Prima pagină » Titlurile zilei » Moment istoric la Iași! Un număr de 7 morminte, ce datează de peste 3.500 ani, descoperite de arheologi în apropierea capitalei Moldovei (GALERIE FOTO EXCLUSIVA)

Moment istoric la Iași! Un număr de 7 morminte, ce datează de peste 3.500 ani, descoperite de arheologi în apropierea capitalei Moldovei (GALERIE FOTO EXCLUSIVA)

20 oct. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu, în Titlurile zilei

În urmă cu doar câteva zile, un număr de 7 morminte, ce datează de peste 3.500 ani, au fost descoperite de arheologi în apropierea orașului Iași! Totul a fost scos la iveală de cercetători și specialiști într-un tumul aflat la vest de intravilanul actual al urbei Târgu Frumos. „Săptămâna trecută, sub atenta îndrumare și supraveghere a specialiștilor, în sectorul vestic al monumentului funerar, dispersate în suprafață, au fost descoperite și investigate exhaustiv 7 morminte, dintre care șase inhumații și un cenotaf”, a precizat, în exclusivitate pentru BZI, arheologul și istoricul Sergiu Constantin Enea

Săptămâna trecută (în perioada 12-17 octombrie 2020), o echipă de cercetători și specialiști au descoperit 7 morminte, care datează de peste 3.500 ani, chiar în apropierea orașului Iași! Totul a fost scos la iveală într-un tumul aflat la vest de intravilanul actual al urbei Târgu Frumos (aflată la 50 kilometri de capitala Moldovei).

„Săptămâna trecută, prin decapare mecanică, în straturi de câte 10 centimetri, sub atenta îndrumare și supraveghere a specialiștilor din colectiv, și manual, la corectarea profilurilor și exploatarea complexelor funerare, efectuate de arheologi și un antropolog, în sectorul vestic al monumentului funerar, dispersate în suprafață, au fost descoperite și investigate exhaustiv 7 morminte, dintre care șase inhumații și un cenotaf”, a precizat, în exclusivitate pentru BZI, arheologul și istoricul Sergiu Constantin Enea, director al Liceului Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos, respectiv arheolog absolvent de masterat și doctorat al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași.

Cu siguranță, descoperirea aceasta este una dintre cele mai importante, de acest gen, făcută în ultimii ani în România și aduce informații esențiale pentru cercetarea trecutului acestor meleaguri de acum câteva milenii.

Cele 7 morminte, care datează de peste 3.500 ani, descoperite de arheologi la Târgu Frumos, vor fi studiate de antropologi

Așadar, aceste noi descoperiri funerare în Tumulul 1 de la Târgu Frumos au avut loc în cea de-a 3-a etapă a diagnosticului arheologic al tumulului T 1. Acesta este un monument important, cu înălțimea de 2 metri și diametrele istorice de 40 x 36 metri, pe direcțiile Nord/Sud – Est/Vest, care a fost extins ca urmare a lucrărilor agricole, până la dimensiunile de 60 x 50 metri. Acesta este aflat la vest de intravilanul actual al orașului Târgu Frumos, care a fost, în Evul Mediu, și movilă de hotar a moșiei acestei localități.

„Obiectivul declarat al cercetării a fost de a completa caracteristicile și a realiza corecta încadrare crono-culturală a acestui monument funerar complex, cercetat anterior, în condiții și prin mijoace specifice, în anii 2018-2019, când au fost efectuate studii geomorfologice și istorice, precum și scanarea magnetometrică și investigarea arheologică a sectorului estic al movilei, în care fuseseră descoperite 5 morminte de inhumație: toate datate relativ și larg între sfârșitul Bronzului timpuriu și cel târziu (secolele XXVII-XIV î. Chr.) și au fost decelate cele 5 mantale (etape de construcție și extensie), dispuse diferit în planimetria movilei”, a mai precizat prof. dr. Sergiu Constantin Enea.

Cele mai multe morminte s-au păstrat în bune condițiuni, chiar dacă majoritatea scheletelor au fost afectate de aciditatea solului, fărâmițându-se la curățare

 

Aici, arheologii arată că în ciuda numeroaselor deranjamente, din Cel De-al Doilea Război Mondial (aprilie-august 1944, «Bătăliile Târgului Frumos» și Operațiunea Iași-Chișinău; lucrări genistice: adăpost, puncte de observație, porțiuni de tranșee/căi de acces), cele mai multe morminte s-au păstrat în bune condițiuni, chiar dacă majoritatea scheletelor au fost afectate de aciditatea solului, fărâmițându-se la curățare.

„Materialele osteologice din toate mormintele descoperite au fost recuperate și se află în studiu la Centrul de Cercetări Antropologice «Olga Necrasov» al Academiei Române, filiala Iași, sub analiza dr. Angela Simalcsik, urmând să fie investigate multidisciplinar, iar piesele ceramice, osteologice și metalice la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Național «Moldova» din Iași.

Astfel, acest monument funerar, cu o suprafață de aproximativ 1.200 metri pătrați și un volum de circa 245 metri cubi, a reprezentat o necropolă multiculturală, utilizată pe întregul parcurs al Epocii Bronzului dintre Siret și Prut, cercetarea acesteia clarificând și completând una dintre lacunele cultural-cronologice ale locuirilor pre-/protoistorice din zona Târgului Frumos și multe dintre problematicile Bronzului de la Răsărit de Carpați (circa 3.000 – 1.200 înainte de Hristos), precum și din primele secole ale primului mileniu, cu numeroase asemănări/identități cu realitățile arheologice dintre Prut și Nistru și nu numai”, a mai completat prof. dr. Sergiu Constantin Enea.

Cercetarea mormintelor de la Târgu Frumos a fost efectuată de un colectiv inter-/pluridisciplinar

 

Cercetarea a fost efectuată de un colectiv inter-/pluridisciplinar alcătuit din dr. abilitat Dumitru Boghian (Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava USM), dr. Sergiu-Constantin Enea (Liceul Teoretic «Ion Neculce» Târgu Frumos), Ion Ciobanu (director Rezervația Cultural-Naturală Orheiul Vechi, Republica Moldova), Sergiu Popovici (Agenția Arheologică Națională Chișinău). Aa participat și dr. Angela Simalcsik (Academia Română, filiala Iași, Centrul de Cercetări Antropologice «Olga Necrasov»), dr. Radu-Gabriel Pîrnău (Academia Română, filiala Iași, Colectivul de Geografie), dr. Andrei Asăndulesei și dr. Felix-Adrian Tencariu (UAIC din Iași).

„Mulțumim, și pe această cale, domnului Vasile Sîta, organizației «Societas Pro Patrimonium» Târgu Frumos, colegului Sergiu Marian Țifui pentru sprijinul logistic și financiar acordat, domnului Ion Crețu, pentru permisiunea de a folosi terenul în scopul cercetărilor arheologice ,elevilor Alexandru Gafon, Andrei Apostol și Andrei Zabulic, de la Liceul Teoretic «Ion Neculce» Târgu Frumos, voluntarului Cezar Moisa pentru prețioasa contribuție adusă pe parcursul cercetărilor”, a conchis prof. univ. dr. Sergiu Constantin Enea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *