27 decembrie 2020 va rămâne în istoria României ca un moment istoric. În această zi a început, în mod oficial, campania de vaccinare împotriva COVID-19. În Bucureşti, o asistentă medicală din cadrul Institutului Matei Balș a fost prima persoană vaccinată.
UPDATE: „S-au vaccinat 75 de cadre medicale, nu a fost, pana in momentul de fata nici o reactie adversa. Maine reluam vaccinarea cu un nou lot de cadre medicale programate“, a declarat dr. Florin Roșu.
Știrea inițială
La Iași, primele persoane vaccinate împotriva COVID-19 au fost dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase dar şi prof. dr. Carmen Dorobăț. BZI.RO vă prezintă tot ce trebuie să ştiţi despre vaccinul Pfizer, vaccinul care crează imunitate împotriva COVID-19.
Dr. Florin Roșu este primul ieșean care s-a vaccinat împotriva COVID-19
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roșu este primul ieșean care s-a vaccinat împotriva COVID-19. Acesta a vrut, prin vaccinare, să dea un semnal pentru toţi ieșenii și să spună că vaccinul Pfizer este sigur şi orice român trebuie să se vaccineze. Prin începutul campaniei de vaccinare, medicul speră că este începutul sfârșitului pandemiei de COVID-19 din România și din lume. Într-o scurtă declaraţie făcuta pentru BZI.RO, Florin Roșu a explicat că la Iași au ajuns 260 de doze de vaccin, transportate în siguranță. Medicul a explicat faptul că aproximativ 90% din personalul medical angajat la Spitalul Sf. Spiridon se va vaccina împotriva coronavirus.
Vaccinul a ajuns la Iaşi într-un transport securizat, fără probleme. În momentul de faţă, acesta este păstrat la temperatura frigiderului unde va rezista timp de 5 zile. A doua două de vaccin se va face peste 21 de zile. Momentan, nu există studii concrete care să ne spună cât va fi intervalul în care vom vi protejaţi împotriva COVID-19. Dar perioadă va fi de minim 6 luni de zile. Vacccinarea şi resprectarea măsurilor ne va duce spre o direcţie bună şi eradicarea pandemiei. Mulţumesc pentru apreciere, este de datoria mea ca şi medic. Am fost un exemplu de normalitate. Dacă discutăm de numărul de cadre medicale, peste 90% din cadrele medicale se vor vaccina.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, printre primele persoane vaccinate
După ce managerul Spitalului de Boli Infecţioase s-a vaccinat, un alt cadru medical important din Iași a ales să se vaccineze. Vorbim despre prof. dr. Carmen Dorobăț. Aceasta a vrut să dea un semnal de încredere printre ieșeni afirmând în repetate rânduri că se va vaccina și că vaccinul este sigur și nu pune în pericol viaţa pacientului
” Așa scriem istorie în medicină. De la ce facem la patul pacientului la evaluare şi cercetare, dar şi prin ce am din suflet, pacientului. Acum, prin vaccinarea noastră încercam să dăm încrederea atât de necesară în vaccin. Speram să transferăm încrederea în inimile romanilor pentru sănătatea noastră, a tuturor.” a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț
Mihaela Anghel, o asistentă din București, a fost prima persoană vaccinată împotriva COVID-19
Pe de altă parte, Mihaela Anghel, o asistentă din cadrul Institutului Matei Balș a fost prima româncă vaccinată împotriva COVID-19. Aceasta a fost aleasă dintre colegii ei şi a declarat că se simte privilegiată şi onorată de acest lucru. În altă ordine de idei, este bine de amintit faptul că Mihaela Anghel a făcut parte din echipă care a îngrijit/preluat primul pacient confirmat cu COVID-19 din România, de pe data de 27 februarie. În încheiere, asistenta a mărturisit că vaccinul Pfizer a fost cel mai nedureros vaccin făcut până acum:
„Cred că a fost cea mai mare emoție. Am fost foarte privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din țară. Eu am primit primul pacient. Nici nu știam cu ce ne confruntăm, ne așteptam la ce e mai rău, dar încercăm să ne obișnuim. Suntem și mai afectați cu pierderea pacienților. Nu s-a întâmplat în toți acești ani să avem un raport așa mare de decese. Nu am știu cum să reacționez. Nu am întrebat de ce am fost aleasă. Nu a durut absolut deloc. Este cel mai nedureros vaccin făcut până acum. Românilor le transmit să deschidă bine ochii și să vină să se vaccineze. Simt și sper să fie sfârșitul acestei pandemii”, a declarat asistenta.
Ce este vaccinul împotriva COVID-19, Pfizer și ce efecte adverse are
Compania Pfizer a dezvoltat, în premieră, un vaccin împotriva COVID-19. De-a lungul timpului, de la anunţarea acestuia pe piaţa până în aceste momente, mai multe voci şi-au arătat neîncrederea în acest vaccin. Totuşi, la nivel mondial, tot mai multe personalităţi cum ar fi Joe Biden etc. s-au vaccinat folosind vaccinul creat pentru a opri pandemia de COVID-19.
Vaccinul Pfizer este un vaccin care se face în două etape. Pentru eficientă, vaccinul se administrează în două transe. După prima vaccinare, pacientul trebuie să îşi facă a doua injecţie la un interval de 21 de zile. Momentan nu se cunosc cu exactitate detalii despre perioada totală de imunizare. Dar voci credibile din medicină afirmă că vaccinul ar putea crea o imunizare de minim 6 luni de zile.
Ca și efecte adverse, nu s-au semnalizat, potrivit studiilor, nu s-au semnalizat lucruri grave. Prospectul vaccinului împotriva COVID-19, Pfizer este publicat pe site-ul Comisiei Europene
Documentul conținând rezumatul caracteristicilor produsului „Comirnaty” – vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer – primul vaccin sigur și eficace autorizat de Comisia Europeană – este în acest moment disponibil în limba română pe website-ul Comisiei.
Siguranța Comirnaty a fost evaluată la participanți cu vârsta minimă 16 ani, în 2 studii clinice care au inclus 21744 participanți cărora li s-a administrat cel puțin o doză de Comirnaty. În Studiul 2 s-a administrat cel puțin 1 doză de Comirnaty unui număr total de 21720 participanți cu vârsta minimă 16 ani, iar placebo s-a administrat unui număr total de 21728 participanți cu vârsta minimă 16 ani (incluzând 138, respectiv 145 adolescenți cu vârste de 16 și 17 ani, în grupurile cu vaccin, respectiv placebo). S-au administrat 2 doze de Comirnaty unui număr total de 20519 participanți cu vârsta minimă 16 ani. La momentul analizei din Studiul 2, un număr total de 19067 participanți (9531 din grupul cu Comirnaty și 9 536 din grupul cu placebo), cu vârsta minimă 16 ani, au fost evaluați pentru siguranță, timp de cel puțin 2 luni după a doua doză de Comirnaty. Acesta a inclus un număr total de 10727 participanți cu vârsta cuprinsă între 16 și 55 ani (5350 din grupul cu Comirnaty și 5377 din grupul cu placebo) și un număr total de 8 340 participanți cu vârsta minimă 56 ani (4181 din grupul cu
Comirnaty și 4159 din grupul cu placebo). La participanții cu vârsta minimă 16 ani cele mai frecvente reacții adverse au fost durere la nivelul locului de administrare a injecției (>80%), fatigabilitate (>60%), cefalee (>50%), mialgie și frisoane (>30%), artralgie (>20%), febră și tumefiere la nivelul locului de administrare a injecției (>10%), iar acestea au fost de regulă ușoare sau moderate ca intensitate și s-au remis în decurs de câteva zile de la vaccinare. O frecvență puțin mai scăzută a evenimentelor de reactogenitate a fost asociată cu vârsta mai înaintată.
Lista efectelor adverse poate fi consultată aici dar si pe site-ul Comisiei Europene