost căsătorit niciodată. Acesta nu a reușit să își cumpere o locuință proprie, însă a locuit în casa părinților săi, până când mama sa a vândut-o, iar el a ajuns pe străzi.

„Am pierdut două case. Prima era în Tătărași, locuiam cu chirie și trebuia să fie a mea, dar nu a fost. Apoi am stat în casa mamei mele, pe Splai Bahlui, însă a făcut niște afaceri care nu au mers și a trebuit să o vândă. Apoi a murit, iar eu am ajuns să stau pe străzi”, povestește cu ochii înlăcrimați Ioan Lucian Ioniță.

Bătrânul a lucrat până în 2019 la o firmă din zona industrială și ulterior a ieșit la pensie. Acesta susține că nu a mai primit pensia din luna august a acestui an și că acum trăiește doar din ce îi mai aduc trecătorii din Piața Unirii, pentru că băncile din zona centrală sunt casa omului.

„Până în 2019 am lucrat la o firmă de lângă Fabrica de ulei, apoi m-am pensionat, dar din august nu am mai luat pensia. Nu am mai reușit, trebuie să rezolv niște probleme. Acum mă descurc singur, trăiesc din ce îmi mai aduc oamenii. Zilele trecute m-au răsfățat cu mâncare caldă”, adaugă plin de recunoștință acesta.

o poză din Piața Unirii Iași

Acesta obișnuiește să stea prin Piața Unirii, însă se mai plimbă și prin alte zone ale orașului

Bătrânul nu așteaptă niciun ajutor: „E frig, dar nu mai simt și nici nu cerșesc!”

o poza cu niste mancare pentru oamenii strazi

Niște trecători, i-au mai oferit bătrânului câte ceva de mâncare și acesta a fost bucuros, însă alt ajutor nu acceptă

Ioan Lucian Ioniță a ajuns să-și petreacă bătrânețea pe băncile din zona centrală a Iașului. Chiar dacă locuiește acolo, nu a cerșit niciodată, pentru că nu-și dorește ca lumea să-i plângă de milă. Bărbatul este optimist că va ieși din acest necaz cu propriile sale forțe.

„E frig, dar nu mai simt și nici nu cerșesc. Stau pe bancă, citesc ziarul și mă mai plimb. A mai fost o doamnă ce a zis că va mai veni, dar e ca la loterie. Nu aștept nimic de la nimeni. Dacă mă va găsi, o să accept doar ceva de mâncare și atât. Mi-au furat telefonul, că îmi căutam un loc de muncă, am mai văzut în ziar că sunt care caută necalificați. Mai știu câte ceva și din facultate”, spune Ioan Lucian Ioniță.

Deși viața pe străzi e grea, pentru că poți fi prada tuturor, acesta nu își iese din minți și aspiră la o bătrânețe fără griji. De multe ori a fost lovit de mulți oameni, din diferite motive, însă nu-i mai este frică de nimic acum.

„Am mai fost bătut, lovit, însă nu-i nimic. Nu mă bag în certuri și nu caut scandal, dar mai sunt și oameni care mă lovesc. Îmi văd de treaba mea și am toate lucrurile după mine”, destăinuie bătrânul care locuiește pe străzi.

Comentarii
  • E un om liniștit. L-am văzut prin Piața Unirii. Mi-e milă de el

  • Si pe b-dul Cantemir sta un domn fara casa

    Mai este si pe b-dul Cantemir un domn la locul lui fara casa care sta pe o banca si care la fel, nu cerseste.
    Am asistat la inceputul razboiului din Ucraina la nenumarate oferte de cazare pt. ucraineni pe perioada nelimitata si gratis inclusiv in Iasi.
    Daca se poate pt. straini (si posibil deja unii dintre ucraineni s-au mutat in apartamente si case mai puse la punct in programul 50-20) de ce nu se poate sa li se puna acestor oameni la locul lor o casa, un apartament la dispozitie? Mai are omul nevoie sa faca o baie, sa doarma la caldura nu intr-o scara de bloc pe trepte samd.
    Nu mai sunt asa de multi oameni ai strazii cati erau odata dar ar trebui sa nu mai fie niciunul, mai ales ca dupa inceputul razboiului din Ucraina s-ar putea, daca s-ar vrea.

  • corect, asa e. dar trebuie actionat punctual, tintit, de la caz la caz fiindca, sa ma ierte Bunul Dumnezeu, cei care au avut casa….asta e….poate au avut motivele lor, dar ar fi trebuit sa tina cu dintii de casa..sa aiba grija de acoperisul lor…sa faca totul pt ca sa aiba unde sa puna capul sa doarma linistit, mai ales in zilele noastre cand se stie ca nu te ajuta absolut NIMENI, daca nu te ajuti tu singur….fiecare e pt el in majoritatea cazurilor…adevarat ca si pt noi ceilalti e ffff greu……in rest, da…de ex. cei care pleaca de la orfelinate ar trebui ca statul sa le asigure o locuinta sa aiba o baza de la care sa porneasca in viata, fiindca altfel, ei vor ajunge viitori infractori fara voia lor si oricum statul va cheltui cu ei indirect, prin cazare si mancare la puscarii…

  • SA MA SUNE DOMNUL LA NR 0722353367

  • Fiecare are propriile sale greșeli în viață… Însă…ce face comunitatea.. ce fac autoritățile…ce face asistența socială ??? Poate că donează o casa primarul panseluță…că tot are atâtea…

  • Berila Pensionarul

    Din articol reiese că nu a avut niciodată o casa în proprietate deci bune vinovat nimeni că mama lui a vândut casa ei sau că nu a mai putut sta cu chirie in altă locație. Iar despre faptul că nu a mai primit pensia din august nu cad motivul real sa plătească asta. Daca muncea pina la vârsta asta a lui trebuia sa aibe o pe sie decenta mai ales că a avut chipurile și facultate făcută pe vremuri…sunt multi că el cărora le-a plăcut să trăiască clipa .

  • I-au furat telefonul. Nu are de unde suna.

  • pentru Brinza

    Mai bine vino la sediul ziarului, e in centru, sau discuta telefonic cu reporterul, autorul articolului. Oricum, daca domnul respectiv sta mai mereu prin Piața Unirii, nu cred că e greu de găsit

  • Berila cel Prost

    Era de asteptat ca intr- discutie din asta sa apara Berila cel prost si sa ne explice el cum stau lucrurile, el este inteligent, nu se lasa pacalit. Care-i problema ta daca si-o fi trait clipa? Faptul ca sta in strada, in frig, nu te empatizeza nicicum, ca probabil o merita, nu? Prostovane…

  • Bunā seara!
    Fiti empatici cu oamenii aflati la necaz.
    Maine îl voi cauta pe acest om.
    Sper sā fie de acord sa primeascā informare/consiliere juridicā prin Centrul European pentru Drepturile Omului si ne straduim sa identificam si un spatiu locativ corespunzator.
    Tare m-as bucura ca aceste persoane vulnerabile sa fie sprijinite de institutiile statului, centrale sau locale.
    Multumim reporterului pentru implicare!

  • Pentru anonimul comentariului publicat azi, la 4.49. Sa iti Dumnezeu sanatate, om bun!

  • Karma.Numai Dumnezeu stie ce pacate grele are de platit din viata anterioara de e pedepsit sa rataceasca flamand si fara acoperis deasupra capului.Toti astia de azi….Iohannis ,Catu,Ciolacu si restul gastii vor plati la fel ,poate mult mai rau,in vietele irmatoare.Numai asa se poate explica ca sunt oameni nascuti cu handicapuri,altii trec numai prin boli,altii cu necazuri peste necazuri,altii nu reusesc nimic oricat s-ar zbate /Karma.Platesti azi ce ai facut rau altora in alta viata.Nimeni nu scapa.Dumnezeu nu poate fi mituit cu arginti ca judecatorii pamantesti.Fiecare om e propriul judecator si calau prin faptele pe care le face azi si va plati inzecit maine.

  • Sa fac pee pe your god. And, i will.
    Inainte de 1989, era civilizatie,

  • Este un bolnav psihic care nu își ia tratamentul. Are multiple internări la Socola, este un om bolnav…uneori violent. Este un suflet zbuciumat de care statul ar trebui sa aibă grija….a lucrat la fostul CFS….
    Nu trebuie sa judecam pe nimeni…când e vorba de boala…

  • Vine frigul. Oameni ai străzii sunt si in Vest, dar ii ia la adapost pe timpul iernii. Altfel, nu mai ies din iarna.
    Am mai sunat la 112 pt un om al străzii și mi-au răspuns că nu e treaba lor!
    Autoritățile române dorm pe ele, la căldurică. Nu le pasă că omul ăsta a muncit o viață și a contribuit prin taxe la bugetul de stat, de unde își iau ei lefurile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *