Papa Francisc a ținut o întâlnire simbolică cu una dintre cele mai puternice figuri din Islamul Shia în a doua zi a călătoriei sale de referință în Irak. Biroul Marelui Ayatollah Ali al-Sistani, lider spiritual al a milioane de musulmani șiați, a declarat că discuțiile au subliniat pacea.
Ayatollah și-a primit oaspetele la casa sa din orașul sfânt Najaf. Este prima călătorie internațională a Papei de la începutul pandemiei – și prima vizită papală în Irak. Covid-19 și temerile de securitate au făcut din aceasta cea mai riscantă călătorie de până acum.
Ce au discutat, Papa Francisc şi clericul Șiaist Ali al-Sistani
Liderul Bisericii Catolice, în vârstă de 84 de ani, a declarat anterior reporterilor că se simțea „îndatorit” să facă călătoria „emblematică”, care îl va vedea vizitând mai multe site-uri pe parcursul a patru zile în Irak.
În timpul discuțiilor care au durat aproximativ 50 de minute, marele ayatollah Sistani „și-a afirmat îngrijorarea că cetățenii creștini ar trebui să trăiască ca toți irakienii în pace și securitate și cu drepturile lor constituționale depline”.
Minoritatea creștină a Irakului a fost lovită de valuri de violență de la invazia Irakului, condusă de SUA în 2003.
Papa Francisc va călători mai târziu în orașul antic Ur, unde se crede că s-a născut profetul Avraam – esențial pentru islam, creștinism și iudaism.
Aproximativ 10.000 de angajați ai Forțelor de Securitate irakiene sunt desfășurați pentru a-l proteja pe Papa în timpul vizitei sale, în timp ce se impun, de asemenea, stingeri în permanență pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Unele grupări militante șiate s-ar fi opus vizitei, sugerând că turul echivalează cu o intervenție occidentală în treburile țării.
Papii anteriori au încercat să-l întâlnească, având în vedere influența sa în Orientul Mijlociu.
Astăzi Papa Francisc, în această primă vizită papală în Irak, o realizează: o întâlnire extrem de semnificativă pentru doi lideri religioși. Discuțiile lor se vor concentra probabil pe dialogul inter-credincios și pe minoritatea creștină a Irakului, terorizată de mult timp de grupurile armate șiite.
Este o zi de simbolism profund – și poate cea care va lăsa impactul durabil al acestei călătorii.
Ce a spus Papa până acum?
La scurt timp după ce a fost întâmpinat vineri pe aeroportul din Bagdad de prim-ministrul irakian Mustafa al-Kadhimi, pontiful a cerut „încetarea actelor de violență și extremism, facțiuni și intoleranță”.
„Irakul a suferit efectele dezastruoase ale războaielor, flagelul terorismului și al conflictelor sectare”, a spus el într-un discurs.
„Prezența veche a creștinilor pe acest pământ și contribuția lor la viața națiunii constituie o bogată moștenire pe care doresc să o pună în continuare în slujba tuturor”, a adăugat Papa.
El a spus că comunitatea creștină în scădere a țării ar trebui să aibă un rol mai important ca cetățeni cu drepturi depline, libertăți și responsabilități. Una dintre cele mai vechi comunități creștine din lume și-a văzut numărul în scădere în ultimele două decenii de la 1,4 milioane la aproximativ 250.000, mai puțin de 1% din populație.
Mulți au fugit în străinătate pentru a scăpa de violența care a afectat țara de la invazia condusă de SUA din 2003 care l-a demis pe Saddam Hussein.
Zeci de mii au fost, de asemenea, strămutate când militanții Statului Islamic (IS) au depășit nordul Irakului în 2014, distrugându-și bisericile istorice, confiscându-le proprietățile și oferindu-le posibilitatea de a plăti un impozit, de a se converti, de a părăsi sau de a se confrunta cu moartea.
Papa Francisc a venit și în România
Papa Francisc s-a făcut remarcat încă de la începutul mandatului prin vizitele neobișnuite făcute de acesta. De exemplu, în 2019 a fost în vizită în România. Papa a vizitat Bucureștiul, dar a venit și la Iași. Vizita acestuia la Iași a fost un moment unic pentru municipiu, acesta stând pe o scenă în fața Palatului Culturii în prezența a zeci de mii de curioși. Papa Francisc a ținut și un discurs la Iași și a îndemnat la întelegere, pace și conciliere.