În legătură cu categoriile de alegători la turul 1 de la alegerile prezidenţiale şi cele parlamentare se reliefează că spre deosebire de absenteismul din rândul tinerilor, persoane aflate la senectute, unele dintre ele şi cu o vârstă de peste 100 de ani, au ţinut să se implice ca cetăţeni şi au votat. O analiză realizată de reporterii BZI subliniază acest fenomen.
Momente inedite la alegerile prezidenţiale şi parlamentare de la Iaşi. O analiză făcută de reporterii BZI
În județul Iași, au fost câteva exemple impresionante de implicare din partea celor care au ajuns la vârste onorabile. La turul 1 al alegerilor prezidențiale, 3 bărbați cu vârsta de 100 de ani și 3 de 102 ani au votat în localitățile Moțca, Lungani și municipiul Iași. De asemenea, o femeie de 100 de ani din municipiu și două femei de 101 ani din Coarnele Caprei și Brăiești au ales să-și exprime votul. În total, în județul Iași, au votat 288 de bărbați și 281 de femei de peste 90 de ani.
La alegerile parlamentare din județul Iași, au votat 3 bărbați de 100 de ani, unul din Moțca și doi din municipiul Iași, iar cel mai în vârstă dintre aceștia avea 102 ani, din comuna Lungani. Au fost, de asemenea, 5 femei de peste 100 de ani care au votat: una de 100 de ani din comuna Ipatele și 4 femei de 101 ani din localitățile Brăiești, Coarnele Caprei și Tansa.
În ceea ce privește turul 1 al alegerilor prezidențiale, la nivel național s-au înregistrat 55 de bărbați de peste 100 de ani care au votat, dintre care doi aveau 120 de ani. Unul dintre aceștia a votat în județul Timiș, în localitatea Ghiroda, iar celălalt în județul Vâlcea, în municipiul Râmnicu Vâlcea. De asemenea, au votat 63 de femei de peste 100 de ani, cea mai în vârstă dintre ele având 108 ani și provenind din județul Bacău, din localitatea Odobești.
La alegerile parlamentare s-au înregistrat 70 de bărbați de peste 100 de ani care au votat, iar dintre aceștia, cei mai în vârstă aveau 120 de ani, fiind din Ploiești și Bolotești, județul Vrancea. În plus, au votat 81 de femei de peste 100 de ani, iar cele mai vârstnice dintre acestea aveau 106 și 108 ani.
Exemplul acestor bătrâni care nu au lăsat vârsta să le stea în calea dreptului de a vota reprezintă un mesaj puternic pentru tânăra generație. Având în vedere contextul dificil cu care se confruntă România, exemplul acestor bătrâni patrioți este unul care ar trebui să pună pe gânduri noua generație. Dacă ei au putut și au ținut să aleagă un drum democratic pentru țară, se pune întrebarea: de ce tinerii și persoanele active aleg să stea pe margine și nu fac ceva pentru a schimba în bine statul român?