Prima pagină » BZI LIVE » Moment dedicat unuia dintre cei mai mari români, în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE – FOTO/VIDEO

Moment dedicat unuia dintre cei mai mari români, în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE – FOTO/VIDEO

12 nov. 2019, 16:40,
în BZI LIVE

Marți, 12 noiembrie 2019 la ora 15.00, în Platoul BZI LIVE a fost programată o ediție specială. Aceasta a avut în prim-plan unul dintre cei mai mari români, o instituție veche de două secole și domenii care fascinează întreaga lume.

Moment dedicat marelui enciclopedist Gheorghe Asachi

Producția media a fost prilejuită de Zilele Universității Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi din Iași și a figurii marelui cărturar Asachi. Invitați au fost prof. univ. dr. ing. Irina Lungu – prorector Relaţii Internaţionale şi Imagine Universitară dar şi cu expertiza cadru didactic al Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Politehnicii. Laureată, pe anul 2006, cu importantul Premiu „Anghel Saligny” al Academiei Romane pentru tratatul „Fundaţii I – Fizică şi Mecanica Pământurilor”.

Politehnica ieșeană, o instituție ce atrage mii de studenți, din ţară și străinătate

Universitarul Lungu a coordonat, luna aceasta, și un eveniment la care au participat 54 de studenți din Portugalia, Spania, Italia, Măroc și Belgia, în cadrul evenimentului Erasmus Welcome Day. Moment a implicat echipa Prorectoratului Relații Internaționale, studenții din programul Buddy System și Doina Sârbu, absolventă TUIASI, din partea Erasmus Student Network (ESN).

Program de impact

„Programul Erasmus+ are un impact asupra tuturor participanților, «Schimbând vieți și deschizând minți». Vă provocăm să adaptați felul în care vă raportați la lumea înconjurătoare și să lăsați elementul de noutate pe care îl presupune studenția la TUIASI, timp de un semestru sau un an, să fie încă un punct de cotitură în viața voastră. Vă invităm și să participați la concursul de fotografie din noiembrie, împărtășind cu noi momentele care v-au făcut mai creativi și să tresăriți de fericire”, declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector relații internaționale

Fundația Universitară Gheorghe Asachi din Iași.

Alături de domnia sa a fost şef lucrări dr. ing. Daniel Covatariu – Facultatea de Construcții și Instalații. Acesta este coordonatorul Fundației Universitare Gheorghe Asachi din Iași. Fundația este entitate nonprofit, autonomă, neguvernamentală, apolitică și s-a constituit în mod voluntar în baza dreptului de liberă asociere de către unicul fondator. „Contribuim la dezvoltarea și promovarea valorilor educaționale, științifice și culturale în mediul academic și societatea civilă”, arata Covatariu. Astfel, aşa cum se prezintă mai jos, cei doi importanți reprezentanți ai Universității Tehnice vor oferi toate detaliile legate de momentul aniversar al instituției.

În 1813 învăţatul Gheorghe Asachi înfiinţează prima şcoală de ingineri hotarnici şi ingineri civili cu predare în limba română

În Moldova anului 1562 are loc prima încercare de a pune bazele a ceea ce va deveni, mult mai târziu, învăţământul superior, prin înființării Şcolii Latine de la Cotnari. Doar în 1813 învăţatul Gheorghe Asachi înfiinţează prima şcoală de ingineri hotarnici şi ingineri civili cu predare în limba română. Această şcoală poate fi considerată nucleul învăţământului tehnic superior din Moldova. În continuare, şcoala se dezvoltă în cadrul Academiei Mihăilene (1835) şi, ulterior, în cadrul Universităţii din Iaşi, înfiinţate în anul 1860.

Se înfiinţează învăţământul superior electrotehnic, chimic aplicat şi agronomic

Pe 7 noiembrie 1912, în urma aprobării noului regulament al Facultăţii de Ştiinţe din cadrul Universităţii, se înfiinţează învăţământul superior electrotehnic, chimic aplicat şi agronomic, eveniment care reprezintă, de fapt, adevăratul act de înfiinţare a ceea ce va fi, ulterior, Institutul Politehnic din Iaşi.

Parlamentul decide. Învăţământul superior tehnic este scos de sub egida Universităţii prin înfiinţarea Şcolii Politehnice

În lună martie a anului 1937, ca urmare a votării Legii Învăţământului de către Parlamentul acelor vremuri, învăţământul superior tehnic este scos de sub egida Universităţii prin înfiinţarea Şcolii Politehnice, singura instituţie de învăţământ superior abilitată să acorde de la acea dată titlul de inginer. Ca urmare firească a dezvoltării şcolii inginereşti ieşene, instituţia nou creată a luat de la bun început numele lui Gheorghe Asachi, întemeietorul învăţământului superior tehnic românesc iar primul său rector a fost ales profesorul universitar Cristea Otin.

Aparte Institutul Politehnic Gheorghe Asachi

Prin reforma învăţământului din anul 1948 se înfiinţează Institutul Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi, care funcţionează până în anul 1993 când, în cadrul reformei învăţământului superior din România, Institutul Politehnic „Gh. Asachi” din Iaşi devine, la 17 Mai 1993, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi Iaşi. Ca urmare a unor reforme de ordin intern, în prezent Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi are în componenţa sa unsprezece facultăţi:

Mesaje de substanță, pentru noua generație

În deschiderea evenimentului, derulat vineri, 8 noiembrie 2019 și care a prilejuit deschiderea oficială a evenimentelor legate de Zilele Universității Tehnice, rectorul universității a ținut un discurs-manifest. Universitarul – prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a reliefat importanța personalităților importante din istoria Politehnicii, de la Gheorghe Asachi, cel căruia i-a fost dedicată întreaga ceremonia, la primul rector, Cristea Niculescu-Otin sau la cel mai longeviv rector respectiv Cristofor Simionescu, care a condus și modernizat Politehnica timp de 23 de ani.

„Cred că tinerii trebuie să aibă mai multă încredere”

„Cred că tinerilor de astăzi le lipseşte încrederea, curajul de a avea încredere, încrederea că pot avea încredere în ei. Mi-aş dori ca această încredere, care nefiresc se pierde printre activităţi mai mult sau mai puţin virtuale şi «consumatoare» doar de biţi şi timp, să fie canalizată către devenirea personală în contextul mai larg al dezvoltării comunităţii din care fac parte”, a transmis rectorul Cașcaval.

„Voi trebuie să transformați Iaşul”

Mai departe, domnia sa a arătat ca studenții Politehnicii, de astăzi, au toate argumentele să aibă încredere în ceea ce pot construi pentru ei şi prin ei pentru ceilalţi, chiar pentru Iaşi. „Pentru că nu o dată am subliniat faptul că, în ciuda a tot ceea ce a reprezentat şi reprezintă Iaşul, acest oraş pare să fie adus permanent la starea de «bătrân cuminte, care aşteaptă mereu o soartă mai bună» (Ion Simionescu, 1932). Iar vouă vă revine misiunea să transformaţi Iaşul din acest «bătrân cuminte» într-un tânăr ambiţios, care nu îşi uită momentele sale de glorie, momente în care acest oraş făcea cât o ţară întreagă” conchis rectorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 ianuarie 2025
10 ianuarie 2025