Prima pagină » Eveniment-Social » Moment emoționant la Iași! La 3 ani de la moartea legendarului Aurel Luca, la Casa de Cultură a Studenților are loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”

Moment emoționant la Iași! La 3 ani de la moartea legendarului Aurel Luca, la Casa de Cultură a Studenților are loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”

30 nov. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Acum 3 ani, Aurel Luca, figură a promovării Teatrului, Libertății și tinerilor, a murit! In memoriam, în perioada 3-6 decembrie 2020, la Iași are loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenților prin Teatrul Studențesc „Ludic”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și Ministerul Tineretului și Sportului. Festivalul propune abordări diferite ale fenomenului teatral – de la montări clasice, la puneri în scenă curajoase, de la teatrul absurdului la teatrul nonverbal – toate reunite sub semnul calității și al pasiunii pentru teatru

Legendarul Aurel Luca, figură a promovării Teatrului, Libertății și tinerilor, a plecat într-o lume mai bună acum 3 ani! In memoriam, între 3-6 decembrie 2020, la Iași va avea loc cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca”. Acesta este organizat de Casa de Cultură a Studenților (CCS) prin Teatrul Studențesc „Ludic”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași (PMI) și Ministerul Tineretului și Sportului (MTS). Evenimentul propune abordări diferite ale fenomenului teatral – de la montări clasice, la puneri în scenă curajoase, de la teatrul absurdului la teatrul nonverbal – toate reunite sub semnul calității și al pasiunii pentru teatru.

Cea de-a XIV-a ediție a Festivalului de Teatru „Aurel Luca” este dedicată celui care a fost „inima” acestuia, regizorul Aurel Luca

Ediția din acest an îi este dedicată celui care a fost „inima” acestuia, regizorul Aurel Luca. Actorul si regizorul Andrei Ciobanu, actualul coordonator al Teatrului Studențesc „Ludic” din cadrul CCS duce mai departe munca lui Aurel Luca. „Ediția din acest an a manifestării se va desfășura sub auspiciul aniversării a 42 de ani de la înființarea Teatrului «Ludic», al cărui inițiator a fost Aurel Luca, plecat într-o lume mai bună acum 3 ani. Spectacolele poartă mesaje puternice și transmit emoție, creionând un portret al fenomenului teatral tânăr, un fenomen viu, aflat în continuă schimbare. Noutatea va fi că ediția din anul acesta se va desfășura on-line, reprezentațiile artistice ale trupelor invitate din țară vor fi transmise pe pagina de Facebook a instituției”, a precizat Andrei Ciobanu, coordonator al Teatrului Studențesc „Ludic„.

O noutate este că evenimentul din acest an va fi o ediție-concurs

Totodată, o altă noutate este că evenimentul din acest an va fi o ediție-concurs. Astfel, juriul este format din persoane specializate în domeniu și un reprezentant al publicului, care vor viziona spectacolele participante, urmând mai apoi a desemna câștigătorii. De menționat este că nu vor lipsi nici spectacolele pentru copii, workshop-uri, dar și spectacolele Teatrului Studențesc „Ludic”. Trebuie spus că tradiția, munca și reușitele Ludicului, coordonate acum de actorul și regizorul Andrei Ciobanu, au la bază o poveste și un om special.

Aurel Luca este legat de locul unde spiritul dramaturgic este încărcat de pasiunea și prospețimea mereu tânără a sufletului! Este vorba despre o istorie originală și încărcată de un sentiment mereu viu și liber care, de peste 4 decenii, a dat viață și succes internațional Teatrului „Ludic”. El a fost omul a cărui mare parte din viață s-a confundat cu acesta. Regizorul Aurel Luca a fost întotdeauna un mecanism vital și mereu pulsând de prospețime artistică. Dovadă este succesul de care se bucură și de faptul că este admirat și respectat de cele câteva zeci de mii de spectatori din turneele internaționale și iubit de spectatorii constanți din țară, an de an.

Poveste, sentiment, inspirație, devotament și sacrificiu: Aurel Luca

Poveste, sentiment, inspirație, devotament și sacrificiu, acestea sunt cuvintele, mult prea sărace, care îl pot caracteriza și defini pe Aurel Luca. Ani întregi a respirat alături de „copilul”, așa cum îi plăcea să alinte „Ludicul”. A pus bazele, încă din 1974, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), primei formații studențesti de teatru care se numea „Eidos”. Ineditul și forma specială a spectacolelor de la „Ludic” au fost date de spectatori și, în special, de faptul că aceștia deveneau „personaje”. Mai mult, participarea constantă a acestora la fiecare reprezentație teatrală dă forță și vitalitate unică.

„Noi avem publicul nostru, public care vine în mod constant și ne asigură o posibilitate de colaborare și de comunicare. În sălile noastre, care sunt mici, spectatorul devine un personaj și se simte acest lucru. Se implică și este implicat direct în spectacol, devenind un personaj artistic și colaborarea devine foarte apropiată, dar și foarte intimă. Avem un public ce ne bucură foarte mult și care ne apreciază”, spunea, într-un interviu acordat reporterilor BZI în decembrie 2016, Aurel Luca.

De reamintit că, în anul 1978, Aurel Luca, tânăr absolvent de Filosofie, a dorit să ducă mai departe pasiunea pe care o avea pentru teatru, încă de pe băncile liceului. Casa de Cultură a Studenților a fost spațiul care i-a oferit regizorului șansa de a monta spectacolele ce îl consacraseră deja în mediul artistic ieșean. Inițial, trupa s-a numit „Vorba”, nume ce a trebuit schimbat din pricina contextului politic, considerându-se că are valențe subversive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`